Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden la inn protest

Ville ikke ha båtmekler Erik Øyes avhør lest opp i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kort tid ut i andre rettsdag i korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke og fire andre tiltalte, måtte retten ta en fem minutter lang pause.

Bakgrunnen var at John Chr. Elden, den ene av den svenske skipsinspektøren Claes Pallins to norske forsvarere, motsatte seg at Erik Øyes politiforklaringer leses opp i retten.

Elden viser til at aktors opplesing av avhørene har støtte av en høyesterettsavgjørelse så lenge tiltalte er til stede i retten, men han påpeker at denne avgjørelsen er til behandling i Menneskerettighetskonvensjonen.

- Den ble brakt inn for Menneskerettighetskonvensjonen i juni 2004. Det dreier seg om prinsippet om å lese opp sentrale politiavhør i retten når motparten ikke har anledning til å stille spørsmål, sier Elden til Dagbladet.no under den korte pausen.

- Det betyr at det kun er politiet som får lov til å stille spørsmål.

Etter pausen kom en enstemmig rett fram til at Øyes politiforklaringer likevel kan fortsette. Aktor Susie Bergstrand fortsetter dermed der hun slapp i går.

Stum Øye

Grunnen til at aktoratet må lese opp Erik Øyes (42) politiavhør, er at han i går sa fra at han ikke vil forklare seg for retten.

- Det har nå gått så lang tid at jeg vil ha problemer med å huske hva som har skjedd, sa han.

Øye, som selv er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til grov utroskap, skulle være aktoratets hovedvitne i korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke (47) og de andre tiltalte. Aktor måtte i stedet nøye seg med å lese opp politiforklaringene hans.

- Jeg hadde mange spørsmål til Øye, sa en tydelig oppgitt Bergstrand i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!