Elden blir advokat for Per Orderud

Advokat John Christian Elden er i full gang med å gjennomgå dommen Per Orderud fikk etter trippeldrapet i 1999. - Vi har fått flere navn, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

TAR SAKEN: Advokat John Christian Elden skal gå gjennom saken til Per Orderud. Video: Emma-Marie Bergli Whittaker. Reporter: Kristian Tvedt Vis mer

Drøye 20 år etter trippeldrapet på Orderud gård, jobber privatetterforsker Tore Sandberg fremdeles aktivt med å få gjenopptatt saken. Tre måneder har gått siden han gikk ut og ba Gjenopptakelseskommisjonen avhøre NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen. Nå dukker nok et kjent navn opp i sakskomplekset.

Denne gangen er det John Christian Elden i advokatfirmaet Elden som trekkes inn i Norges kanskje mest omtalte drapssak. Advokaten tok selv kontakt med Gjenopptakelseskommisjonen i juni og ba om å bli oppnevnt som Per Orderuds bistandsadvokat.

- Det var Per som ba meg om å kontakte Elden, noe jeg gjorde. Han sa seg da positiv til å ta oppdraget, og vi hadde et møte tidligere i sommer. Per er veldig fornøyd og glad for at Elden takket ja, forteller Sandberg til Dagbladet.

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

- En spennende sak

Det var i et brev til kommisjonen at Elden ba om å bli oppnevnt som Orderuds bistandsadvokat, og samtidig bli holdt løpende orientert om sakens utvikling. Dette for å kunne tilpasse andre oppdrag etter Orderud-saken.

Elden sier til Dagbladet at Orderud og Sandberg tok kontakt med bakgrunn i at de ønsker en egen og selvstendig advokat til å se på saken fra Orderuds perspektiv.

- Jeg går nå kritisk igjennom dommen og bevismaterialet, så får vi se om det er grunnlag for en gjenåpning. Spørsmålet er om det kan føres tilstrekkelig med bevisgrunnlag til at kommisjonen vil gjenoppta saken. Det er en spennende sak å gå inn i. Hvis det er slik at det vil komme fram en større grad av tvil nå, så vil vi få den tatt opp på nytt, sier Elden.

Parallelt med at advokaten nå har kommet inn som advokat, gjør privatetterforsker Sandberg stadig nye funn. Bare siden kommisjonen mottok den 685 sider lange begjæringen om gjenopptakelse, har det kommet et tyvetall tilleggsanførsler, dokumenter og videoopptak.

- Alt dette har også Elden nå fått overlevert. De siste tilleggsanførslene er det han som har sendt inn, forteller Sandberg.

Har flere navn

Ifølge privatetterforskeren er mye av det som nå har blitt lagt til i sakskomplekset så sensitiv informasjon, at den foreløpig ikke kan deles med allmennheten. Det skal blant annet dreie seg om navngitte personer som skal ha vært til stede under trippeldrapet på Orderud gård, natt til pinseaften i 1999.

En av disse personene skal ha stått vakt utenfor kårboligen, da skuddene som drepte Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre, Kristian Magnus (80) og Marie Orderud (84), ble avfyrt.

JULESELSKAPET: Per Orderud forteller sin versjon av hva som skjedde under juleselskapet, få måneder før trippeldrapet. Video: Nina Hansen og Audun Hageskal Vis mer

- Etter at begjæringen ble levert, har vi blant annet vært i kontakt med tre uavhengige vitner. Disse har alle tegnet samme scenario og kommet med opplysninger om trippeldrapet, blant annet om hvem som skal ha stått vakt utenfor da drapene ble utført. Vi har fått flere navn, så gjenstår det å se om disse er det ekte eller om vedkommende har operert med flere identiteter, sier Sandberg.

- Skytetrening med Kirkemo

Privatetterforskeren har for lengst sluttet å telle timer, siden han begynte jobben med å få trippeldrapet gjenopptatt. I et tidligere intervju med Dagbladet har han blant annet fortalt at Per Orderud har betalt ham godt over en million kroner for jobben han har gjort med saken de siste 13 årene.

Drøye fire år har gått siden trippeldrapsdømte Orderud slapp ut av fengsel. Siden den gang har alt av tid og penger gått til arbeidet med å få saken gjenopptatt.

Årsaken til at Sandberg tidligere i sommer ba om et avhør av NRK-sjef og tidligere Dagbladet-redaktør Eriksen, var uttalelser Eriksen skal ha kommet med om Kristin Kirkemo og skytetrening. Disse skal ha blitt sagt i forkant av en debatt på Sentrum Scene i Oslo om NRK-serien «Gåten Orderud» i fjor vinter:

«Det få vet, er jo at i kjelleren i Dagbladet hadde vi en skytebane. Der hadde faktisk vaktmesteren eller budbilsjefen skytetrening med Kristin Kirkemo. Dette la vi jo helt lokk på i forhold til ikke å bli innblandet i trippeldrapssaken.»