ElBaradei tilbake i rampelyset

Fredsprisvinneren kan komme til å bære et stort ansvar for Egypts framtid.

KJENT FIGUR: Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei trekkes fram som en mulig ny president i Egypt. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet.
KJENT FIGUR: Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei trekkes fram som en mulig ny president i Egypt. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed ElBaradei er uten militær bakgrunn og har i flere tiår vært FN-diplomat i Vesten.

Det er snart to år siden ElBaradei (70) var en av flere som ledet an i opprøret mot landets autoritære president Hosni Mubarak.

Denne uken ble han utnevnt til å forhandle fram en politisk løsning på vegne av en rekke opposisjonsgrupper som ba hæren gripe inn for å fjerne landets islamistiske president Mohamed Mursi.

Det førte til at han også er blitt regnet som favoritt til å lede landets overgangsregjering som skal utnevnes i kjølvannet av at juristen Adli Mansour er tatt i ed som landets fungerende president.

Kjent figur Kilder i hæren mener at ElBaradei er en passende kandidat til å lede regjeringen ettersom han er en kjent figur internasjonalt og populær blant de unge. Han skal også ha en høy stjerne hos enkelte medlemmer av den ultraortodokse salafistgruppen Nour, som både har fungert som alliert og motstander av Mursis bevegelse Det muslimske brorskap.

Fredsprisvinner I Norge er ElBaradei for mange best kjent for å ha blitt tildelt Nobels fredspris sammen med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som han var leder for, i 2005.

Høsten 2009 forlot han IAEAs kontorer i Wien og reiste hjem til Egypt med et klart håp om politiske endringer. Det viste seg snart at han også hadde ambisjoner om å bli valgt til Egypts nye president.

Mange egyptere beundret ham da han utfordret den autoritære presidenten Hosni Mubarak, som hadde styrt Egypt i flere tiår. Men samtidig var det ikke alle som greide å identifisere seg med FN-diplomaten, som nærmest var blitt en fremmed å regne etter alle årene i utlandet. Det førte også til at han raskt ble stemplet som en «utenlandsk agent» av Mubaraks tilhengere.

Hatfigur ElBaradei har også blitt utpekt som en hatfigur av enkelte konservative islamister. I februar uttalte en muslimsk religiøs leder at han fortjente dødsstraff for å ha forsøkt å styrte Mursi.

I 2012 skuffet han mange av sine tilhengere ved å trekke seg som presidentkandidat mens hæren fortsatt satt ved makten.

Han begrunnet avgjørelsen med at valget ville være en farse hvis det ikke på forhånd ble vedtatt en ny grunnlov som definerte presidentens rolle. Andre mente han trakk seg fordi han innså at han ikke hadde noen sjanse til å vinne mot Brorskapets kandidat Mohamed Mursi.

Han forfekter en liberalistisk økonomisk politikk, med privatisering og offentlige kutt for å få kriselån fra Det internasjonale pengefondet. Egyptisk økonomi har ikke noe alternativ, mener han.

Glad i Twitter ElBaradeis motstandere har kritisert ham for ikke å være på bølgelengde med vanlige egyptere. Til nå har han kommunisert med mange av sine synspunkter via Twitter, men den siste tiden har han også holdt flere offentlige taler og blitt mer kjent blant vanlige folk.

Den siste protestbølgen mot Mursi har igjen ført til en mer framtredende rolle for ElBaradei. Selv lover han å bygge bruer mellom de harde frontene i sitt sterkt splittede land. Han håper å være mannen som kan skape stabilitet, noe som igjen kan få landets økonomi på riktig spor.

Spørsmålet er om ElBaradei med sitt store engasjement for militærets maktovertakelse og sin innstendige kritikk av Mursi vil kunne være en samlende figur i dagens Egypt.
NTB