I GOD BEHOLD: Ekteparet Tone Gravir og Leif Harald Bergseth skal være i god behold ved Basecamp. De var på vei ned fra en lengre tur oppover fjellet da skredet raste.
I GOD BEHOLD: Ekteparet Tone Gravir og Leif Harald Bergseth skal være i god behold ved Basecamp. De var på vei ned fra en lengre tur oppover fjellet da skredet raste.Vis mer

Ekteparet Tone og Leif Harald er i god behold etter massivt snøskred på Mount Everest

Reiseselskap:- Kaotisk situasjon og usikre forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordskjelvet i Nepal, som ble målt til 7,9 på Richters skala, har utløst en rekke skred rundt Mount Everest.

Totalt i Nepal er det bekreftet at over 1400 er døde. Ifølge Times of India skal nå minst 13 personer være omkommet i fjellet. The Guardian melder ved 16-tiden om at 18 døde personer er funnet av den indiske hæren.

Av norske reiseselskapet, har blant annet Hvitserk 7 personer tilstede på henholdsvis Basecamp 1 og 2. Hvitserks Everest-ekspedisjon består av fem norske turgåere, samt to norske guider.

- De klatrerne som deltar på turen arrangert av oss, er i god behold etter forholdene, forsikrer Trygve Sunde Kolderup om. Han er daglig leder i Hvitserk, og var senest klokken 15 i dag i kontakt med reisefølget.

- Vi har fått høre av vår Basecamp-manager at han har sett flere omkomne og mange skadde personer, både internasjonale klatrere og nepalere, sier Sunde Kolderup til Dagbladet.

Sparer strøm Han kan fortelle til Dagbladet at det nå ikke er mulig å nå noen av de norske i reisefølget på verken Basecamp 1 eller 2.

- Batteriet på telefoner spares til redningsarbeidet, sier Sunde Kolderup, som kan informere om at en norsk lege bidrar i hjelpearbeidet.

- Kaotisk Ifølge Reuters, kan dødstallene på Everest stige. Gyanendra Shrestha i landets departement for turisme, skal ifølge nyhetsbyrået ha sagt at skredet begravde deler av Basecamp og at to telt er fylt opp med døde mennesker.

Ifølge nepalesiske myndigheter skal 1000 klaterere ha befunnet seg på Everest, inkludert 400 utlendinger, da skredet gikk.

Sunde Kolderup kan informere om at en av personene i reisefølget, Erling Rosenstrøm, er utdannet lege og hjelper nå til i den kaotiske situasjonen.

- Vi var i kontakt med Erling kl 15 norsk tid i dag. Han bidrar nå i arbeidet med å håndtere den kaotiske situasjonen i basecamp. Erling har rapportert om omkomne og flere skadde der, sier Sunde Kolderup til Dagbladet.

- Dødstallene og bildene vi ser fra Nepal er dramatiske. Våre tanker går til alle som er berørt av denne katastrofen, sier daglig leder  Sunde Kolderup.

Usikre forhold Ifølge Hvitserk er sjefsguiden Inge Meløy og fem nepalske medhjelpere nå i Camp 2, 6400 meter over havet.

- Inge ringte inn i ettermiddag og fortalte at det er omtrent 50 klatrere i Camp 2, og at det akkurat nå er snøvær, skriver Hvitserk i en pressemelding.

Ifølge Sunde Kolderup var den opprinnelige planen til gruppen å bo i camp 2 til i morgen, deretter returnere ned til basecamp. Denne ruta er krevende, og det er foreløpig uvisst om jordskjelvet har gjort skader i Khumbu-brefallet, og om reisefølget vil kunne klare å ta seg ned i morgen.

Ektepar på Everest Ekteparet Leif Harald Bergseth og Tove Bergseth befinner seg trolig på basecamp. Ekspedisjonen de deltar på, gjennom Mountain Professionals, var på vei ned fra en lang tur oppover fjellet dra skredet inntraff, ifølge Maxim, som sponser ekteparets ekspedisjon.

- De hadde vært oppe på Camp 1 og Camp 2 - og kom ned til Basecamp i går ettermiddag. I dag er det nettopp mellom Basecamp og Camp 1 og Camp 2 at det fryktes å ha vært mennesker da skredet raste nedover med enorm kraft. Men, Tone og Leif Harald - hadde heldigvis allerede kommet seg ned, skriver Maxim i en pressemelding.

I god behold Klokken 16 lokal tid i Nepal, bekrefter ekspedisjonsarrangøren Mountain Professionals, at alle i deres gruppe, inkludert Tone og Leif Harald, er i god behold.

- Det har vært en stor ulykke i Everest basecamp. Et jordskjelv utløste et stort snøskred. Alle i vårt team er i god behold, og vi vil fortsette å hjelpe til i redningsarbeidet, skriver Mountain Professionals på sine hjemmesider.

Paret er sponset av det norske sportsernæringsproduktet Maxim, som er eid av Orkla.

- Det går bra Ekteparets datter, Amalie Bjerke Gravir, hadde snakket med sine foreldre i dag tidlig norsk tid.

De ringte i 09.30-tiden og sa at alt var bra. De har hatt litt problemer med dårlig dekning, men de skal være trygg, forteller hun til TA.

Grunnet dårlig satellittforhold var det ikke lett for Bjerke Gravir å få med seg alt moren kunne melde, men trolig skal det ha gått skred i forkant av samtalen.

— Jeg tror hun sa det hadde gått et skred, men hun fortalte at hun skulle ringe tilbake, legger hun til.

KNALLHARDE DAGER:- To knallharde dager blir nå etterfulgt av noen hvilefdager i BC. Dette passer bra siden det kommer snøvær her noen dager. Akkurat nå kan vi ikke bedre ha det, var det siste
Tone og Leif Harald skrev på sin hjemmeside i går før skredet gikk. Alt er heldigvis i orden med paret.
KNALLHARDE DAGER:- To knallharde dager blir nå etterfulgt av noen hvilefdager i BC. Dette passer bra siden det kommer snøvær her noen dager. Akkurat nå kan vi ikke bedre ha det, var det siste Tone og Leif Harald skrev på sin hjemmeside i går før skredet gikk. Alt er heldigvis i orden med paret. Vis mer