Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hagen-forsvinningen:

Elden og Horst på åstedet: Tviler på oppklaring

Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst mener svaret i Hagen-saken kan ligge i utlandet. De tviler likevel på om den noen gang blir oppklart.

UENIGE: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst har ulikt syn på den siste utviklingen i Hagen-saken. Vis mer

I 19 måneder har politiet forsøkt å løse en av Norges største krimgåter gjennom tidene. Anne Elisabeth Hagens nærmest sporløse forsvinning har krevd enorme ressurser.

Da en pågripelse endelig fant sted, holdt ikke bevisene en gang til å få ektemann og milliardær Tom Hagen varetektsfengslet i fire uker. Borgarting lagmannsrett konstaterte at det ikke var grunnlag for skjellig grunn til mistanke.

Flere profilerte advokater gikk ut og kritiserte pågripelsen av den nå drapssiktede 70-åringen. En dramatisk arrestasjon med tungt bevæpnet politi mens Hagen var på vei til jobb.

Ti dager etter sperret de fleste øynene opp, da det kom fram at Hagen ble løslatt.

Det mange hadde trodd var et gjennombrudd i saken, har så langt vist seg å ikke føre noen vei. Sakens aller største spørsmål står dermed fortsatt ubesvart:

Hvem sto bak bortføringen eller drapet på Anne-Elisabeth Hagen?

Og får vi noen gang svar på hva som egentlig skjedde i Sloraveien 4 i Lørenskog den 31. oktober i 2018?

Profitt eller drap

En av Norges mest profilerte advokater, John Christian Elden, og suksessforfatter og tidligere etterforskningsleder, Jørn Lier Horst, er samstemte. Ingen av dem har tro på at en oppklaring av Hagen-saken noen gang vil finne sted.

Men dersom en løsning finnes, tror begge at svaret vil knyttes til utenlandske kriminelle.

– Dette så i starten ut som en profittmotivert bortføring, og det er profitt som driver de kriminelle miljøene. Når saken så dreier i retning av drap, er det andre potensielle motiver som kommer fram – som hevn og sjalusi, men også frykt for å bli avslørt, frykt for å tape respekt, sier Horst.

– De 19 månedene denne saken har pågått, har vært som en labyrint. Personlig har jeg vanskelig for å se at vi får en utgang og en løsning, sier Horst til Dagbladet.

Se hele intervjuet med Horst og Elden her:

PÅ STEDET: Advokat John Christian Elden og krimforfatter og eks-politi Jørn Lier Horst møtte Dagbladet på stedet hvor Anne-Elisabeth Hagen sist ble sett. Vis mer

Falkeblikk

Sammen med Elden ser forfatteren utover Langvannet på Fjellhamar i Lørenskog. Mens flere titalls gjess er opptatt med å nyte vårsola, retter de to blikkene mot den andre siden av innsjøen og det mørkebrune huset som har preget utallige avisforsider og nyhetssendinger siden januar 2019, da Hagen-saken ble offentlig kjent.

Vannet foran dem og tomta er finkjemmet for spor. Men i flere måneder var det urørt, fordi politiet ikke ville avsløre etterforskningen. Dagbladet har bedt de to vurdere det som til nå er kjent fra etterforskningen – og hva som kan komme de neste månedene.

Kriminelle miljøer

Med sin kunnskap om de kriminelle miljøene i Norge, har Horst og Elden flere teorier om hvem som kan ha slått til mot milliardærens kone.

– Ingen tror eller mener dette er en gjort av én person. Spørsmålet er imidlertid om dette i det hele tatt er et drap. Jeg tror vi har kriminelle i Norge som er i stand til å gjøre dette. Vi vet at utenlandske kriminelle allerede er godt integrert i Norge. Det er ikke utenkelig at saken kan gå i den retningen, sier Elden.

