Elden: - Myndighetene i USA overvåket klientsamtale

Privat Facebook-korrespondanse mellom John Christian Elden og en terrorsiktet klient ble overvåket av amerikanske sikkerhetsmyndigheter (NSA), hevder advokaten.

HEVDER SEG OVERVÅKET: Advokat John Christian Elden. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
HEVDER SEG OVERVÅKET: Advokat John Christian Elden. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elden diskuterte beramming av saken med den norsk-chilenske klienten (20), som var tiltalt for å ha publisert en video hvor han truet norske myndighetspersoner og kongehuset. Elden sier han har dokumentasjon på at det var amerikanske myndigheter som snoket på Facebook-profilen hans, skriver TV 2.

- At vi som nordmenn blir overvåket av amerikanske myndigheter, det er jeg ikke spesielt begeistret for. Det er ubehagelig å vite at noen hele tiden leser det man skriver og det man kommuniserer med andre personer på det man tror er en lukket kanal, sier advokaten.

Vedkommendes meldinger ble slettet fortløpende, og i chatloggen står de nå markert som «identifisert som krenkende eller merket som spam». Fire dager etter samtalen ble også visumet til den kjente advokaten inndratt.

Elden sier hans klient ønsket å møte i rettssaken, men at han ikke lenger får kontakt med ham etter at Facebook-profilen ble slettet.

Facebook er et av nettstedene som er nevnt i The Guardians og Washington Posts avsløringer om NSAs overvåking av utenlandske borgere i prosjektet PRISM. Justisminister Grete Faremo har sendt en henvendelse til USA, der departementet ber om klargjøring på om norske borgere har vært overvåket.

(NTB)