Elden-jurist forsvarer fleinsopp-brukere gratis

- «Hån mot barns rettssikkerhet» å prioritere å straffe fleinsopp-plukkere.

IKKE AKKURAT KOKAIN: - Når det gjelder fleinsopp, er det ingen bakmenn, og det er ingen kriminalitet som gir ringvirkninger, sier advokatfullmektig Inger Zadig i advokatfirmaet Elden. Dette bildet fra 2002 viser en mann som plukker spiss fleinsopp i Oslo sentrum. Foto Anders Grønneberg
IKKE AKKURAT KOKAIN: - Når det gjelder fleinsopp, er det ingen bakmenn, og det er ingen kriminalitet som gir ringvirkninger, sier advokatfullmektig Inger Zadig i advokatfirmaet Elden. Dette bildet fra 2002 viser en mann som plukker spiss fleinsopp i Oslo sentrum. Foto Anders GrønnebergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets aksjon og fleinsoppbeslag mot en kvinne som plukket sopp i Eidsvoll i helga, fikk advokatfullmektig Inger Zadig i advokatfirmaet Elden til å ta i bruk kraftig skyts.

«VI KAN IKKE ha et politi som lar overgrepssaker ligge i skuffen i 16 måneder grunnet "manglende ressurser", når de samtidig prioriterer å jage fredelige mennesker rundt i skogen fordi de plukker sopp», skrev hun på Facebook i går ettermiddag.

Innlegget har i kveld blitt delt over 250 ganger og fått mer enn 1150 likes.

«Pro bono» Zadig kalte i innlegget denne prioriteringen en «HÅN mot barns rettssikkerhet» og mot borgernes krav på en fornuftig og rettferdig bruk av ressursene.

Så opprørt var hun at hun tilbød folk som måtte ha kommet i fleinsopp-trøbbel juridisk hjelp:

«Den som måtte bli utsatt for straffeforfølgelse grunnet plukking av fleinsopp i norsk utmark kan henvende seg til meg. Jeg tilbyr meg herved å ta saken som forsvarer. Pro bono.»

Overfor Dagbladet forklarer hun at pro bono i dette tilfellet betyr «helt gratis», og at hun vil ta disse sakene på fritida. Da er det kanskje ikke så rart at hun forteller om en «overveldende respons».

- Ingen bakmenn Zadig reagerer på prioriteringene som ligger bak når politiet bruker ressurser på folk som plukker fleinsopp.

- En ting er politiet og deres pott, men hvordan de organiserer dagen sin, får også betydning for ressursbruken i andre sektorer, sier Zadig og sikter til det som skjer i rettsapparatet når sakene er ferdig etterforsket, for eksempel i domstolene og i kriminalomsorgen.

Hun peker på at politiet i forbindelse med fleinsopp-aksjoner ikke kan regne med å avsløre kriminelle organisasjoner, til forskjell fra når de for eksempel gjør tilslag mot kokainforbrytere.

- Når det gjelder fleinsopp, er det ingen bakmenn, og det er ingen kriminalitet som gir ringvirkninger. Fleinsopp havner konsekvent nederst på alle rangeringer over de ulike rusmidlenes skadepotensiale, sier hun.

Hun mener det sender ut feil signaler å bruke for mye ressurser på små narkoforbrytelser, når det stadig snakkes om manglende ressurser i politiet.

- Lite kunnskapsbasert Zadig mener politiet og strafferettssystemet tvinger folk over fra fleinsopp til farligere rusmidler, som for eksempel alkohol, noe hun synes er trist.

- Ruspolitikken er veldig lite kunnskaps- og forskningsbasert, mener Zadig, som siden i går har fått omkring 20 henvendelser med spørsmål om straffesanksjonene rundt plukking av fleinsopp. Enkelte har også spurt om hun kan påta seg juridiske oppdrag for dem.

Det er tydeligvis mange som har sans for Elden-juristens synspunkter om fleinsopp. Etter Facebook-innlegget sitt med tittelen «NÅ ER DET NOK» har hun så langt fått nærmere 200 nye venneforespørsler

Dagbladet har i kveld ikke fått kontakt med noen som kan uttale seg om saken på vegne av Romerike politidistrikt.

TAR FLEINSOPP-SAKER GRATIS: Inger Zadig. Foto: Privat
TAR FLEINSOPP-SAKER GRATIS: Inger Zadig. Foto: Privat Vis mer