Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

El Chapo ble brått overført - til Mexicos verste fengsel

Like ved grensa til USA. En dommer har nå slått fast at han kan utleveres.

BERYKTET: Cefereso No. 9 scorer lavest av alle Mexicos føderale fengsler. Dit ble Joaquin «El Chapo» Guzmán brått overflyttet lørdag. Foto: José Luis Gonzáles / Reuters / NTB Scanpix
BERYKTET: Cefereso No. 9 scorer lavest av alle Mexicos føderale fengsler. Dit ble Joaquin «El Chapo» Guzmán brått overflyttet lørdag. Foto: José Luis Gonzáles / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den meksikanske narkobaronen Joaquín Guzmán - bedre kjent som El Chapo - ble 8. januar pågrepet og tilbakeført til et høysikkerhetsfengsel utenfor Mexico by.

Lørdag ble han imidlertid brått flyttet - til Cefereso No. 9, i Ciudad Juárez. For det første er fengselet kjent som den verste føderale soningsanstalten i Mexico; for det andre ligger det like ved grensa til USA, som begjærer El Chapo utlevert.

Overføringen lørdag utløste spekulasjoner om at en utlevering er nær forestående, noe meksikanske myndigheter avviser; i stedet oppgir de renovasjon av det andre fengselet som årsak til flyttingen.

Kan utleveres Men i ettermiddag ble det kjent at en dommer har slått fast at 59-åringen kan utleveres, ifølge Reuters.

TATT: El Chapo ble pågrepet 8. januar, og ses her kort tid etter pågripelsen, i Mexico by. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix
TATT: El Chapo ble pågrepet 8. januar, og ses her kort tid etter pågripelsen, i Mexico by. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det er uklart når narkobaronen, som skal være god for ca. 8 milliarder kroner, kan utleveres. En kilde i det meksikanske utenriksdepartementet sier til Reuters at det sannsynligvis ikke vil skje på flere uker ennå.

I mellomtida sitter altså El Chapo i Cefereso No. 9. En rapport fra den meksikanske nasjonale menneskerettskommisjonen kom nylig til at høysikkerhetsfengselet scorer 6,63 av 10 i generell kvalitet, den laveste scoren av alle Mexicos føderale fengsler, ifølge AP.

Til sammenlikning scorer 59-åringens gamle fengsel Altiplano 7,32.

Cefereso No. får lav score bl.a. pga. at de er dårlige på å håndtere fanger med spesielle behov. Sikkerheten og trivselen for fangene er også under pari, og få blir rehabilitert. Fengselet får også kritikk for å være overbefolket av fanger.

Fengselet scorer imidlertid høyt på ett område: det er lett å kontrollere, hvilket muligens kan forklare at El Chapo er blitt overført dit.

«Tunnelenes mester» En annen årsak til overføringen kan være frykten for at 59-åringen - som har tilnavnet «tunnelenes mester» - vil prøve å flykte igjen. I fjor sommer rømte han fra Altiplano og var fri helt til januar, da han ble pågrepet igjen. Å flytte ham kan ha forpurret nye fluktplaner.

Kommentatorer er bekymret over at han er overflyttet til Ciudad Juárez, som ligger midt i et område kartellet hans, Sinaloa, er svært aktive i.

- Det gir ikke mening. Han har deler av imperiet sitt der, han har infrastrukturen der, og han har folk som kan tenkes å hjelpe ham med å planlegge en ny flukt, sier Mike Vigil, tidligere leder for internasjonale operasjoner i det amerikanske antinarkomyndigheten (DEA).

- Trolig var ikke de andre alternativene noe bedre, konkluderer Vigil ifølge AP.

El Chapo ble pågrepet i en storstilt militæraksjon 8. januar, der fem mennesker ble drept i en skuddveksling. Pågripelsen skjedde etter at 59-åringen noen uker i forveien var intervjuet inne i jungelen av den amerikanske skuespilleren Sean Penn, på oppdrag for magasinet Rolling Stone.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!