Elden: - Tiltalt for angrep på demokratiet

Tiltalen mot Laila Anita Bertheussen er klar. - Hun ser fram til å møte i retten og bevise sin uskyld, sier hennes advokat, John Christian Elden.

SE NÅ: Riksadvokaten har torsdag sendt sin påtaleavgjørelse i saken mot Laila Anita Bertheussen til statsadvokaten. Dette er siste nytt i saken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Riksadvokaten har torsdag sendt sin påtaleavgjørelse i saken mot Laila Anita Bertheussen til statsadvokaten.

Ifølge advokat John Christian Elden kommer det der fram at samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er tiltalt for angrep på demokratiet, trusler mot sin mann og mot ekteparet Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Påtalemyndigheten mener hun har foretatt samtlige handlinger hun har vært mistenkt for. Bertheussen nekter straffskyld for alle punkter i tiltalen.

- Vil bevise sin uskyld

- Hun nekter straffskyld fullt ut, og mener hun ikke har kommet med noen av trusselbrevene eller inngitt uriktige anmeldelser, sier Elden og fortsetter:

- Hun hadde helst sett at dette ikke var en sak, men ser fram til å møte i retten og bevise sin uskyld. Hun har det ikke bra med tanke på å få en slik tiltale mot seg, men hun er forberedt på å kjempe kampen videre.

Etterforskningen strekker seg så langt tilbake som til 6. desember 2018, da noen tegnet et hakekors og skrev ordet «rasisit» på huset og bilen til daværende justisminister Wara.

I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

Et halvt års etterforskning

Det skulle bare bli starten på en rekke mistenkelige hendelser ved boligen til Bertheussen og Wara. Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Fire dager seinere ble Bertheussen siktet for å ha oppdiktet en straffbar handling ved selv å tenne på familiens bil. En omfattende etterforskning ble satt i gang, og var først avsluttet i september i fjor. 23. september bekreftet PST at innstilling om påtalespørsmålet var sendt til statsadvokaten.

En avgjørelse lot likevel vente på seg, blant annet fordi statsadvokaten i slutten av oktober sendte saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

- Skulle beskytte oss

I påvente av avgjørelsen har Bertheussen selv gått ut på Facebook og flere ganger kritisert PST - seinest for to dager siden. 21. januar la hun ut en oppdatering om saken på sin Facebook-profil.

Der skriver hun blant annet at teknisk utstyr som hun mener vil bevise hennes uskyld, fremdeles henger i boligen. Det til tross for at PST skal ha blitt opplyst om dette i mars i fjor.

- PST skulle beskytte oss, de mislyktes. PST skulle finne dem som gjorde dette, de mislyktes. Nå skal PST «henge» meg med grunnlag i tåpelige generiske indisier. Jeg håper de mislykkes, legger Bertheussen til.

Hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, har flere ganger tidligere sagt at de forventer at saken blir henlagt.

Risikerer flere års fengsel

PST mistenker at Bertheussen står bak en rekke trusler mot familiens hjem på Røa og at hun har foretatt handlinger som vekker mistanke om straffbar handling uten at den er begått.

De har også etterforsket angrepene etter straffelovens paragraf 115: Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, som har en strafferamme på ti års fengsel.

De mistenker også at hun har sendt trusler til sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjeddde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i form av et mistenkelig brev. Bertheussen har selv avvist alle anklager i saken.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer