Elden: - Det eneste vi kan gjøre nå er å vente

Forsvarer John Christian Elden har tillit til juryen.

TRUKKET SEG TILBAKE: Juryen i Jensen-saken har nå trukket seg tilbake, etter atdommer Kristel Heyerdahl har gitt sin rettsbelæring. Slik vurderer Eirik Jensens advokat den. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Vis mer Vis mer

Lagdommer Kristel Heyerdahl har brukt store deler av rettsdagen i dag på å gå gjennom rettsbelæringen. Der gikk hun blant annet gjennom hvilke bevis hun mener juryen bør vektlegge og i hvilken rekkefølge hun mener de bør vurderes.

I tillegg gikk hun konkret inn på tilfeller som allerede er bevist utover enhver rimelig tvil.

Klokka 13 ble retten hevet, og juryen trakk seg tilbake for å vurdere om Eirik Jensen er skyldig eller ikke for medvirkning til Gjermund Cappelens narkotikainnførsel og grov korrupsjon. Heyerdahl oppfordret juryen til å ta seg god tid. Det er dermed ventet at det kan ta et par dager før dommen faller.

Følg Dagbladets live-studio fra retten her.

PROSESS: Selv om Jensen i dag blir kjent uskyldig av juryen, kan det bli en lang prosess før han er helt frikjent. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Enig med Heyerdahl

Forsvarer John Christian Elden sier til Dagbladet etter endt rettsdag at han er fornøyd med Heyerdahls rettsbelæring. Det er særlig en ting han trekker fram.

Heyerdahl sa under rettsbelæringen at juryen må være overbevist om at Cappelen har gjort seg skyldig i en konkret innførsel av narkotika.

- Juryen må finne det bevist at Eirik Jensen har medvirket til en konkret innførsel. Tingretten gikk motsatt vei her. De mente det var nok at han hadde kunnskap om virksomheten, men ikke grep inn. Dette sa Heyerdahl at ikke var nok, sier Elden.

- Jeg mener rettsbelæringen var korrekt og grundig, legger han til.

- Nå må vi vente

Elden påpeker at Jensen potensielt risikerer å sitte i fengsel livet ut. Jensen selv har gjentatte ganger uttalt at han kjemper for sitt eget liv.

Dagbladet fikk et raskt ord med Eirik Jensen da han forlot retten rundt klokka 13. Da sa han at han skulle reise hjem og vente på kjennelsen.

Også Elden sier at det eneste de nå kan gjøre er å vente på juryens kjennelse.

- Frykter Jensen å bli pågrepet på stedet om han blir kjent skyldig?

- Han ser alle muligheter, er forberedt på alt, men håper på å bli funnet uskyldig, sier Elden.

Jensen-saken er som kjent norgeshistoriens siste jury. På spørsmål om Elden tror dette har betydning for kjennelsen, sier han at han har tillit til at juryen behandler saken samvittighetsfullt.

Kan felles på løgn

Heyerdahl brukte mye tid i rettsbelæringen på å gå gjennom hvordan loven vurderer tiltalepunktene, på medvirkning til hasjinnførsel og grov korrupsjon.

Hun påpekte blant annet at det ikke er av betydning om hvorvidt Jensen faktisk hadde muligheten til å skjerme Cappelens virksomhet, det holder at det er bevist at han har psykisk medvirket.

Det betyr at Jensen kan bli dømt for å ha løyet til Cappelen om at han kunne skjerme narkotikavirksomheten.

- Ja, det stemmer. Det er også riktig etter loven, sier forsvarer Elden.