Elden: - Ledet ham inn på sporet om å finne på en historie

Gjermund Cappelen sier det var politiet som brakte Eirik Jensens navn på banen i avhør. Forsvarer John Christian Elden vil nå ettergå politiets rolle i etterforskningen av Jensen.

FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSVARER: John Christian Elden. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hasjtiltalte Gjermund Cappelen sa i Asker og Bærum tingrett i går at «korrupsjon» hadde var en viktig bestanddel i virksomheten hans. Han er siktet for å ha betalt den profilerte polititjenestemannen Eirik Jensen for å ha beskyttet hasjvirksomheten hans, og har forklart seg om det i en rekke avhør med Spesialenheten for politisaker.

Men han sier det ikke var ham selv som dro fra Jensens navn. Det var det politiet som gjorde i avhør.

- Det som var spesielt i forhold til Eirik i denne saken var den konfrontasjonen jeg hadde med politiet på Ila. Politiet var bare ute etter en ting, og det var en offentlig tjenestemann, sa Cappelen i et intervju med TV 2 i forkant av rettssaken.

I forrige uke sa han følgende til pressen om hvorfor han hadde forklart seg om Jensen:

- Det var en situasjon som oppstod mellom meg og politiet. Jeg skjønte at en offentlig tjenestemann var involvert, og jeg valgte å samarbeide i forhold til det. 

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

John Christian Elden, Jensens forsvarer, reagerer på politiets rolle.

- Det er interessant at Cappelen nå sier at det var politiet i Asker og Bærum som ledet ham inn på sporet om å finne på en historie om samarbeid med en offentlig tjenestemann. Det vil bli ettergått nærmere fra vår side, skriver Elden i en e-post til Dagbladet.

Cappelen har avvist at han har hatt en hevnmotiv for å forklare seg mot Jensen, og har gitt uttrykk for at han har forklart seg om ting slik de faktisk var.

«Operation Silent» Da Cappelen valgte å forklare seg om Jensen, var sistnevnte ansatt i Oslo politidistrikt, som før Cappelen ble pågrepet i all hemmelighet hadde avgitt etterforskere for å bistå nabodistriktet Asker og Bærum i etterforskningen av Cappelen og hans liga. Etterforskningen gikk under kallenavnet «Operation Silent».

Som Dagbladet har skrevet tidligere var politiets spanere allerede på plass utenfor Kiwi-butikken i Grønlandsleieret i Oslo da Gjermund Cappelen traff Eirik Jensen der 19. desember 2013. Etter at Jensen ble pågrepet i kjelleren på politihuset i Oslo, ble han også kjørt til politihuset i Sandvika, Asker og Bærum politidistrikts hovedkvarter. 

Politifolk som mistenkes for å ha begått en straffbar handling i tjenesten skal etterforskes av Spesialenheten for politsaker. Spesialenheten er ikke en del av politiet, men en uavhengig organisasjon underlagt justisdepartementet og Riksadvokaten.

Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten, opplyser at de nå foretar en gjennomgang av etterforskningsmaterialet i saken, og at de ikke vil kommentere den. Politiadvokat Janne Danielsen i Asker og Bærum politidistrikt, som nå er en del av aktoratet i tingretten, sier de ikke vil kommentere etterforskningen i det hele tatt. 

Oslo-politiet har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de bistod Asker og Bærum-politiets etterforskning «innledningsvis i saken og i perioder fram mot pågripelsen av Cappelen».

- Feil vei Etterforskningen av Jensen er ikke en del av rettssaken mot Cappelen og de andre hasjtiltalte mennene som nå pågår i Sandvika. Den ble altså likevel såvidt nevnt av Cappelen, da han ble utspurt av sin forsvarer Benedict de Vibe i går. Cappelen sa også at han følte han hadde «sviktet som menneske, far og samfunnsborger». 

- Jeg har valgt en feil vei i livet, og det må jeg og flere andre nå stå til ansvar for, sier Cappelen til Dagbladet. 

- Hvorfor ønsket du å si det i retten?

- Jeg mener det hører hjemme her. Jeg har hatt masse tid i fengsel til å ressonnere rundt livet mitt og resultatet av det, som vi ser her. Jeg har gjort feil valg, og må forklare meg om det.

TILTALT: Gjermund Cappelen. 
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TILTALT: Gjermund Cappelen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Hva mente du med å si at korrupsjonen har vært viktig for virksomheten din?

- Virksomheten min hadde vært umulig å drive hvis det ikke hadde vært for korrupsjonen. 

- Hvordan da?

- Det vil jeg ikke kommentere her, det kommer siden.

- Likevel ville du nevne det her?

- Jeg ville nevne det, slik at de andre tiltalte skulle se sammenhengen. At de ikke hadde sittet her i det omfanget de gjør, hvis det ikke hadde vært for korrupsjonen. Da hadde min aktivitet som hasjsmugler vært avslørt for sikkert 10-15 år siden. Og det vet jeg at den hadde blitt.

- Hvordan vet du det?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Manglet motforestillinger Eirik Jensen nekter straffskyld. I en større artikkel om etterforskningen av saken i siste utgave av magasinet Plot sier han blant annet:

- Hvis saken var så klar som den er blitt fremstilt i mediene, ville fakta i saken vært avklart for lenge siden, og en eventuell tiltale ville vært presentert mye tidligere enn nå, nesten to år etter arrestasjonen. Slik er det ikke, og det sier nok sitt.

Jensen mener også at måten han er blitt avhørt på viser at Spesialenhetens etterforskere ikke har god nok kjennskap til arbeidsfeltet hans og metodene der. Tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, kritiserer også dette overfor Plot, og kommer også med kritikk av politiet.

- Jeg setter også spørsmålstegn ved om Asker og Bærum politidistrikt visste nok om hvordan Oslo-politiets spanere og Tollvesenet jobber. Dette tror jeg kan ha ført til at de manglet de nødvendige motforestillingene når Cappelen sa at Jensen hadde lagt til rette for hasjsmuglingen, sier Abrahamsen til Plot.