FÅR ADVOKATHJELP: Både ofre og pårørende etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya kan ha krav på bistandsadvokat. Hittil har 48 advokater fått tildelt oppdrag i etterkant av attentatene. Det kommer til å bli langt flere. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
FÅR ADVOKATHJELP: Både ofre og pårørende etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya kan ha krav på bistandsadvokat. Hittil har 48 advokater fått tildelt oppdrag i etterkant av attentatene. Det kommer til å bli langt flere. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Elden, Holager Andenæs og Meling representerer terrorofre

Opp til 1000 fornærmede etter terrorangrepene kan ha krav på bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett har hittil oppnevnt 48 ulike bistandsadvokater etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. De representerer overlevende fra regjeringskvartalet og Utøya, og pårørende til de drepte.

Blant advokatene er profilerte navn som John Christian Elden, Ellen Holager Andenæs, Brynjar Meling og Helge Hjort. Andre kjente navn er Christian Lundin, som blant annet representerte alpinisten Matthias Lanzinger som måtte amputere et bein etter et fall i Kvitfjell, og Morten Engesbak, som representerer siktede etter Bislett-drapet.

BISTANDSADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Ole Morten Melgård
BISTANDSADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Den viktigste nå er å sørge for at de overlevende får bearbeide opplevelsene sine. Det er også viktig å informere de om hvilke rettigheter de har og hva de kan forvente seg framover, sier Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin til Dagbladet.

1000 fornærmede Politiet regner alle som befant seg på Utøya og i regjeringskvartalet da terrorangrepene skjedde som fornærmede. De anslår at opp mot 1000 personer kan få status som fornærmet, noe som kan gi dem rett til bistandsadvokat. Det har aldri vært i nærheten av like mange i en norsk sak tidligere, og advokater Dagbladet har snakket med mener det vil være naturlig at alle advokatene som oppnevnes vil få et større antall fornærmede.

Frode Elgesem er oppnevnt som bistandsadvokat for AUF etter skytingen på Utøya, og vil også være med på organisering og samordning av bistandsadvokatenes arbeid knyttet til Utøya.

BISTANDSADVOKAT: Ellen Holager Andenæs. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Ellen Holager Andenæs. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Christian Lundin representerer hittil 12 fornærmede fra Utøya og regjeringskvartalet.
 
- Noen er etterlatte etter drepte, noen fysisk skadd, mens andre sliter etter at de har sett og opplevd grusomme handlinger, sier Lundin.
 
De fornærmede vil ha krav på erstatning for sitt økonomiske tap. De skadde og pårørende til drepte vil også ha krav på oppreisning.

Inger Johanne Reiestad Hansen representerer hittil også tolv personer. I den mye omtalte helikopterlegesaken i Elverum var hun bistandsadvokat for 20 unge jenter.

BISTANDSADVOKAT: Brynjar Meling. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Brynjar Meling. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD / Dagbladet Vis mer

- I tidligere saker har klientene vært mest opptatt av selve rettssaken. De lurer på om de må vitne, om tiltalte må være i salen og hvordan ting foregår, sier Reistad Hansen, som også var bistandsadvokat i overgrepssaken i Alvdal.

Ulike roller Advokat Odd H. Hovde er bistandsadvokat for foreldrene til avdøde Sverre Flåte Bjørkavåg (28) som mistet livet på Utøya. Han kjenner familien godt fra før, og var tidlig inne som bistandsadvokat.

- Den første oppgaven min var å etablere kontakt med politiet og opprettholde denne kontakten slik at de kunne spørre om det var noe de lurte på, og slik at de fikk tilgjengelig informasjon før de leste om det i media. Nå er det gått inn i en ny fase. På sikt vil pårørende gjerne være interessert i informasjon. Her vil vi som bistandsadvokater ha tilgang til saksdokumenter slik at vi kan gi noen svar, sier Hovde til Dagbladet.

Advokat Tore Øydne representerer Mona Abdinur (18), et av dødsofrene fra Utøya. Han er også bistandsadvokat for Abdinurs ett år yngre søster som var sammen med henne på AUF-leiren.

- Som bistandsadvokat har man ulike roller i ulike stadier. Nå er det tidlig i etterforskningen og jeg har ikke fått noen saksdokumenter, men senere er det normalt å få dette, slik at vi kan holde de fornærmede orientert om hva som skjer i etterforskningen. Det kan også være aktuelt å være til stede under rettsmøter, på rekonstruksjoner og slike ting, sier Øydne.

BISTANDSADVOKAT: Inger Johanne Reiestad Hansen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Inger Johanne Reiestad Hansen. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

• Les Oslo tingretts informasjon til de fornærmede i terrosaken, og informasjon om bistandsadvokatordningen.

BISTANDSADVOKAT: Helge Hjort, her fotografert da han representerte Ali Farah i den såkalte ambulansesaken. Foto: Steinar Buholom/Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Helge Hjort, her fotografert da han representerte Ali Farah i den såkalte ambulansesaken. Foto: Steinar Buholom/Dagbladet Vis mer
BISTANDSADVOKAT: Morten Engesbak (t.v.), her fotografert med aktor Richard Beck Pedersen i Oslo tingrett i forbindelse med varetektsfengslingen av mistenkte i Bislett-drapet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
BISTANDSADVOKAT: Morten Engesbak (t.v.), her fotografert med aktor Richard Beck Pedersen i Oslo tingrett i forbindelse med varetektsfengslingen av mistenkte i Bislett-drapet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer