TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Elden er overrasket over tiltalen: - Basert på en kriminell manns forklaring

Eirik Jensens advokat sier han ikke kan forstå at det er grunn til tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokaten tok i dag ut en svært alvorlig tiltale mot tidligere polititopp Eirik Jensen. Jensen risikerer lovens strengeste straff når rettssaken om grov korrupsjon og narkotikakriminalitet starter i Oslo tingrett 22. august i år.

Jensen nekter straffskyld. Mannen forsvarer, John Christian Elden i advokatfirmaet Elden, sier han er overrasket over tiltalen.

- Jeg er overrasket over at Riksadvokaten har beordret tiltalte mot Eirik Jensen. Etter å ha gjennomgått bevisene i saken, kan jeg ikke forstå at det er grunnlag for å ta ut tiltale, sier advokat John Christian Elden, som sammen med Arild Holden forsvarer Jensen.

- Basert på kriminell - Mener du at det ikke finnes beviser mot Eirik Jensen?

- Tiltalen er basert på en mengde indisier som kan tolkes som man vil, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Har du som advokaten til Eirik Jensen fått tilgang på samtlige bevis og dokumenter i saken?

- Ja, og vi kan ikke se at det er grunnlag for denne tiltalen. Riksadvokaten har basert denne tiltalen på en kriminell manns (Gjermund Eirik Cappelen, red.anm.) forklaring og påstander.

- Hvordan reagerer Eirik Jensen på at han nå er tiltalt og risikerer 21 års fengsel?

- Vår klient ser fram til rettssaken, hvor han ønsker å forklare seg og renvaske seg for anklagene. Han er lettet over endelig å få en avklaring, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Overfor Aftenposten karakterisrerer Jensen selv tiltalten som sjokkerende.

- Det skal bli bra å kunne se sine motstandere i øynene under den kommende rettssaken, kommenterer han til avisa.

- Grundige analyser Leder Jan Egil Presthus i Spesialenheten for politisaker er tydelig på at han ikke ønsker å forhåndsprosedere saken mot Eirik Jensen.

- Vi skal legge fram våre bevis i retten, når rettssaken starter 22. august i Oslo tingrett, sier Jan Egil Presthus.

- Hvordan har dere kommet fram til at politioverbetjent Eirik Jensen har mottatt økonomiske fordeler for minst 2,1 millioner kroner.

- Ut over det at vi har foretatt grundige analyser, ønsker jeg ikke å si mer enn det og viser til våre hjemmesider, hvor vi omtaler forholdet, sier Presthus.

På hjemmesidene til Spesialenheten heter det:

«Riksadvokaten har videre gitt ordre til sjefen for Spesialenheten om å ta ut tiltale mot politioverbetjenten for grov korrupsjon. Sjefen for Spesialenheten har selv tatt ut tiltale mot Bærumsmannen for grov korrupsjon. Korrupsjonstiltalene gjelder at politioverbetjenten fra 2004 til 19. desember 2013, i anledning sin stilling i politiet, har mottatt fra Bærumsmannen penger og andre økonomiske fordeler til en samlet verdi av minst kr. 2 100 000, herunder bidrag til oppussing av et bad i 2005/2006 til en verdi av kr. 292 250».

Ikke lik innstilling - Riksadvokaten har beordret at det skal tas ut tiltale mot Jensen, er den ordren lik innstillingen til Spesialenheten?

- Nei, den er ikke fullt ut likelydende. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere forholdet, sier Presthus.

«Tiltalen i saken er basert på en omfattende etterforsking. Det er opptatt forklaringer fra ca. 250 vitner og innhentet en stor mengde elektroniske spor som er analysert. Det er samlet opplysninger og gjennomført analyser knyttet til politioverbetjentens økonomi», konstaterer Spesialenheten.

- Vi ønsker ikke å prosedere saken på forhånd i media. Spesialenheten kommer til å legge fram bevisene i retten, sier Presthus til Dagbladet.