Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden: Detaljen kan redde ham

John Christian Elden finner håp i tingrettens beslutning om å løslate Eirik Jensen. Særlig fordi Oslo tingrett presiserer at spørsmålet om skyld fortsatt ikke er avgjort.

DØMT: Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel, og ble i dag framstilt for varetekt. Video: Trym Mogen Vis mer

Lørdag ettermiddag besluttet Oslo tingrett å løslate Eirik Jensen fra varetektsfengsling. Forsvarer John Christian Elden finner håp i tingrettens valg om å presisere at skyldspørsmålet ikke er avgjort.

- Løslatelse er en fornuftig avgjørelse. Tingretten fant ikke behov for fengsling i denne saken, og vil vente til det foreligger en rettskraftig dom, sier Elden til Dagbladet og fortsetter:

- Det er viktig at tingretten valgte å presisere at det ikke foreligger noen form for avgjørelse om skyldspørsmålet mot Eirik Jensen per i dag.

«Retten legger til grunn at lagmannsrettens dom er anket og er således enig med forsvarer i at skyldspørsmålet ikke er endelig avgjort før Høyesterett har tatt stilling til anken», står det beskrevet i Oslo tingretts kjennelse.

FØLELSESLADET: Samboer til Eirik Jensen, Ragna Lise Vikre, var tydelig preget etter gårsdagens utfall. Video: Trym Mogen Vis mer

Anke til Høyesterett

Fredag ble Jensen i Borgarting lagmannsrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsel. Jensen anket dommen til Høyesterett på stedet.

Dermed kan Høyesterett gjøre vurderinger rundt saksbehandlingen og lovanvendelsen. Dette håper Elden at kan ende med at dommen oppheves eller at Jensen blir frifunnet.

Han sier at Høyesterett kan betegne dommen som utilstrekkelig dersom de mener at den ikke drøfter skyldspørsmålet tilstrekkelig.

- Dette er en dom som ikke nødvendigvis er tilstrekkelig begrunnet når det gjelder medvirkning til narkotikainnførsel. Det kan hende at dommen oppheves, eller at Jensen frifinnes, ettersom skyldspørsmålet ikke er avgjort, sier Elden.

Lagdommer forklarer

Lagdommer i Agder lagmannsrett og medlem i dommernes mediegruppe, Bård Hansen, forklarte tidligere denne uka hvordan Høyesterett kan behandle en anke om lovanvendelsen.

- En anke om lovanvendelse kan bety at man mener at et forhold som lagmannsretten har funnet bevist ikke rammes av loven. Et eksempel kan være en som tar en sjokolade i en butikk, og som dømmes for tyveri. Vedkommende kan da mene at forholdet bare kvalifiserer til lite tyveri, det vi før kalte nasking, og at lovanvendelsen har vært feil, sa Hansen og fortsatte:

- I Jensen-saken kan det tenkes at et faktum som finnes bevist erkjennes å være klanderverdig, men at det for eksempel ikke er korrupsjon i lovens forstand.

Kan oppheves

Høyesterett kan selv frifinne hvis retten finner at den handlingen som lagmannsretten har funnet bevist ikke blir rammet av straffebestemmelsen i tiltalen. Langt vanligere er det at de opphever dommer, og at saken går til helt ny behandling i lagmannsretten.

- I og med at det ikke er bevisføring i Høyesterett vil de heller oppheve en dom, og sende den tilbake, sa lagdommer Hansen.

Jensen må imidlertid sitte fengslet i påvente av at Borgarting lagmannsrett behandler Spesialenhetens anke.

- Jensen blir sittende til mandag eller tirsdag. Dersom lagmannsretten er enig med tingretten, så er han på frifot igjen fram til det foreligger en endelig avgjørelse, sier Elden.

DETTE SKJEDDE: For over seks år siden slo saken ned som en bombe. Først nå er den avsluttet. Slik var dommedagen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Argument

Spesialenheten argumenterte for at Jensen skulle varetektsfengsles av hensyn til allmennhetens rettsfølelse. Det var også grunnen til at de begjærte ham pågrepet fredag.

Elden er sterkt uenig i at dette skal holde til fengsling.

- Man bruker ikke det argumentet for å plutselig pågripe folk som har vært på frifot i lang tid. Da venter man heller til at dommen blir rettskraftig. Unntak kan eksempelvis gjøres i alvorlige draps- og voldtektssaker, men ikke i narkosaker.

Oslo tingrett mener at Spesialenhetens valg om å ikke begjære Jensen fengslet de siste seks åra, heller ikke da han ble dømt i Oslo tingrett, taler mot fengsling i dag. De er også enige med Elden i at man skal være særdeles forsiktige med rettshåndhevelsesarrest i narkosaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!