Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eldens tur til å briljere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER MULIG aktoratet vil, men de får det ikke til. I går var det den stjerneerklærte arbeidsnarkoman og forsvarsadvokat i norsk særklasse, John Christian Eldens, tur til å briljere i sertifikatsaken.

Elden (37), som er den tungsindig utseende sjøfartsinspektør Claes Pallins norske forsvarer, møtte først i går i rettssalen hos sin klient. Mandag var han nemlig opptatt i Høyesterett, hvor han - medbringende ei knust soveromsdør og et lydbåndopptak - ble historisk fordi det var første gang Høyesterett aksepterte bevisføring i et kjæremål.

Men Elden hadde ingen vansker med, over natta, å omstille seg fra et turbulent rakefisklag på Hadeland som endte med nødvergedrap, til korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke og fire andre i Oslo tingrett. Før alle på pressebenken hadde funnet plassene sine, hadde han krevd minst to protokolltilførsler i rettsboka.

LIV HAR IKKE GÅTT TAPT i sertifikatsaken, men trolig opptil flere bevis.

Og med enda en skarpskodd forsvarsadvokat på plass i rettssal R 30, fra i går, tyder stadig flere signaler på at aktoratets materiale går fra Elden til asken.

Med taletempo som en ordmitraljøse holdt han et juridisk foredrag som konkluderte med en protest mot at Dagens Næringslivs (DNs) journalister, som avslørte sertifikatsaken, skal kunne føres som vitner i retten, slik aktoratet ønsker.

Ifølge Elden har DN-journalistene under falsk identitet tatt initiativet til en provokasjon, der de forledet båtmekler Øye og sjøfartsinspektør Pallin til å begå en straffbar handling.

Elden utelukker ikke at DNs provokasjon er grei nok i et presseperspektiv, men i strafferettslig sammenheng er det ikke kurant å føre dem som vitner og bruke deres forklaring som bevis, sa han.

-  DE SOM SØRGER FOR at andre begår straffbare handlinger, bør selv etterforskes, mente han.

I sin begrunnelse viste han bl.a. til en innstilling fra statsadvokat Berg ved Oslo politidistrikt fra september 2002, der politiet skrev på at det ikke var tatt ut tiltale i korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke fordi lydbåndopptakene ikke kunne brukes som bevismateriale i retten.

Siden har Oslo-politiet kommet på andre tanker, men Elden brukte eksemplet for å vise at det også internt i politiet er uenighet om bruk av slike opptak.

Både dommeren og Kjell Inge Røkke var åpenbart imponert over Eldens utlegning, og milliardæren benyttet første pause til å gratulere Elden med vel utført arbeid.

Aktoratet, som virkelig sliter i motvind hvis de ikke får føre DN-journalistene som vitner, understreket at deres vitneprov er en så viktig del av bevisførselen at de må bli hørt for å få saken skikkelig opplyst.

Retten avgjør spørsmålet fredag.

DET KOM ELLERS FRAM at aktoratets kunnskap om DN-journalistenes arbeid i saken ikke synes helt betryggende. I går ble det reist tvil om de har lest den såkalte Skup-rapporten, hvor journalistene gjør metodisk rede for sitt arbeid med sertifikatsaken.

-  Jeg vil ikke tro det er sant. Det er en sensasjon hvis de, etter å ha forberedt denne saken i fire år, ikke har lest Skup-rapporten, sa den tidligere mangeårige politisjef, nå Røkke-forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

Hele Norges coronakart