Vibeke Skofterud:

Elden: - Straffbart av politiet å offentliggjøre Skofteruds promille

John Christian Elden er kritisk til politiet.

REAGERER: Mandag offentliggjorde Agder politidistrikt at obduksjonsrapporten av Vibeke Skofterud viste at hun var påvirket av alkohol da hun omkom. Dette reagerer John Christian Elden sterkt på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Mandag offentliggjorde Agder politidistrikt at obduksjonsrapporten av Vibeke Skofterud viste at hun var påvirket av alkohol da hun omkom. Dette reagerer John Christian Elden sterkt på. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden reagerer sterkt på at politiet i en pressemelding mandag denne uka, offentliggjorde at obduksjonsrapporten av Vibeke Skofterud viste at hun hadde høyere enn 0,8 i promille.

Han mener det er et klart brudd på taushetsplikten til politiet.

- Høyesterett behandlet en sak i 2010 og kom til at dette er underkastet taushetsplikt. Opplysninger om måleresultat og opplysninger fra straffesaker som ikke er i retten, er brudd på taushetsplikten. Det kan ikke politiet fravike etter eget forgodtbefinnende, sier Elden til Dagbladet.

Elden forsvarte politiadvokaten som var blitt tiltalt av Spesialenheten for brudd på taushetsplikten.

- I den saken var det snakk om hasj. Her er det promille, men det er akkurat det samme spørsmålet. Det var straffbart for juristen, som hadde oppgitt dette til pårørende. Hun slapp straff fordi hun ikke hadde vært uaktsomt, sier Elden til Dagbladet.

FORTELLER: Ragnhild Haga forteller om hvordan hun og resten av skijentene taklet Vibeke Skofteruds bortgang. Reporter: Fredrik Stuve. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Kritisk

Politiet sa i går at de ikke kan konkludere med om Skofteruds promillenivå var avgjørende for vannscooterulykken da hun mistet livet i juli.

Han er også kritisk til å oppgi alkoholnivå basert på obduksjon. Skofterud ble funnet død flere timer etter kollisjonen. Politiet mener hun døde umiddelbart etter kollisjonen.

- Hva har de målt? Obduksjon forteller ikke noe om promillen da hun kjørte. Det er noe som heter postmortal redistribusjon, som gjør at etter at du er død, kan blodet fordele seg på annen måte i kroppen. Det kan oppstå blodansamlinger som er ekstra mye alkoholisert. Det er vanlig ved obduksjoner. Blodanalyser sier ingenting om promillen da hun døde, hevder han.

Er det uklokt av pressen å gå ut med dette?

- Pressen forholder seg alltid til den informasjonen de får av politiet. Det er jo en nyhet i seg selv at de gikk ut med dette. De burde ikke gjort det, sier han.

Uenig med Elden

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med politiadvokat Unni Guldberg i Agder politidistrikt.

Til VG sier hun at de diskuterte om de skulle offentliggjøre detaljene, men forklarer at ettersom det allerede hadde kommet opplysninger om at alkohol var involvert, var det også viktig å bekrefte disse opplysningene.

- Detaljer rundt det er rammet av personvern, og der er jeg enig med Elden, men det er en forskjell på å si at det var påvirkning og hvor mye hun var påvirket, sier Guldberg til avisa.

Guldberg sier også at de offentliggjorde nyheten i samråd med pårørende.

- Det var en opplysning vi fikk og som var etterspurt: En bekreftelse av det vitnene sa i forrige runde, og da valgte vi å gå ut og bekrefte det. Det hadde vært litt rart å holde opplysningene tilbake, og vi la de også ut i samråd med de pårørende.

OL-SANGEN: Artist Hanne Sørvaag synger «Se ilden lyse», som var OL-sangen i 1994, i Vibeke Skofteruds begravelse. Vis mer

Northug-sakene

Advokat Elden omtaler fyllekjøringssakene til brødrene Northug som annerledes enn Skofterud-saken.

At Petter Northug hadde en promille på 1,65 ble først kjent da boka «Northug - en familiehistorie» kom ut i september 2014, først fire måneder etter kollisjonen på Byåsen. Det ble deretter behandlet for åpen rett.

Da det forrige uke ble kjent at Tomas Northug innrømmet promillekjøring, var saken den dagen oppe i tingretten, der det ble opplyst at utåndingsprøven viste en promille på 1,34.

- Det er vesentlig forskjell på om saker har vært oppe for retten eller ikke, sier Elden til Dagbladet.

Alkoholnivået er for eksempel svært avgjørende i spørsmål om straffeutmåling i promillekjøringssaker.

Omtale av ulykken

Dagbladet var en av flere medier som i går omtalte politiets pressemelding. Dette valget ble blant annet tatt på bakgrunn av at Skofteruds pårørende allerede var gjort kjent med innholdet i pressemeldingen, og at dette ville bli offentliggjort.

Å velge å kjøre bil eller båt med promille kan sette både eget og andres liv i fare. Derfor er det relevant å opplyse om at promille kan være en medvirkende årsak til at Skofterud forulykket.

Når resultatene av politiets etterforskning viser at Vibeke Skofterud hadde høyere promille enn 0.8 da hun kjørte vannscooter, mener Dagbladet det er riktig av norske medier å viderebringe denne informasjonen av allmennpreventive hensyn.

- Vi har forståelse for at opplysninger om eventuell promille kan være belastende for pårørende. Dødsulykken ble omfattende dekket av Dagbladet og en rekke andre medier. Når politiet i etterkant går ut med relevante opplysninger om ulykken, mener vi det er riktig å også omtale dette, sier sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer