SMITTE: Tre ansatte og én beboer på Rosnes omsorgsbolig i Moss er smittet av coronaviruset. Reporter: Sofie Braseth. Foto: Christian Wehus Vis mer

Coronautbrudd i Moss

Eldre beboer smittet: - Helt grusomt

Halvparten av de ansatte ved Rosnes omsorgsboliger er i karantene.

Publisert

MOSS (Dagbladet): - Det er en alvorlig situasjon, sier Eli Thomassen, kommunalsjef for helse og mestring i Moss kommune.

Dagbladet møter Thomassen utenfor Rosnes omsorgsboliger på Jeløya, der tre ansatte og en beboer er bekreftet smittet med coronavirus.

De fire er en del av statistikken til det pågående coronautbruddet i Moss: På to og en halv uke er 26 nye smittetilfeller bekreftet i kommunen.

Som konsekvens er halvparten av de ansatte ved Rosnes satt i karantene, midlertidig besøksforbud er innført og alle ansatte og beboere testes for coronavirus.

MOSS: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, advarer mot at å spre rykter og kommentarer i sosiale medier i forbindelse med smitteutbruddet. Reporter: Sofie Braseth. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- Helt grusomt

Rosnes omsorgsboliger har 26 beboere og cirka 40 ansatte, opplyser Pål Hultin Haug, virksomhetsleder for Omsorgsboliger Nord i Moss.

Beboerne er eldre mennesker med diverse lidelser, primært demens.

Av hensyn til personvern kan ikke Eli Thomassen kommentere tilstanden til den coronasmittede beboeren. Kommunalsjefen understreker at de gjør sitt ytterste for å hindre at viruset rammer flere på institusjonen.

- Rosnes omsorgsboliger huser eldre mennesker. Hva tenker du om at coronasmitte er kommet inn på omsorgsboligene?

- Det synes jeg er helt grusomt. Det er en fryktelig vanskelig situasjon, sier Thomassen.

Hun legger til at kommunen har vært forberedt på at det kunne skje.

Fraråder spekulasjoner

- Alle ansatte som jobber er ute i samfunnet. Og når det er smitte i samfunnet, vil det alltid være en viss risiko for at det kan komme smitte inn i omsorgsboliger.

Moss kommune har imidlertid gjort sitt beste for å forebygge så langt det er mulig, mener Thomassen. Blant annet har ansatte trent mye på å bruke smittevernutstyr, og vært bevisste på smittevernreglene.

- Anser du at noen har oppført seg uforsiktig i forbindelse med at smitte har kommet inn på Rosnes omsorgsboliger?

- Det er ikke noe vi skal spekulere i, hvordan smitten egentlig har kommet inn. Det er smitte i samfunnet og det må vi bare erkjenne. Da er det et ansvar for oss alle å tenke hvordan vi kan forebygge det.

Spores til bryllupsfest

Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, sier til Dagbladet at kommunen gjennomgår sine rutiner enda en gang i forbindelse med at tre ansatte og en beboer ved Rosnes er smittet.

- Har Moss kommune hatt gode nok rutiner for helsepersonell som jobber med mennesker i risikogruppen?

- Vi har hatt gode rutiner på det, og likevel så har vi sett at noen kan ha blitt smittet inne på våre omsorgsboliger og våre sykehjem. Det er vi veldig lei oss for, sier Krogshus.

NEGATIVE RESULTATER: På pressebrifen torsdag uttrykte ordfører Hanne Tollerud glede over at de ikke har ny smitte ved Rosnes omsorgsboliger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NEGATIVE RESULTATER: På pressebrifen torsdag uttrykte ordfører Hanne Tollerud glede over at de ikke har ny smitte ved Rosnes omsorgsboliger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

To av de smittede Rosnes-ansatte er nærkontakter av gjestene i en bryllupsfest, skriver VG.

- Der ser du hvordan dette faktisk kan spre seg, sier Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap) til Dagbladet.

Hun påpeker at en del mennesker som blir smittet med coronavirus, ikke får symptomer.

- Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener at utbruddet i Moss kunne ha vært langt mindre dersom smittevernråd hadde blitt fulgt. Hva er din kommentar til det?

- Jeg har ingen indikasjoner på at man ikke har fulgt smittevernrådene, sier Tollerud.

Ser familien på Skype

På Rosnes omsorgsboliger er hverdagen blitt annerledes etter det lokale coronautbruddet.

Blant annet skal alle beboere oppholde seg på sine egne rom. Når helsepersonell kommer inn, skal disse være iført smittevernutstyr.

Med 20 ansatte i karantene har man jobbet på spreng for å få nok hender.

- Det er kalt tilbake fem ansatte fra ferie. Og så har vi fått hjelp fra andre institusjoner i kommunen. Så det har gått bra, men det har vært mye arbeid. Og mange har jobbet dobbelt, sier Eli Thomassen.

Det er ikke lenge siden kommunen opphevet besøksforbudet for Rosnes omsorgsboliger. Nå er beboerne igjen isolert fra omverdenen.

- De ansatte må kompensere litt, gjennom at vi har leid inn flere ansatte enn det normalt er, slik at de kan ta seg litt ekstra av beboerne. Og så legger vi til rette for at beboerne kan ha kontakt med sine via Skype. Noen kan også komme hit og eventuelt møtes gjennom vinduet, slik at de får snakket og sett hverandre, forteller Thomassen.

- De ansatte gjør en formidabel innsats for beboerne som bor her, slik at de skal ha en trygg og god hverdag, tross en vanskelig situasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer