BERYKTET: Cefereso No. 9 scorer lavest av alle Mexicos føderale fengsler. Dit ble Joaquin «El Chapo» Guzmán brått overflyttet lørdag. Foto: José Luis Gonzáles / Reuters / NTB Scanpix
BERYKTET: Cefereso No. 9 scorer lavest av alle Mexicos føderale fengsler. Dit ble Joaquin «El Chapo» Guzmán brått overflyttet lørdag. Foto: José Luis Gonzáles / Reuters / NTB ScanpixVis mer

El Chapo ble brått overført - til Mexicos verste fengsel

Like ved grensa til USA. En dommer har nå slått fast at han kan utleveres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den meksikanske narkobaronen Joaquín Guzmán - bedre kjent som El Chapo - ble 8. januar pågrepet og tilbakeført til et høysikkerhetsfengsel utenfor Mexico by.

Lørdag ble han imidlertid brått flyttet - til Cefereso No. 9, i Ciudad Juárez. For det første er fengselet kjent som den verste føderale soningsanstalten i Mexico; for det andre ligger det like ved grensa til USA, som begjærer El Chapo utlevert.

Overføringen lørdag utløste spekulasjoner om at en utlevering er nær forestående, noe meksikanske myndigheter avviser; i stedet oppgir de renovasjon av det andre fengselet som årsak til flyttingen.

Kan utleveres Men i ettermiddag ble det kjent at en dommer har slått fast at 59-åringen kan utleveres, ifølge Reuters.

TATT: El Chapo ble pågrepet 8. januar, og ses her kort tid etter pågripelsen, i Mexico by. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix
TATT: El Chapo ble pågrepet 8. januar, og ses her kort tid etter pågripelsen, i Mexico by. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det er uklart når narkobaronen, som skal være god for ca. 8 milliarder kroner, kan utleveres. En kilde i det meksikanske utenriksdepartementet sier til Reuters at det sannsynligvis ikke vil skje på flere uker ennå.

I mellomtida sitter altså El Chapo i Cefereso No. 9. En rapport fra den meksikanske nasjonale menneskerettskommisjonen kom nylig til at høysikkerhetsfengselet scorer 6,63 av 10 i generell kvalitet, den laveste scoren av alle Mexicos føderale fengsler, ifølge AP.

Til sammenlikning scorer 59-åringens gamle fengsel Altiplano 7,32.

Cefereso No. får lav score bl.a. pga. at de er dårlige på å håndtere fanger med spesielle behov. Sikkerheten og trivselen for fangene er også under pari, og få blir rehabilitert. Fengselet får også kritikk for å være overbefolket av fanger.

Fengselet scorer imidlertid høyt på ett område: det er lett å kontrollere, hvilket muligens kan forklare at El Chapo er blitt overført dit.

«Tunnelenes mester» En annen årsak til overføringen kan være frykten for at 59-åringen - som har tilnavnet «tunnelenes mester» - vil prøve å flykte igjen. I fjor sommer rømte han fra Altiplano og var fri helt til januar, da han ble pågrepet igjen. Å flytte ham kan ha forpurret nye fluktplaner.

Kommentatorer er bekymret over at han er overflyttet til Ciudad Juárez, som ligger midt i et område kartellet hans, Sinaloa, er svært aktive i.

- Det gir ikke mening. Han har deler av imperiet sitt der, han har infrastrukturen der, og han har folk som kan tenkes å hjelpe ham med å planlegge en ny flukt, sier Mike Vigil, tidligere leder for internasjonale operasjoner i det amerikanske antinarkomyndigheten (DEA).

- Trolig var ikke de andre alternativene noe bedre, konkluderer Vigil ifølge AP.

El Chapo ble pågrepet i en storstilt militæraksjon 8. januar, der fem mennesker ble drept i en skuddveksling. Pågripelsen skjedde etter at 59-åringen noen uker i forveien var intervjuet inne i jungelen av den amerikanske skuespilleren Sean Penn, på oppdrag for magasinet Rolling Stone.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram