Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden forsvarer Bhatti og advokatkollega, og har forsvart fornærmede og vitner

Terrordommeren krever dobbeltrollesvar av Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ba tingrettsdommer Kim Heger om et svar fra forsvarerne i terrorsaken på hvem som har representert hvem i denne saken, og i hvilken grad dette kan være et problem. Brevet ble sendt 29.januar i år.

- Og dette gjør jeg av hensyn til Bhatti, sa dommer Heger i retten i dag.

Han påpeker i brevet at det kan være et problem at samme advokat representerer flere impliserte i saken: Både tiltalte, fornærmede og vitner.

- Og dette vil jeg gjerne ha et svar på, sa Heger i retten i dag.

- Dette svarte vi på allerede 1. februar, men vi skal gjerne svare igjen, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.no.

Han mener at forsvarernes dobbeltroller ikke er et problem så lenge det ikke dreier seg om samme sak.

Mange dobbeltroller

I denne terrorsaken er dobbeltrollene mange:

Advokat John Christian Elden forsvarer den hovedtiltalte i terrorsaken, Arfan Bhatti.

Han var også advokat for to av de fornærmede i saken, en finansakrobat fra Bærum og T5PC-topp Tor Arne Barreng. Begge opplevde at huset deres ble beskutt, og politiet mener Bhatti står bak begge skyteepisodene, som skjedde i 2006.

- Jeg har representert disse to i helt andre saker enn denne saken, dermed er det ikke noe problem. Det er helt vanlig, jeg har knapt vært i noen store saker hvor dette ikke har dukket opp. Men hvis det hadde dreid seg om samme sak ville det i praksis vært vanskelig, sier Elden til Dagbladet.no.

Han har flere ganger måttet avvise klienter fordi han representerer andre personer i samme sak.

- Dette er for å beskytte klienten. Og i denne saken er Bhatti fullt klar over at jeg også har forsvart andre personer som dukker opp i denne saken, sier Elden.

Advokat John Christian Elden representerer også finansmannen Thomas Øye, som er stevnet som vitne i saken. Han skal ha vært en nær bekjent av bærumsmannen som ble beskutt. Øye var også den som til sist betalte bærumsmannens gjeld til Bhatti - 75.000 kroner.

I tillegg har Elden forsvart T5PC-gründeren Jim Wolden, som har pleid tett kontakt med flere i saken. Han er så vidt omtalt i saken, men er ikke stevnet som vitne.

John Christian Elden representerer også advokat Morten Furuholmen, som er siktet for forsøk på heleri i den omtalte koffertsaken - der Furuholmen var David Toskas advokat. Furuholmen er siktet for heleri fordi han på vegne av Toska prøvde å få tilbake de fem millionene fra Harald Undrum.

I denne saken forsvarer Morten Furuholmens Bhattis medtiltalte Andreas Bog Kristiansen.

I koffertsaken ble både Toska, Øye og Undrum dømt. Undrum ble forsvart av advokat Knut H. Hernæs - som ikke har noen rolle i denne saken.

Arfan Bhatti har vært siktet for å forsøke å presse penger av Thomas Øye i samme sak, men siktelsen ble frafalt.

David Toska ble under NOKAS-ranet forsvart av advokat Øystein Storrvik - som i denne saken forsvarer den tredje tiltalte, Ibrahim Øzbabacan.

Harald Stabell leder Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess, et utvalg John Christian Elden for øvrig sitter i.

- Når retten finner grunn til å ta opp dette, er det fordi det er viktig med klare linjer og at en advokat ikke skal representere to klienter i samme sak eller klienter som har motstridende interesser, sier Stabell til Dagbladet.no.

- Når dommeren blir oppmerksom på at det kan være slike forhold i en sak, så er det helt betimelig å ta det opp, sier Stabell.

- Er dette viktig selv om klientforholdene gjelder tidligere saker også?

- Det er også forhold som kan spille inn, uten at jeg vil si at det gjør det her. Det er viktig å få vurdert habiliteten, slik at det ikke er interesser som støter mot hverandre.

Stabell understreker at mulige dobbeltroller lett oppstår fordi det tross alt ikke så mange profilerte strafferettsadvokater.

- Dette er ofte en problemstilling, særlig siden strafferettsadvokater ofte har flere saker innenfor spesielle miljøer hvor en person kan være fornærmet den ene dagen og ha mistenkterollen den andre dagen. Det er viktig å holde tunga rett i munnen, både for advokatene, aktoratet og domstolen for å påse at alt går riktig for seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media