Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ekteskap mellom søskenbarn må bli forbudt

- Vi må få et forbud mot at søskenbarn kan gifte seg med hverandre, sier tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Hun er dypt engasjert i debatten om hvordan man kan stanse undertrykkingen av kvinner og barn i innvandrermiljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad for den debatten som er kommet fram i Dagbladet de siste dagene, og ber nå alle om å se bort fra partipolitiske faner slik at vi i fellesskap kan gå inn og gjøre noe for å endre vilkårene for kvinner og barn i innvandrermiljøene, sier Bekkemellem Orheim.

Når hun nå går inn for å forby ekteskap mellom søskenbarn, svarer hun konkret på et av forslagene som Oslo-jenta Nadia stilte i Dagbladet i går.

- Dramatisk

Nadia ble i 1997 kidnappet, dopet ned og bortført til Marokko av sine egne foreldre, for å tvangsgiftes med en marokkaner. Hun greide imidlertid å komme seg tilbake til friheten i Norge, og har i dag sterke meninger om hvordan man skal unngå undertrykking i muslimske miljøer.

Et av forslagene Nadia har fremmet er forbud mot at noen kan bosette seg i Norge ved å gifte seg med fettere eller kusiner her. Det vil frata foreldrene i storfamilien muligheten til å gifte bort sine barn til fettere og kusiner som vil til Norge av økonomiske årsaker - noe som ikke er uvanlig i enkelte innvandrermiljøer.

- Flere av hennes forslag er av en slik art at vi må ta dem på alvor. Jeg ser ikke bort fra at myndighetene må vedta en del tiltak som kan synes dramatiske, sier den tidligere barne- og familieministeren til Dagbladet.

Hun mener undertrykkingen som kvinner og barn utsettes for handler om menns holdninger.

- Vi skal ikke akseptere holdninger som fører til undertrykkelse. Det er meg helt likegyldig om de hjemles i religion eller kultur. Slike holdninger er uakseptable, sier Bekkemellem Orheim, som også er leder av Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

Frp-forslag

Karita Bekkemellem Orheim går til det oppsiktsvekkende skritt at hun ber partiet ta en grundig titt på Frp-formann Carl I. Hagens forslag for å hindre tvangsekteskap og arrangerte ekteskap.

- Vi må naturligvis diskutere dette i partiet, men jeg mener vi må ta forslagene på alvor, sier hun.

Carl I. Hagens fire forslag lyder slik:

  • Det skal ikke gis tillatelse til familiegjenforening som følge av ekteskap før begge parter har fylt 24 år.
  • Det skal ikke kunne finne sted noen familiegjenforening hvis ikke den norskboende ektefellen har forsørgelsesevne for ektefellen i form av arbeidsinntekt. Det skal også stilles krav om egen bolig.
  • Frp vil også ha en lovhjemmel slik at myndighetene kan pålegge at familiegjenforening skal skje i det landet hvor ekteparet har sin hovedtilknytning. Dermed vil familiegjenforening måtte skje i et annet land enn Norge.
  • Familiegjenforening skal avslås når ekteskapet åpenbart er arrangert.
DRAMATISK: - Jeg ser ikke bort fra at myndighetene må vedta en del tiltak som kan synes dramatiske, sier tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim.
Hele Norges coronakart