ADVARER: Vestens politikk overfor Midtøsten er totalt feilslått, mener fredsprisvinner Mohamed ElBaradei. Her avbildet i forbindelse med at han som leder av det internasjonale atomenergibyrået IAEA mottok Nobels fredspris i 2005.
Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet
ADVARER: Vestens politikk overfor Midtøsten er totalt feilslått, mener fredsprisvinner Mohamed ElBaradei. Her avbildet i forbindelse med at han som leder av det internasjonale atomenergibyrået IAEA mottok Nobels fredspris i 2005. Foto: Jørn H.Moen, DagbladetVis mer

ElBaradei mener Vestens politikk er feilslått

Risikerer å skape en ny generasjon av ytterliggående islamister, advarer fredsprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Vesten fører en totalt feilslått politikk overfor Midtøsten og risikerer å skape en ny generasjon av ytterliggående islamister, advarer Mohamed ElBaradei.

Den 67 år gamle egypteren, som ledet Det internasjonale atomenergibyrået fra 1997 til 2009 og ble belønnet med Nobels fredspris i 2005, advarer vestlige land mot å fortsette støtten til undertrykkende regimer i Midtøsten.

- Det er behov for re-evaluering. Tanken om at det eneste alternativet til autoritære regimer er Osama bin Laden og kompani, er uriktig, men om man viderefører dagens politikk kan denne profetien bli virkelig, sier ElBaradei til The Guardian.

- Vestens politikk overfor denne delen av verden har etter mitt syn vært totalt feilslått. Den har ikke bygd på dialog, forståelse og støtte til befolkningen, men har i stedet vært tuftet på støtte til autoritære systemer så lenge oljen har flommet, sier ElBaradei.

- Jeg ser økende radikalisering i denne delen av verden, og jeg forstår årsaken. Folk føler seg undertrykket av sine egne regjeringer, de føler seg urettferdig behandlet av omverdenen, de våkner opp om morgenen og ser hvordan folk blir skutt og drept, alle muslimer fra Afghanistan, Irak, Somalia, Sudan og Darfur, fortsetter han.

67-åringen, som av enkelte er trukket fram som en mulig etterfølger når Egypts president Hosni Mubarak gir seg, håper lærdommen fra Irak har sunket inn i land som USA og Storbritannia.

ElBaradei og IAEA nektet å gå god for USAs påstander om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, og fikk da også rett. Slike våpen ble aldri funnet i Irak, og ElBaradei mener at det er all grunn til å stille spørsmål ved lovligheten av invasjonen i 2003.

- Selvsagt fins det diktatorer, men er dere villige til å ofre en million uskyldige sivile hver eneste gang dere ønsker å bli kvitt en diktator, spør han.

(NTB)