Oppgjør med gjeng-fortiden

Elden på 90-tallet: - Disse to vil skaffe meg masse arbeid

«Gudfaren» Ghulam Abbas inviterte sin tidligere fiende og Young Guns-sjef Shahid Rasool til å lære ungdom om sine feil.

TIDLIGERE LEDER I B-GJENGEN: Hverdagen som gangster og leder for den beryktede B-gjengen er over for Ghulam Abbas. Denne uken møtte han ungdom i Furuset for å beklage og forebygge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På 90-tallet troppet Ghulam Abbas, kjent som «Gudfaren» i B-gjengen, opp på kontoret til den unge advokaten John Christian Elden. Der møtte han tilfeldigvis en av Eldens andre klienter, Shahid Rasool, leder de rivaliserende gjengene A-gjengen og Young Guns, tenkte Elden en ting: Disse to kommer til å skaffe meg masse arbeid fremover.

KLIENTER: Shahid Rasool (t.v) og Ghulam Abbbas (t.h) var fiender på 90-tallet og møttes tilfeldigvis på kontoret til John Christian Elden som var begges advokat. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KLIENTER: Shahid Rasool (t.v) og Ghulam Abbbas (t.h) var fiender på 90-tallet og møttes tilfeldigvis på kontoret til John Christian Elden som var begges advokat. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Og den unge Elden skulle få rett i sine antagelser.

I en intern politirapport fra 2007 kommer det fram at Ghulam Abbas hadde vært mistenkt og siktet for narkotikasaker, legemsfornærmelse, drap, forsøk på drap og verditransportran. Over 50 saker sto oppført i straffesaksregisteret da rapporten ble skrevet. Det samme året slo politiet i Oslo til mot B-gjengen i det de kalte aksjon «Operasjon Nemesis». Abbas endte med å bli dømt til fem og et halvt år i fengsel. Shahid Rasool endte opp med å sone 12 år i fengsel.

Ny sjanse

Torsdag ettermiddag møttes Elden og hans to klienter igjen. Denne gangen på scenen i Furuset Forum.

Ghulam Abbas hadde invitert til en samtale om sin kriminelle fortid. Om å legge det bak seg og for å vise ungdommene på Furuset at det alltid finnes en vei tilbake.

Det var musestille i håndballhallen da en nervøs «Gudfar» tok ordet.

UVANT SITUASJON: Ghulam Abbas fortalte om fortiden sin til hundrevis av ungdommer på Furuset Forum. John Christian Elden er og var Abbas advokat da 42-åringen var kjent under navnet «Gudfaren». Christian Roth Christensen / Dagbladet
UVANT SITUASJON: Ghulam Abbas fortalte om fortiden sin til hundrevis av ungdommer på Furuset Forum. John Christian Elden er og var Abbas advokat da 42-åringen var kjent under navnet «Gudfaren». Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hei, jeg heter Ghulam Abbas. Jeg er 42 år. Jeg har gjort mange feil i livet, men å stå her i dag er ikke en av dem. Jeg vet at det jeg har gjort har preget livet til mange og det skulle jeg gjerne vært foruten, sa Abbas foran flere hundre fremmøtte ungdommer og foreldre.

- Jeg har fått en ny sjanse og den vil jeg ta vare på, fortsatte Abbas.

Oppvekst

Familien til Ghulam Abbbas flyttet til Furuset i 1983 og ble boende. Oppveksten på Oslos østkant var hard.

- Vi var fire, fem utlendinger på skolen og vi måtte holde sammen for ikke å få juling.

I flere år opplevde han mobbing og rasisme.

- Det var styrke og trygghet i å være flere. Jeg tror det var der det begynte, sier Ghulam Abbas.

Abbas var 15 år gammel da han første oppføring i politiets straffesaksregister.

Tre år senere ble han utsatt han for en episode som satte dype spor.

- Imran Elahi var helt uskyldig. Han jobbet som vekter, sier Abbas om saken som ble omtalt som Lindeberg-drapet.

Året var 1995 og Ghulam Abbas hadde nettopp fylt 18 år. Han og kameratene hadde de vært på fritidsklubben på Furuset, men dro til Lindeberg for å levere en VHS-kassett Abbas hadde leid videobutikken.

Kameratene til Abbas, alle norskpakistanske, ventet på han utenfor matbutikken på senteret da en 27 år gammel nordmann gikk forbi og henvendte seg til dem.

- Hvis dere prøver dere på et brekk her, så blir det det siste dere gjør, sa nordmannen.

Drap

De svarte med å skjelle ut mannen på pakistansk.

- Jævla svartinger, svarte mannen og forsvant inn døra i blokka der han bodde.

En av Abbas venner sparket i døra mannen gikk inn, før de roet seg og gikk ned til videobutikken.

DRAP: 18 år gamle Ghulam Abbas unngikk å bli truffet da mannen skjøt og drepte Imran Elahi med en avsagd hagle. Faksimile: Dagbladet.
DRAP: 18 år gamle Ghulam Abbas unngikk å bli truffet da mannen skjøt og drepte Imran Elahi med en avsagd hagle. Faksimile: Dagbladet. Vis mer

Der møtte de en annen venn av Abbas, 21 år gamle Imran Elahi. Sammen gikk de opp mot T-banen på Lindeberg da mannen fra krangelen kom gående mot dem. Han stanset på tre meters avstand, løftet en avsagd hagle han hadde skjult i jakka og fyrte løs. Ghulam Abbas unngikk skuddene og flyktet fra stedet. Imran Elahi lå igjen på asfalten. Han var skutt og drept.

