Elden om Hemsedal-saken: - Her synes statsadvokaten å blande kortene

- Noe Høyesterett kan avgjøre.

STRAFFERETTSEKSPERT:  Advokat John Christian Elden.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STRAFFERETTSEKSPERT:  Advokat John Christian Elden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mye omdiskuterte Hemsedal-dommen som frifant de tre voldtektstiltalte mennene, er rettskraftig, og blir stående.

Jusprofessor Hans F. Marthinussen og advokat John Christian Elden mente aktoratet kunne anket, fordi det kan være en saksbehandlingsfeil at retten ikke vurderte om mennene burde dømmes for uaktsom voldtekt.

Statsadvokat Jan Eivind Norheim sa fredag til Dagbladet at han ikke kan se at det foreligger noen saksbehandlingsfeil.

- Mindretallet uttaler seg om hvorvidt det foreligger grov uaktsomhet i forbindelse med vurderingen av om det skal idømmes oppreisningserstatning. Det har derfor ikke vært grunnlag for å anke over saksbehandlingen, sa Norheim til Dagbladet.

- Blander kortene

Riksadvokaten godtok Norheims forslag om å ikke anke dommen. Elden mener påtalemyndigheten har misforstått.

- Her synes statsadvokaten å blande kortene. Det Høyesterett ikke kan prøve, er den faktiske beskrivelse av hva som skjedde. Hvorvidt et gitt faktum representerer grov uaktsomhet eller ikke, er rettsanvendelse som Høyesterett etter sikker rettspraksis kan avgjøre, skriver Elden i en e-post til Dagbladet.

- Høyesterett kunne derfor ha dømt i saken eller opphevet lagmannsrettens dommer, enten fordi de mente opptredenen var grovt uaktsom, eller fordi begrunnelsen var mangelfull, skriver Elden.

Han viser til en sak han selv hadde i 2010, hvor påtalemyndigheten anket til Høyesterett over lovanvendelsen i en sak hvor en politiadvokat hadde gitt bestefaren til en 18-åring informasjon om at gutten var siktet for kjøring i hasjpåvirket tilstand, som eksempel. Politiadvokaten ble dømt i lagmannsretten, men frikjent i Høyesterett, på bakgrunn av samme faktum.

Avklare jussen

Anker i straffesaker til Høyesterett kan bare gjelde saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffutmålingen, ikke bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet.

- Høyesteretts rolle er å avklare jussen, ikke skyldspørsmålet, sa statsadvokat Norheim til Dagbladet tidligere denne uka.

Les dommen her.

HEMSEDAL: De tre mennene var tiltalt for voldtekt av en den gang 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HEMSEDAL: De tre mennene var tiltalt for voldtekt av en den gang 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer