El Niño er DØENDE

DEN GODE NYHETEN: El Niño, værfenomenet som i ett år har brakt katastrofer, flom, tørke, branner og ødelagte avlinger, er døende. DEN DÅRLIGE NYHETEN: El Niño kan holde seg i live fram til jul, og fortsatt forårsake mye elendighet over store deler av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN-organet World Meteorological Organization sendte før helga ut meldingen om at værfenomenet viser klare tegn til svekkelse.

En modell fagfolkene bruker, sier at verdensklimaet vil være tilbake til det normale alt i slutten av denne måneden, en annen sier det unormale kan vare året ut.

- De fleste fagfolk heller til at El Niño dør hen i løpet av relativt kort tid, sier klimaforsker Gustav Bjørbæk ved Meteorologisk Institutt i Oslo.

Det er folk på kysten av Peru og Chile som har gitt navn til værfenomenet. Fordi det vanligvis oppstår ved juletider, har de kalt det El Niqo - Jesusbarnet.

Det som skjer, er en usedvanlig oppvarming av overflatevannet i det østlige Stillehavet nær Ekvator, med påfølgende dannelse av skyformasjoner og sterke lavtrykksområder.

Disse påvirker globale værmønstre som monsun og passat og fører til katastrofale virkninger.

Den verste

- Den El Niño vi har opplevd nå, er den kraftigste som noensinne har vært registrert. Skadevirkningene av den nest sterkeste, som herjet i 1982- 83, ble anslått til 200 milliarder kroner. For denne må anslagene ligge betydelig høyere, sier Bjørbæk.

De verste skadevirkningene finner man i Sørøst-Asia, Australia, Afrika, Stillehavsregionen og det amerikanske kontinentet.

I flere måneder i fjor høst var store deler av landene i Sørøst-Asia dekket av røyk fra enorme skogbranner fordi monsunregnet uteble. Det samme skjedde i Australia og i Amazonas-deltaet. I Afrika var det ekstrem tørke i Kenya, Uganda og Sudan, mens for eksempel Somalia ble herjet av flom etter ekstreme nedbørsmengder.

I USA og Canada opplevde man den verste vinteren på flere tiår med stormer og store nedbørsmengder.

Europa

Også i Sør-Europa var El Niño merkbar med katastrofe-flommer i Spania, Frankrike og Italia.

- Her i landet kan nedbørs- og temperaturforhold tyde på at dette værfenomenet ikke var uten betydning. Men utslagene var langt mindre enn andre steder, sier Bjørbæk.

- Når får vi besøk av El Niño neste gang?

- Vi regner med at fenomenet dukker opp med fem- sju års mellomrom. Skal vi si år 2003?