Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

El Comandante blir kamerat Fidel

Han har overlevd ti amerikanske presidenter og utallige attentatforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helsa holder ikke lenger. Natt til i går la han ut sin historiske bulleteng på partiavisa Granmas nettside: Han stiller ikke til gjenvalg når nasjonalforsamlingen på Cuba skal velge president søndag.

- Mine kjære landsmenn, som nylig viste meg den umåtelige store æren å gjenvelge meg som medlem av nasjonalforsamlingen. Jeg vil verken søke eller si ja til en forespørsel om å fortsette i stillingen som president og øverstkommanderende, skriver El Comandante i sitt siste brev med denne underskriften. Nå vil han skrive under vignetten «Refleksjoner fra kamerat Fidel».

Yngre krefter

Siden Fidel Castro ble akutt syk 31. juli i 2006, har han ikke vist seg offentlig annet enn på noen videobilder sammen med sin politiske venn Venezuelas president Hugo Chavez og Bolivais president Evo Morales samt et TV-intervju.

Fra i mars i fjor han skrevet utallige «refleksjoner» i Granma, stort sett om USA-imperialismen, klimakrisa og andre internasjonale temaer. Men han har også sagt at han ikke vil klamre seg til makten, men overlate den til yngre krefter. Nå er altså tiden kommet.

Fidel Castro ble født i 1926 Biran i Holguín-provinsen. Faren var innvandrer fra fattige kår Galicia i Spania, men bygde seg opp til å bli godseier. Fidel kunne blitt godseier som sin far, eller stjerneadvokat i Havana med sine to doktorgrader i jus. I stedet startet han opprøret mot den forhatte president Fulgencio Batista.

Sin egen forsvarer

I 1953 gikk Fidel Castro og 125 andre opprørere til angrep på militærkasernen Moncada i Santiago de Cuba.

image: El Comandante blir kamerat Fidel

Flere av opprørerne ble drept i skuddvekslingen, andre ble tatt til fange, torturert og drept. Fidel slapp unna, men ble seinere tatt og dømt til 15 års fengsel i en summarisk rettssak. Under rettssaken var han sin egen forsvarer, og gjennom den viste han den formidable hukommelsen og de ekstraordinære talegavene han er blitt berømt for. Forsvarstalen ble seinere utgitt som bok under tittelen «Historien vil frifinne meg».

Etter løslatelsen dro han til Mexico. Der traff han den argentinske legen Che Guevara som ble en av revolusjonslederne sammen med Castro-brødrene.

1. januar 1959 måtte Batista og hans tilhengere flykte fra Havanna. De revolusjonære hadde seiret. Etter at Castro i 1960 nasjonaliserte amerikanske selskaper og eiendommer, svarte USA svarte med handelsblokade. Den har de aldri gitt opp.

Korrupsjon

Kampen mot «los yankis» har preget Castros politiske liv.

Hans store bedrifter er gratis skole og helsevesen til alle.

Sovjetunionens sammenbrudd førte til økonomisk krise på Cuba, med matmangel, strømrasjonering og fattigdom. De harde kriseårene på nittitallet er blitt kalt El período especial (spesialperioden). Raúl, som har vikariert som president, innrømmet i fjor at spesialperioden ikke er over, tross vekst i økonomien. Lønningene strekker ikke langt, noe som har ført til omfattende korrupsjon. Økonomiske reformer som kunne tolkes som undergraving av sosialistiske prinsipper, har Fidel effektivt satt stopper for. Modernisering og effektivisering av økonomien er en oppgave Fidels etterfølger må gå løs på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media