TAR SAKEN: John Cristian Elden sier at Andrea Voll Voldums sak kan komme til å bli prøvd for den europeiske menneskerettsdomstolen. Video: Øistein Norum Monsen / Ådne Husby SandnesVis mer Vis mer

Elden og Voldum vurderer å gå til sak mot staten

- Andrea har et rettsvern og har et krav på å bli tatt hånd om på en ordentlig måte, sier John Christian Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det mest sannsynlige alternativet i saken nå er å klage inn den norske staten til Den europeiske menneskerettsdomstolen, sier John Christian Elden, som i forrige uke overtok som bistandsadvokat for Andrea Voll Voldum.

Dagbladet møter Elden og Voldum utenfor Høyesterett i Oslo. Domstolen saken aldri nådde. Elden mener at det i Hemsedal-saken har skjedd urett. Dommen i saken, hvor tre menn ble frifunnet for voldtektsanklagene, er rettskraftig og godkjent av Riksadvokaten.

Elden sier til Dagbladet at saken bare kan gå en vei, og det er framover, om de så må til domstolen i Strasbourg.

- Den norske staten kan bli dømt for mangelfull oppfølgning av forpliktelsene til å gå til retten med saker hvor det er offer involvert. Andrea har et rettsvern og har et krav på å bli tatt hånd om på en ordentlig måte som offer og det betyr at en sak skal forfølges så langt det er mulig og forsvarlig å gjøre det, sier Elden til Dagbladet.

- Sliter med å puste

Andrea selv har fulgt debatten som fortsatt foregår om og rundt saken.

- Jeg følger jo med, men får ikke lest alt. Man blir jo sliten av det. Jeg blir irritert og provosert av de som skriver debattinnlegg som om de har sittet i rettssalen. Det er veldig vanskelig for de som ikke har vært der å forstå hva som har skjedd, sier Andrea, som ønsker å flytte til Oslo, men hun er fortsatt redd for å støte på de tre mennene.

Det går dager hvor hun ikke tenker på saken, men andre dager så sliter hun veldig.

STØTTET ANDREA:  Tre menn frikjent for å ha i Hemsedal-saken hvor Andrea Voll Voldum (21) var fornærmede. For en stund tilbake møtte hundrevis av mennesker opp foran Stortinget for å støtte Andrea. Video: Malene Indrebø-Langlo og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er redd for å møte på dem igjen. Når jeg tenker på det og følelsen av å møte en av dem på butikken, så blir jeg varm, hjertet begynner å pumpe fort og jeg sliter med å puste, sier Andrea.

- Veldig tynt

Elden har også som kjent bedt Riksadvokaten begrunne hvorfor de ikke anket Hemsedal-saken til Høyesterett.

Han håper de kommer med en god begrunnelse slik at han kan vurdere den og se hvordan han skal ta stilling til saken videre.

- Foreløpig er det som har kommet fra Statsadvokaten veldig tynt, og det bygger på feil juridisk forståelse, sier Elden, som også kan forestille seg at Riksadvokaten kan komme til å legge seg flate og beklage avgjørelsen om at saken ikke ble anket til Høyesterett.

Statsadvokat Jan Eivind Norheim, som førte saken hvor de tre mennene endte med å bli frikjent for voldtektsanklagene, har sagt til Dagbladet at det ikke foreligger saksbehandlingsfeil.

UTENFOR HØYESTERETT: Andrea Voll Voldum og John Christian Elden står her utenfor Høyesterett, domstolen Hemsedal-saken aldri nådde.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTENFOR HØYESTERETT: Andrea Voll Voldum og John Christian Elden står her utenfor Høyesterett, domstolen Hemsedal-saken aldri nådde.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Mindretallet uttaler seg om hvorvidt det foreligger grov uaktsomhet i forbindelse med vurderingen av om det skal idømmes oppreisningserstatning. Det har derfor ikke vært grunnlag for å anke over saksbehandlingen, sa Norheim til Dagbladet.

Elden mener at mindretallets begrunnelse trolig er for svak på hvorfor de tiltalte ikke har vært grovt uaktsomme da de ikke skjønte at hun var bevisstløs i lovens forstand.

- Det er vanskelig å se at Høyesterett kunne godkjenne dommen hvis de ble tvunget til å ta stilling til om lagmannsretten hadde brukt bestemmelsen om uaktsom voldtekt riktig. Hvis de mener at grov uaktsom voldtekt er drøftet av mindretallet i erstatningsspørsmålet, så kunne denne rettsanvendelsen ha blitt anket videre til Høyesterett, sier Elden.

- Uforståelig

Elden har nå fått tilsendt saksdokumentene i Hemsedal-saken.

- Den kunnskapen jeg har fått om saken fra dokumentene, gjør bare resultatet enda mer uforståelig, sier Elden.

Han mener at det burde vært ført mer beviser rundt effekten av neddopingen Andrea ble utsatt for.

- Når jeg leser dommen, får jeg et inntrykk av at domstolen har hatt mangelfull kunnskap og forståelse av virkningene av at man blir dopet ned og en mangelfull forståelse av hva som strafferettslig innebærer å være bevisstløs i gjerningsøyeblikket, sier Elden.

De tre meddommerne i mindretallet som frikjente de tre mennene, kom til at det ikke var bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte forsto at jenta var i en tilstand der hun ikke kunne motsette seg de seksuelle handlingene.

- Absurd

Elden sier at dommens dårlige begrunnelse får konsekvenser både for Andrea og de tre mennene som ble frifunnet.

- De har fått en veldig feilaktig begrunnelse for hvorfor de er frifunnet og en begrunnelse som ingen skjønner. Det har jo nettopp medført den situasjonen som er nå, hvor alle i gata tenker at de har gjort det. Det er fordi dommen er for dårlig begrunnet. Da hadde alle parter vært tjent med at dommen hadde blitt opphevet og at man hadde fått en god begrunnelse.