Elden: Havnå ikke kynisk raner

Uheldig pasifist, antyder forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også advokat John Christian Elden hamrer løs på aktoratets argumenter for at Erling Havnå er en av hovedmennene bak to av norgeshistoriens mest brutale ran, Nokas-ranet og ranet av Postens brevsentral i Oslo året før.

Forsvarerne av de Nokas-tiltalte satser alt på å overbevise retten om at bevisene ikke holder til å domfelle deres klienter, bortsett fra dem som har erkjent skyld.

Aktoratet mener Erling Havnå er sleggemannen både under Nokas-ranet og under anslaget mot Postens brevsentral. Havnå nekter for at han var med på ranet i Oslo og sier at han bare var bilvakt i Sørmarka under Nokas-ranet. Havnås DNA er påvist på ei slegge som ble benyttet under Oslo-ranet og på finlandshette og annet materiale fra Nokas-ranet.

-Livets tilfeldigheter, var et begrep Elden hentet fram for å belyse Havnås rolle.

Elden viste til at Havnås DNA også er funnet på utstyr som ble benyttet under et ran av Hemsedal Sparebank. Seinere ble Havnå helt sjekket ut av saken, raneren hadde benyttet en tannbeskytter som var tatt med fra Havnås gymstudio i Arendal.

Mange ikke sjekket ut

Slik mener Elden at DNA avsatt ved berøring av en gjenstand på et gitt tidspunkt, kan dukke opp seinere under en kriminell handling. DNA-spor er ikke datofestet.

Elden mente at saken fra Postens brevsenter i Oslo er stemoderlig etterforsket og bare tatt med i tiltalen for å mistenkeliggjøre Havnå i Nokas-saken. Oslo-politiet er ikke ferdig med etterforskningen av ranet mot Postens brevsenter.

USKYLDIG: Det mener ihvertfall forsvarer Elden (t.h.) om Havnå. Foto: Scanpix
USKYLDIG: Det mener ihvertfall forsvarer Elden (t.h.) om Havnå. Foto: Scanpix Vis mer

Advokat Elden nevnte en rekke navn som pr. i dag ikke er sjekket ut av Nokas-saken. En person skal ha blitt rammet av et streifskudd i ansiktet, ingen av de tiltalte har noen slik skade. Mange har nektet å avgi alibiavhør.

-Her er det svært mange alternative gjerningsmenn. Retten behandler ikke her Nokas-saken, men 13 individuelle straffesaker. Retten må forkaste alt den ikke er helt sikker på, og kun legge vekt på hva som er bevist, formanet John Christian Elden i sin prosedyre.

Aktor har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Erling Havnå. Det er ventet at Elden seinere i sin prosedyre vil gå svært hardt ut mot dette straffekravet.

-Erling Havnå var ustraffet og ukjent for politiet inntil han ble pågrepet. Han var en kjent idrettsmann, europamester i kickboksing på 1980-tallet. Han jobbet i barnevernet, drev et treningsstudio. Havnå er pasifist, litt glemsk og svimete og har slitt med alkoholproblemer. Ingen i Arendal kunne tenke seg at han var en sentral ransmann, sa advokat Elden.