Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ElBaradei krever ny ordning i Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd bør omdannes slik at alle politiske og økonomiske stormakter blir faste medlemmer. Dagens sikkerhetsråd trygger ikke den globale sikkerheten, mener Mohamed ElBaradei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele det globale sikkerhetspolitiske samarbeidsapparat bør gjennomgås og reformeres fra topp til bunn. Hvis ikke risikerer man at såkalte avvergelsesangrep skaper stadig nye faresituasjoner, framholdt ElBaradei i en tale i helgen.

- Vi må skape et globalt sikkerhetspolitisk miljø der bruk av væpnet makt begrenses til selvforsvar eller til å sette FNs vedtak ut i livet. Dette vil være i samsvar med FN-charterets ånd, sa den egyptiske direktøren for det internasjonale atomenergibyrå IAEA i en tale i den amerikanske delstaten Massachusetts søndag.

USA svarer ikke

ElBaradei sa seg «frustrert» over at USA ikke har svart på anmodningene om at FNs våpeninspektører må få vende tilbake til Irak for å fullføre arbeidet sitt. Den siste måneden har IAEA-sjefen gjentatte ganger kontaktet utenriksdepartementet i Washington og bedt om at inspektørene får dra tilbake, men han får ingen tilbakemelding.

- Vi leser alle disse meldingene om materiale som plyndres, som rett og slett stjeles, og det virker helt klart at folk er blitt utsatt for radioaktiv strålefare. Dette er selvfølgelig noe som bekymrer oss sterkt, sa ElBaradei i sin tale ved Fletcher-skolen for juss og diplomati ved Tufts-universitetet i Medford i Massachusetts.

- Ingen har så mye erfaring på dette området som oss. Vi vet hvem vi skal snakke med, vi vet hva som må gjøres, og vi vil uten tvil kunne fullføre jobben på langt mer effektivt vis enn en hvilken som helst koalisjon, framholdt Mohamed ElBaradei.

Fant ingen bevis

USA, som ledet den såkalte koalisjonen i krigen mot Irak tidligere i år, har hevdet at Irak var i ferd med å starte opp igjen et ærgjerrig program for utvikling og produksjon av atomvåpen. IAEA fant ingen beviser for noe slikt, selv om inspektører fra sjefinspektør Hans Blix' FN-korps UNMOVIC oppdaget en del raketter av typer Irak ikke hadde lov til å ha.

USAs president George W. Bush og hans regjering brukte faren for at Irak skulle ha og bruke masseødeleggelsesvåpen som argument for å sette i verk såkalte avvergelsesangrep mot landet. UNMOVIC og IAEA ble kritisert for ikke å ha funnet slike våpen for masseødeleggelse, men så langt har ikke amerikanerne funnet dem heller.

Mohamed ElBaradei mener nå at FNs sikkerhetsråd bør utvides, samtidig som retten til å legge ned veto i Sikkerhetsrådet reduseres. Vetoretten bør innskrenkes til bare å gjelde spørsmål om bruk av væpnet makt, sa IAEA-sjefen i helgen.

NTB-Reuters AFP

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media