Elden fikk vite om Bhatti-fengsling via Twitter

Beskylder PST for brudd på taushetsplikten.

FRI IGJEN: - Jeg er sliten i hodet, men selvsagt glad for å være løslatt, sier Arfan Bhatti til Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal.
FRI IGJEN: - Jeg er sliten i hodet, men selvsagt glad for å være løslatt, sier Arfan Bhatti til Dagbladet. Foto: Håkon Eikesdal.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):

- Jeg fikk vite at Bhatti var fengslet av en journalist fra Dagbladet, som hadde lest det på twitter. Det at PST twitrer om slike opplysninger før jeg får tilgang på dem, er et klart brudd på taushetsplikten, sier Bhattis forsvarer, John Christian Elden til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjenestes fungerende informasjonssjef Martin Bernsen innrømmer at han la ut denne informasjonen på nettstedet Twitter.

Ser ikke problemet

- Jeg ser ikke noe problematisk ved det. Det er akkurat det samme som om jeg skulle lagt ut en nyhetssak om det på våre nettsider, sier Bernsen.

PSTs advokat Thomas Blom sier at Bhatti selv ringte til Elden og opplyste om pågripelsen.

- Jeg skulle ringe Elden, men han var langt nede på listen over folk jeg skulle ringe. Derfor kom Bhatti meg i forkjøpet, sier Blom.

Elden avviser at Bhatti fikk lov til å ringe ham.

- Bhatti ble fratatt mobiltelefonen da han ble pågrepet. Han fikk ikke lov til å ringe meg. Jeg ble derimot oppringt av en rekke journalister, sier Elden.

Løslatt i dag
Arfan Bhatti (31) ble i ettermiddag løslatt fra varetekt etter at han i går ble pågrepet for brudd på meldeplikten.

Retten avviste dermed aktorens krav om åtte ukers varetektsfengsling.

Betingelsen for løslatelsen er daglig meldeplikt i åtte uker.

- Jeg vil ikke karakterisere løslatelsen som et nederlag for PST. Vi pågrep ham fordi vi fryktet at han skulle stikke av ettersom han ikke overholdt meldeplikten. Vi driver overhodet ingen katt- og mus-lek med Bhatti, sier Thomas Blom, som er Politiets sikkerhetstjenestes (PST) advokat.

- Vi har viktigere ting å gjøre enn å leke med Bhatti. Vi kan ikke gjete ham, legger Blom til.

En makt-
demonstrasjon

Til tross for dette, innrømmer han at pågripelsen var en maktdemonstrasjon.

- Pågripelsen av Bhatti er først og fremst en markeringsøvelse for å få frem vår makt. Jeg tror ikke det hjelper å ta en alvorsprat med Bhatti, men nå forstår han nok hva meldeplikten betyr, sier aktor Thomas Blom til Dagbladet etter fengslingsmøtet i dag.

- Dette virker barnslig og som et misbruk av rettsvesenets ressurser, sier Arfan Bhattis forsvarer, John Christian Elden.

- Nederlag for PST
En lettet Bhatti kunne i 14-tiden i dag forlate Oslo tingrett.

- Jeg er sliten i hodet, men glad for å være løslatt. Nå skal jeg tilbake til familien min, sier Bhatti til Dagbladet.

- Å være tilbake på glattcella var grusomt. Barna trodde jeg skulle være hjemme hver dag, og derfor måtte foreldrene mine lyve til dem. Samtidig var ensomheten i cellen litt beroligende, sier han.

Bhatti presiserer at han skal overholde meldeplikten i framtiden, slik at en pågripelse ikke skjer igjen.

HER ER TWITTER-FEEDEN:  Slik så det ut da PST opplyste at Bhatti var pågreoet, klokken 18:25 i går. Pågripelsen skal ha skjedd mellom klokken 18 og 18:30.
HER ER TWITTER-FEEDEN: Slik så det ut da PST opplyste at Bhatti var pågreoet, klokken 18:25 i går. Pågripelsen skal ha skjedd mellom klokken 18 og 18:30. Vis mer

- Uforståelig

Løslatelsen i dag betegner han som nok et nederlag for PST.

Det at Thomas Blom i PST innrømmer at det hele er en maktdemonstrasjon, sier alt om hvor viktig markeringsbehovet er for dem, ifølge Bhatti.

- Jeg mener de behandler meg vilkårlig, noe som ikke er verdig en rettsstat. Det er helt uforståelig at de bruker så mye krefter på meg, sier Bhatti.

- De kunne ringt ham
Bhattis forsvarer John Christian Elden er svært misfornøyd med Politiets sikkerhetstjenestes (PST) behandling av hans klient.

- De vil vise at de har makten og at Bhatti ikke har det, sier Elden til Dagbladet.

Han gjør et stort nummer ut av at PST ikke forsøkte å kontakte Bhatti før de pågrep ham hjemme i går ettermiddag.

- PST har et telefonnummer de kan nå ham på. Dette ba de om å få slik at de kunne kontakte ham dersom det ble misforståelser rundt meldeplikten. Likevel gjorde de ingen forsøk på å ringe eller få tak i ham.

Glemte meldeplikten
Elden forteller at Bhatti glemte å melde seg på onsdag fordi han var ute og feiret bryllupsdag med familien.

- Han var ute og spiste sammen med kone og barna etter å ha vært og jobbet i familiens bilfirma til klokka syv den kvelden, sier Elden.

Den daglige meldeplikten innebærer at Bhatti må hver dag møte opp på et av politikontorene i Oslo, som så varsler PST.

Elden mener at det ikke lenger er behov for en så hyppig meldeplikt.

- Bhatti har oppført seg pent. Han har ikke forsøkt å rømme. Dermed er behovet for meldeplikt mindre nå enn da han ble løslatt. Det må være nok med meldeplikt to til tre ganger i uken.

Aktor i saken Thomas Blom krevde meldeplikt to ganger om dagen, men også dette kravet ble avvist.

Tar betenkningstid
Også ved en annen anledning skal 31-åringen ha glemt meldeplikten.

- 25. juni glemte han å melde seg. Da ringte han politiet klokka 23.55 den kvelden. Den gang sa politiet at det var greit. Han fikk ingen advarsler, sier Elden.

Både aktor og Bhatti har tatt betenkningstid i saken.

Opphevet dom
Gårsdagens pågripelse skjedde bare tolv dager etter at 31-åringen slapp ut fra fengsel.

For to uker siden opphevet Høyesterett den siste drapsforsøksdommen mot ham, i tillegg til at lagmannsretten avviste videre fengsling, og han slapp ut.

Bhatti er ilagt daglig meldeplikt for politiet i åtte uker. 

Den neste saken Bhatti må møte i retten for dreier seg om skadeverk på andres bolig.