Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elden vitnet i Røkke-saken

Måtte vente på dommerne.

I RETTEN: Jan Erik Iversen mente John Christian Elden sto som en gardist da han sto og ventet på at retten skulle bli satt. Foto: Henning Lillegård
I RETTEN: Jan Erik Iversen mente John Christian Elden sto som en gardist da han sto og ventet på at retten skulle bli satt. Foto: Henning Lillegård Vis mer

John Christian Elden er daglig i norske rettssaker som forsvars- eller bistandsadvokat. I dag var han i retten i en - for ham - mer uvanlig rolle: Som vitne.

BLE OPPSØKT: Ble stående og prate i 20 minutter. Så ble forholdet kraftig forsuret. Bilder: Politiet. Vis mer

Han var stevnet av Bendedict de Vibe, Jan Erik «Jannik» Iversens forsvarer, i rettssaken hvor Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke for et større pengebeløp.

Elden er Røkkes forsvar. Samtidig har Eldens kollega Arild Holden vært Iversens advokat, og «Jannik» og Røkke har møttes til flere samtaler i Advokatfirmaet Eldens lokaler i perioden hvor Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å presse Norges femte rikeste mann.

Etter at han hilste på politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen, de Vibe og medforsvarer Kaja de Vibe Malling, som han kjenner godt fra rettssakene mot Eirik Jensen og Cappelen, ble Elden stående i over 10 minutter og vente på at dommerne skulle komme inn.

- Du står som du er i Garden du, John Christian, kommenterte Iversen til advokaten som hadde inntatt vitneboksen.

TORPEDOEN OG ADVOKATEN: Jan Erik Iversen ga uttrykk for at han syntes det var vittig at John Christian Elden ble stående og vente på dommerne, og rakk å snike seg innpå ham mens han smilte til pressefotografene. Foto: Henning Lillegård
TORPEDOEN OG ADVOKATEN: Jan Erik Iversen ga uttrykk for at han syntes det var vittig at John Christian Elden ble stående og vente på dommerne, og rakk å snike seg innpå ham mens han smilte til pressefotografene. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Da utspørringen kom i gang, startet Iversens forsvarer med å stille spørsmål om hvilke perioder han har vært Iversens advokat og Røkkes advokat.

- For Røkkes vedkommende startet oppdraget i 2010, knyttet til kravet om formuen hans (fra Per Orveland, «Jannik» Iversens bekjente, og tidligere samboer med Kari Monsen Røkke, red.anm). Det var første gang, og siden da har jeg hatt ulike oppdrag for Røkke, sa Elden.

RETTSSAK: Jan Erik «Jannik» Iversen sa i retten at advokat Arild Holden er «kjøpt og betalt». Advokaten svarer slik på anklagene Vis mer

Elden sier videre at han hadde sitt første oppdrag for Røkke i 2007, og at det var første gang han hadde kontakt med milliardæren.

Han sier han først kom i kontakt med Iversen i desember 2004, da Iversen skjøt Christer Tromsdal i en bil på Frogner. Han hadde også høyesterettssaken mot Iversen i 2005, etter at torpedoen hadde kommet med trusler mot en restauranteier og rasert en bar. Elden var også advokat for Iversen da han var siktet i Nokas-saken, hvor siktelsen ble frafalt, og ved en annen anledning.

Bakgrunnen for at Iversen ønsket penger fra Røkke var at han ønsket en form for oppreisning og å «løse» situasjonen etter at Iversen mente Røkke hadde snakket stygt om ham i lydopptak av samtaler mellom Røkke og Orveland, som sistnevnte tok opp i skjul, som ble publisert i VG i 2017.

De Vibe stiller videre spørsmål om ulike lydopptak, og om Elden har hørt disse eller om han kjenner til dem. Han stiller videre spørsmål ved om han møtte «Jannik» og hans kone etter at han ble løslatt for Tromsdal-fengslingen.

- Jeg kan ikke erindre noe egen samtale omkring det, eller fakturert for noe møter. Men jeg har møtt dem, sier Elden.

- Kan du huske at «Jannik» har sagt «du må passe på damene mine» eller noe slikt?

- Den uttalelsen kjenner jeg igjen. Det var snakk om datter og kone. Jeg oppfattet det at «Jannik» var redd for å bli arrestert eller noe skulle skje med ham.

Etter at Elden hadde forklart seg fikk tiltalte Iversen ordet. Han sa da at han hadde fortalt Elden, etter at han ble løslatt fra fengsling i Tromsdal-saken, at han hadde sagt at han skulle knuse og skyte Røkke.

- Hadde han sagt at han skulle skyte en person, hadde jeg hatt en varslingsplikt, og jeg ville husket det, svarte Elden.

Elden ble også stilt spørsmål om et utkast til en bok Per Orveland skal ha skrevet om Røkke-familien. Dette manuset skal ha blitt levert på kontoret til advokatfirmaet Elden.

- Det kom et bokmanus med fem-seks kapitler og en innholdsfortegnelse med spennende titler som jeg aldri har hørt noe om senere, sier Elden.

Iversen har forklart at han gjorde et innbrudd og stjal en PC som manuskriptet kunne ligge på.

Elden sier han er usikkert på om Iversen eller Orveland fortalte han om tyveriet, men at «storyen» gikk på at Iversen gjorde det.

Etter Eldens vitnemål inntok Ellen Holager Andenæs, som forsvarte Kjell Inge Røkke i båtsertifikatsaken. De Vibe stilte flere spørsmål, men Andenæs svarte ikke stort, bortsett fra å vise til taushetsplikten.

Hun sa også om at Anna Nielsen, som er daglig leder i Advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken, Veum, var underlagt den samme taushetsplikten.

- Det er ikke relevant i det hele tatt. Det er en farse, sa den profilerte advokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling