Ekteparets triumfferd

Det var popstjerne-tilstander da nygifte Märtha og Ari Behn gikk fra Nidarosdomen til Stiftsgården. Prinsessen strålte i en enkel og verdig todelt brudekjole. Se bildene fra vielsen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jubelen runget over trønderhovedstaden da det ferske ekteparet endelig steg ut av nasjonalhelligdommen klokka 17.13. Det minnet mest om hylingen som oppstår når de største rockebandene entrer scenen.

Så tok ekteparet og bryllupsgjestene fatt på den 650 meter lange veien til Stiftsgården. Langs løperen står tusenvis av begeistrede tilskuere. Flaggene er overalt og musikken følger det strålende glade paret.

Tjue minutter brukte ekteparet på gåturen. Fra trappa på Stiftsgården ga de hverandre et forsiktig kyss før de vinket farvel og stakk inn døra til festen som ventet innenfor.

Ari Behn bare himlet overveldet med øynene som svar da NRK spurte hvordan vielsen hadde vært. Foreldrene til brudgommen tok seg tid til å fortelle hvor utrolig det hadde vært.

Det var helt stille utenfor Nidarosdomen sekundene før døra åpnet seg. Tusenvis av frammøtte hadde fulgt vielsen via storskjerm, og gledet seg enormt til å få et glimt av kjærlighetsparet. Etter noen øyeblikks trampeklapp slo kirkeporten opp, og Ari og Märtha kom først i det flere hundre meter lange følget av celebre gjester.

I tråd med tradisjonen ga de hverandre bare hendene inne i kirka. Utenfor stanset de opp og vinket, før de omfavnet hverandre i et dypt kyss som varte i flere sekunder. Folkejubelen strakk seg da langt over kirketaket.

En halvtime tidligere hadde de endelig fått hverandre.

- Ja! svarte Ari Behn rungende og klart.

- Ja, sa Märtha litt svakere, men uten at stemmen brast.

- Da erklærer jeg dere for ektefolk, sa Finn Wagle.

En tydelig rørt Märtha holdt blikket til sin ektemann etter at de hadde gitt hverandre hendene. Det var høydepunktet på en seremoni som startet like etter klokka 16.

- Vandringen dere har startet når i dag en milepæl, begynte biskop Finn Wagle.

- Verden er vakrere med dere.

Han sammenlignet dagens bryllup med eventyret:

- Du får prinsessen i dag, Ari. I eventyrets verden ville du fått halve kongeriket, men i virkelighetens verden får du hele kongerikets oppmerksomhet.

En av vielsens store overraskelser var Sissel Kyrkjebø som sang folketonen "Lær meg å kjenne dine veie".

Nøyaktig klokka 16 ankom prinsesse Märtha nasjonalhelligdommen. NRKs eksperter var rask med å utrope kjolen til en suksess. Den består av en brudejakke med tre meter langt slep og en brudekjole. I tillegg bærer hun en tiara og enkle smykker.

Kjolen blir beskrevet som majestetisk, enkel, stram og med rene linjer - en verdig kjole. Prinsessen bar selv slepet inn i kirka mens kong Harald tok hånd om brudebuketten.

Ti minutter tok ferden i hestekjerra fra Stiftsgården, og så var alt klart for det store bryllupet. Alle de kongelige gjestene er på plass, og tre minutter etter klokka 16 fulgte kongen sin eneste datter ned kirkegulvet.

En halv time tidligere ankom en bredt smilende Ari Behn i tradisjonell og elegant kjole og hvitt. Han tok seg god tid til å vinke før han entret nasjonalhelligdommen. Om mulig strålte han enda mer enn han har gjort de siste dagene. Domprosten ventet utenfor og førte brudgommen og forloverne fram til plassene sine.

Den eneste som kunne matsje jubelen til kongefamilien var prinsesse Madeleine. Med selvsikre steg og en generøst utringet lyseblå kjole lot hun seg eskortere inn i kirka mens trønderne hylte begeistret. Storesøster kronprinsesse Victoria ankom like etter. Litt mer reservert fulgte hun den samme veien.

Se også bryllupet direkte fra NRKs bryllupssending.

SIVAs webkamera fra Pirsenteret mot Ravnkloa i Trondheim. Kameraet viser akkurat nå kongeskipet som ligger til kai. Kanskje bruker brudeparet dette skipet til å forlate byen etter bryllupet?

Adresseavisens webkamera viser livet i hovedgata Nordre gate i Trondheim sentrum.

VGs webkamera viser utsikten fra kontoret ved Ravnkloa i Trondheim.

Byllupstalen til Ari Behn blir offentliggjort når middagen begynner på Kongehuset.no

<B>650 METER: Brudeparet tar seg god tid på veien til Stiftsgården, og lar seg villig hylle av de tusenvis av frammøtte.
<B>ENDELIG GIFT: Folkejubelen var enorm utenfor Nidarosdomen da ekteparet endelig kom ut.
KNELER FORAN ALTERET: Biskopen velsigner det nye ekteparet.
<B>FÅR HVERANDRE: Endelig var ventetiden over for forfatteren og prinsessen.
<B>OVERRASKELSEN: Sissel Kyrkjebø sang en folketone til brudeparet.
<B>TRIUMFFERDEN: Folkefesten nådde klimakset under den tjue minutter lange ferden til kongens residens midt i Trondheim.
JUBELJENTA: Prinsesse Madeleine varmet trønderne.
SVIGERFAMILIEN: Dronningen og kronprinsparet på vei fra Stiftsgården.
EKTEFOLK: Märtha setter ringen på Ari Behn.
RØRT: Märtha ble tydelig beveget av de vakre ordene fra biskop Finn Wagle.