Elden og Horst har fulgt utviklingen med falkeblikk – fra politiets første pressekonferanse om en 68 år gammel kvinne som var antatt bortført, til vendepunktet i fjor sommer, da hovedhypotesen ble endret til drap hjemme i eneboligen og pågripelsen og løslatelsen av Tom Hagen.

TVILER PÅ OPPKLARING: Både Jørn Lier Horst (t.v.) og Jon Christian Elden er i tvil om mysteriet og det det politiet mener er et drap, noen gang blir oppklart. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TVILER PÅ OPPKLARING: Både Jørn Lier Horst (t.v.) og Jon Christian Elden er i tvil om mysteriet og det det politiet mener er et drap, noen gang blir oppklart. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Horst mener det er ytterst få her til lands som er i stand til å utføre det som tilsynelatende har vært en svært godt planlagt og sammensatt kriminell handling.

Forfatteren, som jobbet opp mot tunge kriminelle miljøer i sin tid i politiet, anser det også som et begrenset utvalg av kriminelle miljøer her i landet som har kapasitet og motivasjon for en slik handling.

– Norsk politi har god oversikt over norske kriminelle miljøer. Det er klare kontaktpunkter mellom politiet og kriminelle, men det spesielle her er at ingenting har kommet ut fra disse miljøene. Forsvinninger er noe av det vanskeligste å etterforske, for man vet ikke hva det egentlig er snakk om og hva som har skjedd. Så lenge man ikke har et lik, er det nesten umulig, sier Horst.

Ingen svar uten lik

Antallet mennesker som er dømt for drap i Norge, uten at det er funnet et lik, kan telles på en hånd. Drapet på Ann-Helen Karlsen i 2005 er en av de få sakene hvor dette har skjedd. Denne skiller seg imidlertid markant fra Hagen-saken på flere områder.

Ekssamboeren hennes ble i 2010 funnet skyldig i å ha drept Karlsen med hammer og ved kvelning. Han ble dømt til 15-års forvaring, med en minstetid på ti år, og er i dag igjen en fri mann.

Men mannen hadde også andre voldsdommer på seg fra før. Og hovedvitnet i drapssaken var tiltaltes ekskone, som i august 2008 gikk til politiet og fortalte at hun hadde vært vitne til drapet natt til 6. mars i 2005. Ingen tekniske bevis ble noen gang funnet.

UNIK SAK: John Christian Elden (t.v.) og Jørn Lier Horst karakteriserer Anne Elisabeth Hagen saken som unik og i norsk kriminalhistorie Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UNIK SAK: John Christian Elden (t.v.) og Jørn Lier Horst karakteriserer Anne Elisabeth Hagen saken som unik og i norsk kriminalhistorie Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Dette skal være første gang etter krigen at noen ble dømt for drap i Norge, uten at det verken var funnet et lik, kommet en tilståelse, eller at det forelå tekniske bevis.

– I Hagen-saken er det heller ingen tekniske spor som sier at boligen er et åsted, og i alle fall ikke at man står overfor et drap, sier Elden.

-Teoretisk sett kan noen likevel dømmes, men da må man ha en tilståelse eller gode vitneforklaringer. Det har man ikke her. Når det har gått så lang tid, så vil det være nesten umulig å finne et lik uten å få tips eller at taktisk etterforskning gir svar. Ser man i nærområdet, så er det jo flere muligheter for å gjemme en død person, sier Elden.

Advokaten retter igjen blikket mot Langvannet, som har vært undersøkt av både dykkere og politihunder som er spesialtrent til å lukte seg fram til lik i vann. Horst mener mangelen på nettopp lik eller informasjon om hvor Anne Elisabeth Hagen befinner seg representerer politiets største utfordring i saken.

– Man blir stående igjen med en rekke ubesvarte spørsmål, slår han fast.

Arrestasjonen

En måned har gått siden Tom Hagens bil ble stoppet og milliardæren pågrepet på vei til sitt kontor. En pågripelse Elden selv har gått ut og kritisert offentlig. Både advokaten og den tidligere politimannen er enige om en ting – politiets håndtering av akkurat den situasjonen står til stryk.

