Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden krevde fotlenkene av for NOKAS-tiltalte

Etter beskjed fra Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rettssaken i Stavanger fikk en dramatisk slutt torsdag ettermiddag, etter at advokat John Christian Elden reagerte på informasjon han fikk fra Dagbladet.no.

Informasjonen kom i form av en rapport fra Komiteen for bekjempelse av tortur (CPT) , som sorterer under Europarådet.

Komiteen har nylig gjennomført en undersøkelse av fengsler i Norge, og har blant annet intervjuet de tolv siktede i NOKAS-saken.

Konklusjonen var alt annet enn gledelig for norske myndigheter. Komiteen konkluderer med at behandlingen de tolv har fått er uten grunnlag.

- De kommer med usedvanlig hard kritikk av Norge, sier Elden til Dagbladet.no.

Elden mener fangene har vært utsatt for store psykiske påkjenninger i løpet av tida de har sittet i varetekt.

- De lange periodene med isolasjon...kombinert med rutinemessig bruk av hånd- og fotjern (til og med i rettssalen), transportproblemer, kroppsvisitasjon to ganger dagen og konstant cellebytte, kan ha ødeleggende virkning på deres mentale helse og har allerede medført en forverring av den mentale helbred for flere av dem, konkluderer torturkomitéen i sin rapport.

Elden mener han har fått gehør for synet han har hatt hele veien.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre, sier politimester i Rogaland, Olav Sønderland til dagbladet.no.

Han mener saken var ute i media før den nådde hans kontor.

- Hoveddommer Helge Bjørnstad vil ta spørsmålet om hva vi skal gjøre opp når retten settes mandag morgen. Aktoratet og politiet har blitt bedt om å gi tilbakemelding. Vi vil gi svar til retten når vi har svar å gi, sier Sønderland som understreker at retten tidligere har vurdert det dithen at fotjern i rettssalen er et nødvendig sikkerhetstiltak.

FÅR GEHØR: John Christian Elden (t.v)får nå gehør for sitt syn på behandlingen av de NOKAS-siktede. Her ved siden av advokat Øystein Storrvik.
TORTUR? Dette er blant tiltakene den europeiske torturkomiteen mener er unødvendige. Bildet er tatt dag 6 av NOKAS-rettssaken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling