Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«El Chapo» kan bli utlevert til USA

Det kan bli aktuelt for USA å be om utlevering av narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman, som ble pågrepet i Mexico fredag.

ARRESTERT: Joaquin "El Chapo" Guzman ble arrestert i går.  Foto: Edgard Garrido / Reuters / Scanpix
ARRESTERT: Joaquin "El Chapo" Guzman ble arrestert i går. Foto: Edgard Garrido / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexicos president Enrique Peña Nieto har tidligere nektet å utlevere Guzman til USA. Nå kan det bli aktuelt for USA å begjære ham utlevert på nytt.

- Jeg kan bekrefte at det er vanlig praksis å be om utlevering av folk som er siktet i USA når de er pågrepet i et annet land, sier Peter Carr, talsperson i det amerikanske justisdepartementet, til CNN.

Departementet understreker imidlertid at de ikke vil uttale seg spesielt om Guzman.

Den amerikanske justisministeren Loretta Lynch hyller pågripelsen av narkobaronen.

- Den er en seier for innbyggerne i Mexico og USA, sa hun, og la til at hans forbrytelser har ført til vold, lidelse og korrupsjon på flere kontinenter.

Dramatisk jakt Ifølge den mexicanske marinen ble fem personer drept i skuddveksling med deres soldater i byen Los Mochis kort tid før pågripelsen av «El Chapo», ble kunngjort fredag. Seks personer ble pågrepet etter skuddvekslingen, men en gjengleder ved navn Orso Ivan Gastelum Cruz klarte å rømme. En rekke våpen, inkludert en rakett- og granatkaster, ble beslaglagt.

Marinen vil ikke si noe om Guzman var til stede. Ifølge guvernør Mario Lopez Valdez i delstaten Sinaloa ble narkobaronen pågrepet på et hotell like utenfor Los Mochis.

Siden flukten i juli har det pågått en omfattende jakt på lederen for Sinaloa-kartellet.

- Oppdraget er fullført. Vi har ham, lød den Twitter-meldingen fra den mexicanske presidenten Enrique Peña Nieto da han kunngjorde arrestasjonen.

Spektakulær flukt Også i 2001 lyktes Guzman med å rømme fra et høysikkerhetsfengsel, og ble først pågrepet igjen i 2014.

Den siste spektakulære flukten fant sted i juli i fjor, da narkokongen snek seg ut gjennom et hull i dusjen, for deretter å flykte på en skinnegående motorsykkel gjennom en halvannen kilometer lang tunnel bygd av gode hjelpere.

Medhjelpere som senere ble pågrepet, har fortalt hvordan Guzman deretter ble kjørt til delstaten Queretaro og senere fløyet til hjemstaten Sinaloa.

Guzman leder det såkalte Sinaloa-kartellet, som har smuglet store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

Formuen hans er anslått til 8 milliarder kroner, og for mange mexicanere regnes han som en helt. Guzmans ansikt pryder plakater og T-skjorter, og det er laget ballader og filmer om ham.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media