Birgitte Tengs-saken

Elden: - Drapsmannen kan ha dødd

Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs er fortsatt uoppklart. - Den som egentlig har gjort dette, går fri, sier bistandsadvokat John Christian Elden.

Johny Vassbakk frifinnes for drapet på Birgitte Tengs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER / OSLO (Dagbladet): Tirsdag ble Johny Vassbakk (53) frikjent for det 28 år gamle drapet på Birgitte Tengs. Han ble også frikjent for oppreisningskravet fra Tengs-foreldrene.

- Det er jo konsekvensen av dette. At den som egentlig har gjort det, går fri. Ikke bare at man ikke får dømt den som er tiltalt, men at vedkommende som har gjort det slipper fri, sier bistandsadvokat for Birgittes foreldre, John Christian Elden, til Dagbladet.

Elden påpeker overfor Dagbladet at Birgittes drapsmann kan ha dødd mens politiet har fokusert på andre kandidater.

UOPPKLART: Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs er fremdeles uoppklart etter at Johny Vassbakk (53) ble frikjent i lagmannsretten tirsdag. Foto: Våge studio / NTB
UOPPKLART: Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs er fremdeles uoppklart etter at Johny Vassbakk (53) ble frikjent i lagmannsretten tirsdag. Foto: Våge studio / NTB Vis mer

Plukket hovedbevis fra hverandre

Et DNA-funn fra Vassbakk på Tengs' strømpebukse har vært påtalemyndighetens kronbevis. Påtalemyndigheten mener at Vassbakks DNA er avsatt under drapet på Birgitte Tengs.

De mener at DNA-funnet like godt kan stamme fra for eksempel oversmitte, altså at Tengs fikk Vassbakks DNA på seg ved at de to har tatt på samme dørhåndtak eller liknende, og viser til det de sakkyndige sier om at kontekst er nøkkelen for å forstå et DNA-bevis.

Lagmannsretten festet på ingen måte lit til DNA-beviset, som nærmest ble plukket fra hverandre i domsavsigelsen.

- Etter rettens syn gikk påtalemyndigheten i bekreftelsesfella. Alt som ikke passet ble definert vekk, leste lagdommer Jarle Golten Smørdal fra dommen, som også kalte deler av bevisførselen for «spekulasjoner».

Aktor i saken, Thale Thomseth, uttalte like etterpå til Dagbladet at hun konstaterer at retten har en annen vurdering enn dem.

- Kan dette ende med at vi aldri får svar på hvem som drepte Birgitte?

- Det vil jeg ikke si, sier Thomseth, og fortsetter:

- Nå har vi en frifunnet mann. Vi har ingen andre konkrete mistenkte og sånn bevisene står i dag er det ikke grunnlag for å foreta nye etterforskningsskritt. Det kan endre seg. DNA-teknologien er i utvikling og det er mulig å gå videre i framtida kanskje, men akkurat nå har vi kommet så langt som vitenskapen tar oss.

AKTOR: Aktor i saken, Thale Thomseth, uttaler til Dagbladet at DNA-teknologien kan utvikle seg, og at det dermed kan bli nye muligheter for å finne en drapsmann i framtida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTOR: Aktor i saken, Thale Thomseth, uttaler til Dagbladet at DNA-teknologien kan utvikle seg, og at det dermed kan bli nye muligheter for å finne en drapsmann i framtida. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ordfører: - Må ikke skape splittelse

Karmøy kommune står igjen med en uløst sak, 28 år etter at Tengs ble funnet drept i Kopervik.

- Dette må ikke få skape splittelse i Karmøy-samfunnet. Det er viktig at Karmøy-samfunnet nå aksepterer at han er frikjent, sier Karmøy-ordfører Leiv Arne Marhaug (H) til Dagbladet.

- Dette har vært en vond sak for Karmøy-samfunnet siden 1995, understreker han.

Ordføreren håper lokalsamfunnet vil klare å forholde seg til den grundige behandlingen i lagmannsretten.

- MÅ AKSEPTERES: Leiv Arne Marhaug er nyvalgt ordfører for Høyre i Karmøy kommune. Foto: Høyre
- MÅ AKSEPTERES: Leiv Arne Marhaug er nyvalgt ordfører for Høyre i Karmøy kommune. Foto: Høyre Vis mer

- Frifinnelsen er et faktum vi forholder oss til, og han er å anse som uskyldig. Vi er nødt til å stole på det. Det er viktig at Karmøy-samfunnet nå aksepterer at han er frikjent, sier han.

Om saken noen gang vil bli oppklart, er han imidlertid ikke veldig optimistisk til.

- Det kan hende at vi må falle til ro med at dette vil forbli en uoppklart sak. Jeg ser ikke helt hvordan denne saken nå skal få en domfelt drapsmann, sier Marhaug.

- Hvordan vil du beskrive politiets arbeid i denne saken?

- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Politiet mente jo de hadde sterke bevis, men det har de åpenbart ikke hatt.

Brast i gråt

Vassbakk - som hele tida har nektet for å ha noe med drapet å gjøre - fulgte domsavsigelsen fra et avlukke bak tiltalebenken tirsdag formiddag.

Da slutningen endelig var klar, kom han ut til forsvarerne sine. Der brast han i gråt og måtte føres ut av rettssalen. Etter over to år i varetekt, er han nå en fri mann.

- Det er veldig følelsesladd. Mye følelser. Han gråt. Det er vanskelig å ta innover seg. Han har sittet i varetekt i over to år. Så forstår vi etter hvert under opplesingen hvilken vei det går. Så det er mye følelser, sier Vassbakks forsvarer Stian Kristensen.

Kristensen er tydelig på at Vassbakk har hatt denne saken hengende over seg i over to år, og at livet hans er brettet ut.

ELDEN: Bistandsadvokatene John Christian Elden og Erik Lea, her med Birgitte Tengs' far Torger Tengs i retten tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ELDEN: Bistandsadvokatene John Christian Elden og Erik Lea, her med Birgitte Tengs' far Torger Tengs i retten tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Andre gang

Dette er andre gang at noen dømmes for drapet, men siden frikjennes i lagmannsretten.

Tengs' fetter ble i likhet med Vassbakk først dømt, men frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale erstatningskrav til Birgitte Tengs' foreldre.

I fjor ble fetteren endelig frikjent for erstatningskravet og mottok en beklagelse fra politidirektør Benedicte Bjørnland.

Dommen som kom tirsdag, går langt i å kritisere påtalemyndigheten. Aktor Thale Thomseth avviste tirsdag at påtalemyndigheten har gått i en bekreftelsesfelle. Hun understreker at de har brukt mye tid på å sjekke ut andre alternative gjerningspersoner.

- Vi konstaterer at retten har en annen vurdering enn påtalemyndigheten om bevisene i saken, sier statsadvokat og aktor Thale Thomseth til Dagbladet tirsdag.