Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden slakter Storberget

Advokat John Christian Elden slakter justisminister Knut Storberget og karakteriserer ministerens håndtering av Brasil-saken som komplett ansvarsfraskrivelse.

SLAKTER STATSRÅD: Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har konstitusjonelt ansvar i Brasil-saken.                    FOTO: GUNNAR HULTGREEN
SLAKTER STATSRÅD: Advokat John Christian Elden fastslår at justisminister Knut Storberget har konstitusjonelt ansvar i Brasil-saken. FOTO: GUNNAR HULTGREEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I går slo justisminister Knut Storberget fast i Dagbladet at han som justisminister ikke har noe ansvar for norske myndigheters håndtering av nordmennene som er siktet for organisert kriminalitet i Brasil.

Heller ikke de norske statsborgerne som har fått leilighetene beslaglagt i kan regne med hjelp av norske myndigheter.

— Dette er en komplett ansvarsfraskrivelse fra statsråden, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.
Den kjente forsvareren representerer forretningsmannen Trygve Kristiansen, en av nordmennene som er siktet av det føderale politiet i Brasil for organisert kriminalitet og hvitvasking av penger. Kristiansen er ustraffet i Norge. Politiet i Brasil bruker blant annet en misvisende økonomirapporter fra Økokrim som bevis mot forretningsmannen.

— Konstitusjonelt ansvarlig

— Økokrim og politiet i Oslo har tidligere fraskrevet seg straffeprosessuelt ansvar ved å si at dette ikke er noen norske politisaker, og at de bare har fulgt opp anmodningen fra justisdepartementet om å oversende opplysninger til Brasil. Sakene er ikke undergitt påtalemyndighetens styring i Norge. Dette er et synspunkt Økokrim blant annet har fått medhold ifra Høyesterett, sier Elden.

Advokaten reagerer på det han mener er et forsøk på å fraskrive seg ansvar fra justisminister Knut Storberget.

— Slik jeg ser det er én person konstitusjonelt ansvarlig i denne saken. Det er justisminister Knut Storberget. Han har i medhold av politisamarbeidsavtalen funnet det riktig og forsvarlig å bistå Brasil i denne saken, og er da også ansvarlig for hva han bestemmer seg for å sende over. Politiet og Økokrim har ikke lov til å sende over noe på egen hånd, sier Elden.

— Ikke postkasse

—Storberget sier til Dagbladet at Justisdepartementet «bare» har videresendt økonomirapportene fra Økokrim, og at innholdet i rapportene ligger utenfor Justisdepartementets ansvarsområde?

—Departementet er selvsagt ikke bare en postkasse, men har det hele og fulle ansvar for hva de velger å sende fra seg. Det er derfor departementet er involvert i saken i henhold til norsk lov, fastslår John Christian Elden.

— Har ansvar

— Men har ikke Justisdepartementet «bare» svart på en henvendelse fra myndighetene i Brasil?
— På samme måte som departementet ikke utleverer for eksempel Mulla Krekar til et land der han risikerer tortur eller dødsstraff, må de før de bestemmer seg for å bistå i en etterforskning vurdere hvordan materialet kan bli misbrukt i det landet de samarbeider med. Er det fare for misbruk, må ikke materialet oversendes. Oppdager man misbruk, må man straks gjøre det man kan for å rydde opp, sier Elden før han legger til:

— Norske borgere skal ikke risikere å bli falt i ryggen av sitt eget land i rettssystemer som opptrer på en helt annen måte enn det vi er vant til. Det er uholdbart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media