Etterforskningen av politimester Hætta:

Elden i strupen på Spesialenheten

Politimester i Finnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta, etterforskes av Spesialenheten etter korrupsjonsanklager. Nå går hennes advokat, John Christian Elden, kraftig ut mot Spesialenhetens håndtering av saken.

POLITIMESTER: Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt fotografert på kontoret og utenfor politikammeret i Kirkenes. Foto: Hans Arne Vedlog
POLITIMESTER: Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt fotografert på kontoret og utenfor politikammeret i Kirkenes. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag ble det kjent at Spesialenheten for politisaker etterforsker politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta. Spesialenheten åpnet etterforskning mot Hætta etter et varsel som omhandler påstander om korrupsjon og sammenblanding av politidistriktets og Hættas private økonomi.

«Latterlige påstander»

Nå bistår advokat John Christian Elden kvinnen i forbindelse med den pågående etterforskningen, bekrefter han overfor Dagbladet.

Han sier at «påstandene er latterlige, men at de selvsagt må undersøkes».

- Spesialenheten har nektet innsyn i saksdokumentene, så de forsinker etterforskningen ved at vi ikke kan peke på de undersøkelser de straks kan foreta for å henlegge denne saken, sier Elden til Dagbladet.

Advokaten retter sterk kritikk mot Spesialenhetens håndtering av saken.

- Det bygger ikke opp tillit til etterforskningen når grunnleggende regler om innsyn og kontradiksjon overses - også etter at hun er ferdig avhørt, sier han.

ADVOKAT: John Christian Elden bistår politimester Hætta i forbindelse med etterforskningen. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet
ADVOKAT: John Christian Elden bistår politimester Hætta i forbindelse med etterforskningen. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bekrefter etterforskning

Leder for etterforskingsavdelingen i Midt- og Nord-Norge i Spesialenheten, Halvor Hjelm-Hansen bekreftet overfor Dagbladet torsdag at de etterforsker saken på bakgrunn av et anonymt varsel.

Hjelm-Hansen sier fredag morgen at det har vært kommunikasjon mellom Spesialenheten og advokat John Christian Elden.

- Det vil bli gitt innsyn, men vi kommer tilbake til det på et senere tidspunkt, sier han.

- Er det en grunn til at det ikke er gitt innsyn på nåværende tidspunkt?

- Jeg vil ikke gå inn på hvorfor det ikke er gitt innsyn i media.

Hjelm-Hansen fortalte torsdag at etterforskningen har kommet «et godt stykke på vei», men ønsket ikke å kommentere om noen har status som mistenkt i saken.

- Vi etterforsker det som kan bekrefte og avkrefte en mistanke.

- Hva slags tidshorisont har dere på etterforskningen?

- Vi kan få et litt nærmere bilde av det om noen uker, avsluttet han.

Meldte selv

Hætta meldte selv om etterforskningen i et innlegg på Facebook.

«Konkret hevdes det at jeg har hatt økonomiske fordeler ved kjøp av privat bil, og at politidistriktet har kjøpt snøskutere av min mann», skrev Hætta i innlegget.

Hætta avviste dette blankt og hevdet at hennes private bil ble kjøpt av en privatperson før hun ble politimester.

Snøscooterne det er snakk om, hevdet hun at ble kjøpt etter en anskaffelsesprosess som skjedde flere år etter at mannen hadde sluttet i snøscooterbransjen.

«Jeg opplever beskyldningene og prosessen som veldig belastende og ubehagelig. Anklagen er falsk, og det er vanskelig å forstå den som noe annet enn et ønske om å ramme politidistriktet og meg personlig».

I innlegget opplyser Hætta om at ledere i Finnmark politidistrikt ble orientert om saken på et ledermøte i mars, og at alle ansatte i politidistriktet ble orientert torsdag.

Kritisk

Hætta ønsker ikke å spekulere på hvem som står bak varselet, men er kritisk til at «varselet ble sendt videre til Spesialenheten, uten at det ble gjort en enkel sjekk av de faktiske forhold».

«Et par minutters søk i åpne kilder på Internett viser at det ikke er grunn til å anta at det er skjedd noe ulovlig.

Sjefer skal tåle mye, men de har også krav på et arbeidsmiljø. Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli startet full etterforskning på grunnlag av åpenbart grunnløse beskyldninger. Konsekvensen er at vi lar anonyme utnytte varslingsinstituttet til trakassering».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer