Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ElBaradei vurderer å stille til valg i Egypt

Den nylig avgåtte IAEA-sjefen stiller imidlertid krav det kan bli vanskelig å få gjennom.

TIL POLITIKKEN?: Mohamed ElBaradei vurderer å stille i det egyptiske presidentvalget neste år. Men det den tidligere IAEA-sjefen stiller krav om at valget skal være fritt og rettferdig. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / SCANPIX
TIL POLITIKKEN?: Mohamed ElBaradei vurderer å stille i det egyptiske presidentvalget neste år. Men det den tidligere IAEA-sjefen stiller krav om at valget skal være fritt og rettferdig. Foto: REUTERS / Fabrizio Bensch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mohamed ElBaradei vurderer å stille som kandidat i neste års presidentvalg i Egypt. Den nylig avgåtte IAEA-sjefen stiller imidlertid krav det kan bli vanskelig å få gjennom.

ElBaradei gikk i forrige uke av etter tolv år som øverste sjef i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). I 2005 ble han sammen med IAEA tildelt Nobels fredspris.

Han har flere ganger blitt nevnt som en mulig presidentkandidat i hjemlandet Egypt, der Hosni Mubarak har sittet ved roret i 28 år. ElBaradei har vært ordknapp om en eventuell framtid i politikken, men lettet på sløret overfor CNN i november da han sa at han vil vurdere å stille i presidentvalget neste år.

I tilfelle kommer han til å forlange en skriftlig garanti om at valgene skal være frie og rettferdige.

Krever hindere fjernet

I uttalelser til egyptiske aviser utdyper ElBaradei kravene.

- Om jeg bestemmer meg for å stille som kandidat, er det fordi et flertall av egypterne mener det er i landets interesse, sier ElBaradei, ifølge Daily News Egypt.

Han krever videre at alle rettslige og grunnlovsmessige hindere som gjør det umulig for de fleste innbyggere å stille som kandidater, blir fjernet.

- Bare på den måten kan alle få en ordentlig mulighet, uten å ha personlige forbindelser eller partikontakter, sier ElBaradei.

Må sikre seg underskrifter

Han sikter til paragraf 76 i den egyptiske grunnloven som ble lagt til i 2007. I henhold til grunnlovstillegget må en presidentkandidat ha vært medlem av styret i sitt parti i minst ett år før valget, og partiet må ha eksistert i minst fem år.

En kandidat må også sikre seg totalt 250 underskrifter fra de to kamrene i den egyptiske nasjonalforsamlingen. Mubaraks parti NDP kontrollerer begge kamre, og det kan derfor bli vanskelig å sikre seg de nødvendige underskriftene.

Ny Mubarak seiler opp

Grunnlovstilleggene ble kraftig kritisert av menneskerettsgrupper. De gjorde det også forbudt å danne politiske partier med grunnlag i religion, en lov som ble sett på som skreddersydd for å holde Det muslimske brorskap unna politikken.

Brorskapet er den største opposisjonsbevegelsen i Egypt, men medlemmene deres må stille som uavhengige kandidater i valg til nasjonalforsamlingen.

Det ryktes også at Mubarak ønsker at sønnen Gamal skal ta over presidentrollen. Gamal Mubarak har de siste årene beveget seg stadig høyere oppover i egyptisk politikk og leder nå NDPs politiske komité.

Blandet mottakelse i Egypt

ElBaradei potensielle presidentkandidatur har fått blandet mottakelse i den egyptiske opposisjonen. Enkelte har på det nærmeste invitert ham til å slutte seg til partiet deres, mens andre har avvist ham som mulig president.

- Med all respekt å melde, vi aksepterer ikke kandidaturet hans. Han er en akademiker som har bodd i utlandet i mange år, og derfor er han distansert fra det egyptiske folks lidelser, sier lederen av sosialistlederen Waheed al-Aqsari.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media