Horst beskriver selve hendelsen som i strid med læreboka politifaglig, og ingen av dem forstår hvorfor man ikke valgte å kalle inn Hagen til et avhør, for så å pågripe ham. At det hele så endte med løslatelse, etter at både lagmannsretten og Høyesterett forkastet tingrettens avgjørelse om fire ukers varetekt, tyder ifølge ekspertene særlig på én ting.

Villspor

– Bevisbildet er veldig svakt, slår Elden fast.

– Det setter også etterforskningen tilbake, fordi en rekke etterforskningsmuligheter og tvangsmidler ikke lenger kan brukes, når man ikke lenger har skjellig grunn til mistanke, sier advokaten.

- Retten sier egentlig at politiet er på villspor, sier Elden i videointervjuet over.

Horst mener det er vanskelig å vite hva som ligger til grunn for løslatelsen, ettersom de fleste dokumentene i saken ikke er tilgjengelige for offentligheten. Han er ikke i tvil om at pågripelsen har slått negativt ut for politiets del.

Politiadvokat Haris Hrenovica sier til Dagbladet at pågripelsen ble gjennomført «på bakgrunn av polititaktiske vurderinger på stedet».

– Måten den ble gjennomført på var en av flere forhåndsplanlagte alternativer. Etter politiets oppfatning ble pågripelsen gjennomført på en trygg måte, sier Hrenovica.

Han sier politiet forholder seg til at Tom Hagen ble løslatt fra varetekt, men at de ikke har noen kommentarer utover det.

Skadelig

– Det er helt klart skadelig at avhørene ikke har blitt fullført. Avhør er gradvis mer konfronterende, men man har aldri kommet dit at man får Tom Hagens forklaring på helt sentrale punkter i saken. Så langt kommer man nå kanskje ikke på grunn av at man risikerer en konflikt, så sånn sett har løslatelsen helt klart vært skadelig, mener Horst.

Etter løslatelsen av Tom Hagen nærmest haglet kritikken mot politiets etterforskning av saken.

Ord som tunnelsyn ble raskt tatt i bruk. Selv gikk politiet ut og forsvarte sine valg.

Likevel har kritikken vedvart ettersom nye svar har uteblitt, selv en måned etter pågripelsen.

Tillit til politiet

Som tidligere etterforskningsleder forteller Horst at det er lett å få nettopp tunnelsyn i saker. Men slik han kjenner norsk politi, er det liten sjanse for at nettopp det har skjedd i dette tilfellet.

Horst viser også til at det er lett å kritisere politiet for å ha nettopp tunnelsyn i saker.

STOLER PÅ POLITIET: Jørn Lier Horst har tillit til politiet.- Norsk politi har integritet, sier Horst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STOLER PÅ POLITIET: Jørn Lier Horst har tillit til politiet.- Norsk politi har integritet, sier Horst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

– Vi kjenner ikke bredden av etterforskningen. Det kan være lett å få inntrykk av skjevheter i etterforskningen, fordi den ikke har gitt synlige resultater. Men vi vet at en rekke spor har vært etterforsket til endes, uten at det har ført til noe. Noe som i seg selv, er med og styrker andre hypoteser som fortsatt etterforskes. Jeg er trygg på at etterforskningsledelsen har vært seg svært bevisst på bekreftelsesfeller og tunnelsyn, sier Jørn Lier Horst.

– Etterforskningsledelsen har høy integritet og er opptatt av å se saker fra alle sider, slår han fast.

Krimforfatteren lar seg derimot forundre over at man ikke klarte å framprovosere nye bevis etter pågripelsen av milliardæren. Han tror målet var å få en reaksjon og med det nye spor eller bevis, noe som har uteblitt.

