ElBaradei utålmodig med Iran

– Det internasjonale samfunnet begynner å miste tålmodigheten med Irans atomprogram, fastslår årets nobelprisvinner Mohamed ElBaradei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Irans president sår tvil om Holocaust.

Lederen for FNs atomenergibyrå (IAEA) har kommet til Oslo for å motta årets fredspris på vegne av ham selv og byrået han leder. Fredag sto Iran i fokus, da han møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet.

ElBaradei gjorde det klart at han ikke er fornøyd med Irans innsats for å samarbeide med atomenergibyrået.

– De går framover i rykk og napp, og jeg ber dem om å få opp tempoet, sa den 63 år gamle egypteren.

Avgjørende måneder

ElBaradei sier han håper temaene som fremdeles er uavklart vil ble klargjort innen neste gang han skal legge fram sin rapport om Iran for FN i mars.

– Vi vil ha klarhet i om atomprogrammet er til fredelige eller militære formål. Vi har ingen holdepunkter på at de har et våpenprogram, men kan foreløpig heller ikke utelukke det, sa han.

– Ballen ligger nå hos Iran. Det er opp til Iran å vise den grad av gjennomsiktighet som de trenger å vise oss, fastslo ElBaradei.

Fredsprisvinneren mener de neste par månedene vil være avgjørende.

Vil helst samarbeide

ElBaradei ville imidlertid ikke spekulere i om det kan bli aktuelt å bruke militærmakt mot Iran om de ikke etterkommer verdenssamfunnets krav om innsyn i landets atomprogram.

– Helst vil vi samarbeide med landet. Jeg har mer tro på samarbeid enn maktbruk, sa han.

ElBaradei understreket at den eneste muligheten for å hindre at Iran anskaffer seg atomvåpen, er dialog.

– Vi så hvordan det gikk i Irak. Vi hadde alle fullmakter, men fikk ikke vite noe så lenge de irakiske forskerne nektet å si noe, sa han.

Tett program

Fredag kveld deltar han i den såkalte lille Nobelmiddagen.

Lørdag får han og IAEA audiens hos kong Harald, og de får møte skolebarn fra hele Norge før prisutdelingen i Rådhuset klokken 13. På kvelden avholdes den store Nobelmiddagen på Grand Hotell.

Søndag holdes den tradisjonsrike Nobelkonserten, ledet av Salma Hayek og Julianne Moore.

(ANB)

BEKYMRET: Lederen for FNs atomenergibyrå (IAEA) har kommet til Oslo for å motta årets fredspris på vegne av ham selv og byrået han leder. Fredag sto Iran i fokus, da han møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet.