El Sayed (50) må tigge etter jobb for å overleve

Skolevaktmesteren i Egypt sover i kjelleren på barneskolen sammen med to voksne sønner.

TJENER 330 KRONER I MÅNEDEN: På plakaten El Sayed holder ber han om at soldatene og folket må stå 
sammen. Og at president Mubarak må gå. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
TJENER 330 KRONER I MÅNEDEN: På plakaten El Sayed holder ber han om at soldatene og folket må stå sammen. Og at president Mubarak må gå. Foto: Eiliv Frich Flydal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Over én million mennesker ropte hatske ord mot presidenten gjennom 30 år, Hosni Mubarak, på frigjøringsplassen, sentralt i Kairo i går. Blant demonstrantene var folk fra ulike sammfunnslag.

Den fattige demonstranten En av dem var vaktmesteren El Sayed Ahmad Ebrahim. Han unnskylder seg for det lange skjegget.

- Ofte mangler jeg penger for å klippe meg.

El Syed er en av Egypts mange millioner mennesker som lever under fattigdomsgrensen, i et land der status og penger ofte går i arv.

- I jobben som vaktmester på en barneskole får jeg 330 kroner i måneden. Jeg har jobbet der i 20 år og på grunn av lønna bor jeg i kjelleren der om natten, sier han.

El Sayed har hatt samme jobb i 20 år. Når han skal gå av med pensjon om ti år får han bare 210 kroner i måneden.

- Tigger for å overleve En leilighet koster rundt 250 kroner i måneden. Han regner med å tilbringe resten av livet som uteligger.

- Etter arbeidstida tigger jeg jo allerede for å overleve.

I dag er den 50 år gamle mannen skilt. Han har to sønner. Yngstemann på 18 år er arbeidsledig. Den eldste ( 27) kjører drosje.

Begge bor sammen med ham i skolens kjeller om natta.

- Det er trist for guttene mine. Jeg kunne ikke betale for utdanning for mer enn den ene og han fullførte videregående skole. Ingen av dem får giftet seg, fordi svigerforeldre krever at mannen
skal stille med hus og penger.

Fattigdom i arv El Syed forteller hvordan fattigdom i landet går i arv. Selv fullførte han bare barneskolen før han måtte jobbe. Faren jobbet som fruktselger på gata, mens moren en periode klarte å finne jobb som lærer.

- Jeg demonstrerer her i dag fordi jeg vil leve som andre mennesker jeg ser rundt meg. Og vi trenger et bedre og gratis utdanningssystem for barn.

- Hva håpet du av livet da du var liten?

- Jeg håpet bare på verdighet og trygghet. Det var alt. Nå har jeg ingenting, men håper på frihet og rettferdighet for alle egyptere.

Den rike demonstranten Dagbladet møter Doaa Gad på vei hjem fra sin femte dag på Tahrir-plassen. Som mange unge i Egypts middelklasse stiller hun på demonstrasjonen med moteriktige solbriller og vestlige
klær.

Utdannelsen fikk hun i Dubai, men ville flytte til Egypt for å skaffe seg en karriere.

RAGE AGAINST THE REGIME: Over én million mennesker ropte hatske ord mot presidenten gjennom 30 år, Hosni Mubarak, på frigjøringsplassen, sentralt i Kairo, i går.
RAGE AGAINST THE REGIME: Over én million mennesker ropte hatske ord mot presidenten gjennom 30 år, Hosni Mubarak, på frigjøringsplassen, sentralt i Kairo, i går. Vis mer

- Jobben som forretningsutvikler i det private bankvesenet betaler bra. Jeg startet på 3000 pund og i dag tjener jeg en del mer. Det er ikke på grunn av lønna jeg er her, sier Doaa.

Hun mener årsaken til at mange unge egyptere vil emigrere til utlandet skyldes politikerne.

- Det er likheten og retteferdigheten som mangler i dette landet. Folket er fantastisk og fortjener bedre enn en president som selger landet deres til kakser, sier hun.

Hun har selv opplevd en stor velstandsøkning i sitt liv. Faren jobbet på bensinstasjon og moren var lærer i det offentlige.

- Mange kulturer En eldre kvinne Dagbladet snakket med på plassen i går sa at hun som rik egypter svært sjelden var i nærheten av fattige og at revolusjonsforsøket i Kairo er første gang hun demonstrerer.

- Hva gjør at folk samles på tvers av klasser og religioner?

- Egyptere har mange kulturer og sosiale bakgrunner, men vi er et åpent folk. Jeg har alltid vært skamfull, fordi jeg opplevde egyptere som late og uengasjerte så lenge de fikk mat på bordet, men nå beviser vi for oss selv og verden at det er motsatt, sier Doaa synlig stolt.

Den siste uka har hun og fem venninner vært på Tahrir-plassen flere ganger for å rydde søppel og vaske vekk det folk har lagt igjen.

- Husk å skriv det. Vi tar ansvar for oss selv og snart forlater Mubarak landet.

DEN RIKE: Doaa er i 20-åra og opplever et rikere liv, men savner demokratiet og hjelp til de fattige. Foto EIliv Frich Flydal
DEN RIKE: Doaa er i 20-åra og opplever et rikere liv, men savner demokratiet og hjelp til de fattige. Foto EIliv Frich Flydal Vis mer