ENDTE HER: 31. oktober 2018 ble Hagen-familien fraktet til dette hotellet. Her er alt vi vet skjedde den dagen. Foto: Henning Lillegård. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Mangler bevis

Troen på at det finnes sikrere kort i form av bevis som vil føre til en domfellelse, men som ennå ikke er kjent, har Elden liten tro på. Det ville ifølge advokaten også vært kritikkverdig.

– Det er ingen grunn til å tro at politiet sitter på mer enn det som er blitt kjent av informasjon, sier Elden.

MANGLER BEVIS: John Christian Elden mener politiet ikke har bevis for at det har skjedd et drap. - Det er ikke mulig å slå fast at Anne Elisabeth Hagen er drept, sier Elden. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
MANGLER BEVIS: John Christian Elden mener politiet ikke har bevis for at det har skjedd et drap. - Det er ikke mulig å slå fast at Anne Elisabeth Hagen er drept, sier Elden. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

– Det vil i så fall i strid med norsk lov, som pålegger politiet å legge fram absolutt alle opplysninger for dommerne og forsvareren når påtalemyndigheten ber om fengsling, sier Elden.

Det er også begrensninger i hva politiet kan gjøre slik saken står nå. Det er slått fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke, og da kan de blant annet ikke ta beslag i for eksempel notatbøkene til Tom Hagen, forklarer Elden.

En enkel løsning

19 måneder etter forsvinningen sitter både advokaten og forfatter Horst igjen med inntrykk av at bevismangelen er politiets største hodepine. Elden mener det ikke er mulig å slå fast at det har skjedd et drap, og på ingen måte hvem som står bak.

Horst frykter på sin side at det også vil være fasiten langt fram i tid. De siste ukenes mangel på framskritt, er noe av det som bekymrer ham.

– Utviklingen tyder ikke på noe gjennombrudd i saken. Det er likevel interessant at det ikke har kommet fram noe nytt etter pågripelsen, påpeker forfatteren.

– Fremdeles er det vanskelig å tro eller mene noe om skyld eller uskyld her. Jeg forstår heller ikke dette pengekravet, sier Horst.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

– Det er irrasjonelt å gjøre en slik handling for å dekke over et drap. Å fingere en straffbar handling for å dekke over en annen virker ikke logisk, mener Horst, og får støtte fra Elden.

– Hvis hypotesen er at Hagen er ansvarlig, så er det underlig og unødvendig å bruke kryptovaluta og løsepengekrav. Dette skaper en mye større og bredere politietterforskning enn om hun bare hadde vært meldt savnet. Det som har kommet fram til nå, styrker Tom Hagens uskyld i saken, mener advokaten.

– Det store spørsmålet er om vi noen gang får et svar på hva som har skjedd og hvem som står bak. Hva tror dere?

– Jeg mener i alle fall at norsk politi er flinke nok til å oppklare en slik sak. Om det vil skje, vil vi få se. Men i utgangspunktet har de kompetanse til det, mener Elden.

UNDRENDE: John Christian Elden (t.v.) og Jørn Lier Horst har vondt for å forstå at politiet arresterte Tom Hagen. Selve pågripelsen og måten den skjedde på virker svært underlig, sier Elden og Horst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UNDRENDE: John Christian Elden (t.v.) og Jørn Lier Horst har vondt for å forstå at politiet arresterte Tom Hagen. Selve pågripelsen og måten den skjedde på virker svært underlig, sier Elden og Horst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

– Slutten på saken er helt åpen, slik jeg ser det. Det er utfordrende når man ikke har noe lik, og dette ser ut til å være en svært kompleks sak. Men i slike kompliserte saker, så viser det seg ofte at løsningen er ganske enkel når man først finner den. Kanskje er svaret enklere enn man tror, sier Horst.

PÅVIRKET MARKEDET: På datoene Tom Hagen kjøpte og overførte Monero, kan man se tydelige endringer i verdien av kryptovalutaen. Video: Marie Røssland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!