Elden: - Jus er gøy

Han er den yngste forsvarer som noensinne har fått møterett til Høyesterett. Dommere ber ham stadig om å dempe tempoet i rettssalen. John Chr. Elden (34) synes jus er gøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elden har det nok langt mer gøy i retten enn sine klienter. Ofte er det drap de er tiltalt for, og da kan det hjelpe litt at forsvareren er en råtass på jus og en av landets mest engasjerte i skranken.

- Min rolle er å være opponent. Å peke på svakheter i bevisene aktor legger fram. Sakene er ofte dårlig forberedt fra politiets side, så det er stort sett veldig enkelt å finne svakheter, sier Elden.

- Jeg går aldri inn i min jobb som forsvarer for å bevise uskyld, eller at noen andre har gjort det. Vi har ikke ressurser til å finne og føre beviser for slike teorier. Jeg er tilhenger av det passive forsvar, å bruke det som ligger i saken, sier han.

John Christian Elden

Alder: 34
Bosted: Oslo
Inntekt 1999: 4090900
Formue 1999: 6269000
Familie: Gift med Margrethe Svanes Elden, som er politijurist i Oslo.
Har barna Marie Eva (4) og Ingeborg (2), og en sønn født i mars i år.

Livsfarlig

Elden involverer seg ikke dypt i klientens sosiale omstendigheter.

Annen bistand besørges som oftest en av de tolv ansatte ved Elden og Elden, 34-åringens praksis. Elden trives best i retten.

- Det er uheldig å bli for personlig involvert. Det kan være livsfarlig å identifisere seg med en klient eller forbrytelsen han er siktet for. Ingenting er mer ødeleggende for troverdigheten enn om en forsvarer skal være sannhetsvitne for klienten. Jeg har jo aldri vært til stede når en forbrytelse ble begått.

Klisterhjerne

- Hva er dine sterke sider som forsvarer?

- Jeg kan strafferett og strafferettspleie. Jeg synes det er gøy å bruke loven på en kreativ måte, men jeg må ha troverdighet i retten for å få gjennomslag for slike grep. Det har jeg bevisst bygd opp over lang tid. Og jeg er godt forberedt og kan saken når en rettssak begynner. Jeg har god hukommelse. Nesten klisterhjerne, sier Elden.

- Og de svake sidene?

- Jeg har hørt at jeg snakker for fort. Det blir i hvert fall sagt hver gang. Men jeg er entusiastisk i retten, jeg synes det er gøy, sier han.