- Den episoden forandret meg. Jeg begynte å se annerledes på ting, og vi hadde jo allerede hatt flere episoder der vi var i slagsmål med rasister. Jeg skjønte det ikke da, sier Abbas.

Kanon

11. desember i 2017 ble en ung gutt knivstukket utenfor fritidsklubben på biblioteket på Furuset. Offeret overlevde, men i dagene og ukene etterpå fortsatte konflikten blant ungdommene å vokse. Gjerningsmannen var kjent, men han slapp varetektsfengsling fordi han var så ung. Flere snakket om å hevne seg. Situasjonen var på nippet til å spinne ut av kontroll.

Fra kontorvinduet i idrettshallen Furuset Forum ser Rune Gjelberg (40) rett ned på åstedet for knivstikkingen. Han er prosjektkoordinator i Furuset IF og leder Alnaskolen, et prosjekt i regi av klubben, som lærer lokale ungdommer om konflikthåndtering og gatemegling.

ILDSJEL: Rune Gjelberg leder Alnaskolen som utdanner lokale ungdommer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
ILDSJEL: Rune Gjelberg leder Alnaskolen som utdanner lokale ungdommer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Det var mye armer og bein og mange ting som skjedde på en gang. Jeg følte at vi måtte ha alle kanonene på dekk for å dempe konfliktene, sier Gjelberg.

Jobb

Ghulam Abbas kom ut av fengsel i 2010, etter å ha sonet flere år i fengsel. Han begynte å søke jobber uten særlig hell. Arbeidsgiverne var skeptiske til en mann som har blitt omtalt som den mektigste i Oslos underverden. Hver gang han og Rune Gjelberg hilste på hverandre i nabolaget spurte Abbas om det samme:

- Gi meg en jobb, Rune. Jeg vil hjelpe ungdommene her.

I fjor, etter knivepisoden på fritidsklubben, var tiden inne. Rune Gjelberg og Ghulam Abbas tok et møte på Furuset senter. Abbas fikk en 80 prosent stilling som ungdomsarbeider på Forum. Den gamle «gudfaren» var i jobb.

- Det var kaos i miljøet og i Abbas hadde en av de største kanonene av de alle som var villig til å ta side med oss. Dette er ikke noe vi gjorde bare for å være snill med ham. Vi trengte nettverket og kompetansen hans, sier Rune Gjelberg.

Verktøykasse

- I den ene hånden bærer jeg en koffert jeg tømmer. I den andre hånden holder jeg en verktøykasse som jeg fyller, sier Ghulam Abbas.

I det blå lyset på scenen i Furuset Forum hadde han ristet av seg nervøsiteten.

- Jeg har gjort andre mennesker vondt, og for det vil jeg si unnskyld, fortsatte han.

Ghulam Abbas utdanner seg til ungdomsarbeider gjennom Furuset IFs eget utdanningsopplegg. I løpet av et og et halvt år går han gjennom opplegget og får formell kompetanse i løpet av neste år.

UNGDOMSARBEIDERE: Nahom og Ghulam Abbas jobber sammen på Furuset Forum. Oppgaven er å hjelpe ungdom i trøbbel og å mekle i konflikter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UNGDOMSARBEIDERE: Nahom og Ghulam Abbas jobber sammen på Furuset Forum. Oppgaven er å hjelpe ungdom i trøbbel og å mekle i konflikter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han har hjulpet flere av ungdommene på Furuset ut i jobb. Det er ikke alle som har rulleblad. Noen har droppa ut av skolen på grunn av dårlige karakterer. Abbas er bekymret for utviklingen i Oslo

Unnskyld

- Det vil alltid være et gjengproblem. Noen forsvinner og andre fyller rommet. I dag er det mange som bevæpner seg med kniv og terskelen er lavere for å ty til vold, sier Abbas.

Scenen på Furuset Forum delte han med John Christian Elden, Shahid Rasool, ungdomsarbeideren Elyas Mohammed, Elisabeth Myhre Lie fra politihøyskolen og TV2-journalisten Kadfafi Zaman som intervjuet panelet.

SELFIE: Det var mange som ønsket å ta et bilde av seg selv med Ghulam Abbas. Anette Guldbrandsen The og Anoshiravan The er begge fra Furuset og er venner av Abbas. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SELFIE: Det var mange som ønsket å ta et bilde av seg selv med Ghulam Abbas. Anette Guldbrandsen The og Anoshiravan The er begge fra Furuset og er venner av Abbas. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det var en lettet Ghulam Abbas som tok imot blomster og applaus etter foredraget.

- Det å være foran så mange mennesker og fortelle om mine erfaringer er tøft.

- Hva var målet med å stå fram på scenen med historien din?

- Målet er å unnskylde seg for handlingene jeg har gjort og for å være med å forebygge. Å være en stemme og gi noe tilbake til samfunnet, sier Abbas.

John Christian Elden hadde en spesiell bønn til ungdommene fra scenen:

- Gjør meg arbeidsledig.

ADVOKATEN: John Christian Elden deltok på Ghulam Abbbas foredrag til ungdommene på Furuset. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVOKATEN: John Christian Elden deltok på Ghulam Abbbas foredrag til ungdommene på Furuset. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer