El-biler som går på bensin

NEW YORK (Dagbladet): Elektriske biler som går på bensin kan være klare for salg innen år 2007. I går offentliggjorde forskere et gjennombrudd i forskningen på en teknikk som produserer strøm fra bensin med 95 prosent mindre utslipp enn dagens bensinmotorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Teknikken utnytter energien i bensin dobbelt så effektivt som dagens bensinmotorer i biler. Det var det amerikanske energidepartementet som i går offentliggjorde gjennombruddet i forskningen rundt den nye teknikken.

Energiminister Federico Pena sier at gjennombruddet er et «eksempel på ledende teknologi som vil bli helt vanlig i framtida», og som vil bidra til å løse dagens problemer med utslippet av klimagasser som fører til oppvarming av jorda. Pena spådde at teknologien vil bli å finne i vanlige biler innen et drøyt tiår.

«Uten sidestykke»

Det er et forskerteam ved konsulentfirmaet Arthur D. Little Co. i Boston som har drevet forskning omkring drivstoffceller i fem år.

- Betydningen av dette for økonomien er uten sidestykke, erklærte styreformann Charles LaMantia i går. Den nye teknikken er basert på omdanning av bensin til hydrogen. Hydrogenet brukes til å produsere strøm i en prosess med oksygen i en drivstoffcelle av samme type som blant annet ble brukt på de amerikanske måneferdene.

Gjennombrudd

Gårsdagens offentliggjøring av forskningsresultatene blir betegnet som et gjennombrudd, blant annet fordi drivstoffenheten er basert på bensin. Bensin er i dag lett tilgjengelig over hele den vestlige verden, og en slik bil kan fylles opp på en bensinstasjon på samme måte som i dag. Den trenger ikke lang oppladningstid slik tilfellet er med dagens elektriske biler, som er basert på at batterier oppbevarer strømmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer