Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV raser mot Sivs «løftebrudd»:

- Eldre blir ikke mett av tomme løfter fra Frp

Fremskrittspartiet lovet tilskudd til kjøkken på sykehjem. SV mener det går for tregt.

ELDREOMSORG: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen lovet den gode lukten av hjemmelaget mat på sykehjemmene på landsmøte i april. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
ELDREOMSORG: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen lovet den gode lukten av hjemmelaget mat på sykehjemmene på landsmøte i april. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi skal lage nytt tilskudd til renovering, etablering og gjenetablering av lokalkjøkken på sykehjemmene. Kommunen skal få midler til det, og midler til kokker. De skal få oppleve, lukte og smake hjemmelaget mat.»

Det sa Frp-leder Siv Jensen på landsmøtet i april.

Å få den gode lukten av hjemmelaget mat tilbake ved norske sykehjem, viser seg nå å ikke bli realitet før 2020. SV mener det stinker av løftebrudd.

Utredning

- Siv Jensens løfte i landsmøtetalen om egne kjøkken ved landets sykehjem er blitt til en utredning av et tilskudd som i beste fall kommer helt på slutten av regjeringsperioden, og som ingen aner hva vil inneholde. Det er nok et svulstig løfte til landets eldre, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø.

LEI: Nestleder i SV Kirsti Bergstø, er lei av tomme løfter fra Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
LEI: Nestleder i SV Kirsti Bergstø, er lei av tomme løfter fra Frp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

Hun reagerer kraftig på Dagbladets reportasje fra Sørvald bo- og omsorgssenter i Sørum kommune.

Kjøkkenet i kommunen ble lagt ned til fordel for kald, vakuumpakket mat frakta 500 kilometer.

Blant dem som ikke er fornøyd med ordningen er Anne-Merete Huse og Kari Huse. De er nærmeste pårørende til Palmar Huse (70) som er dement og bor på Sørvald bo- og behandlingssenter.

- Det er rett og slett ingen verdighet, sa Kari da Dagbladet besøkte sykehjemmet.

Det startet med et innlegg i lokalavisa Indre Akershus Blad. Kari Huse var frustrert og sjokkert over maten som mannen hennes og andre pasienter i Sørum kommune fikk servert. Hun fikk ikke sove og tok fram iPaden og skrev.

- Jeg blir kvalm når jeg ser hva som ligger på tallerkenen. Ikke engang en gris hadde spist det, lyder ordene Kari sendte til avisa.

- Tomprat
- Det er så trist at mat til våre eldre er blitt til storindustri. Sånne historier som den Dagbladet forteller, viser hvor ille det kan bli når man ikke ser forskjell på samlebåndsproduksjon og omsorg for mennesker, sier Bergstø.

SV tok opp saken om tilskudd til sykehjem med eldreministeren, og opplever å få tomprat til svar. I brevet de sendte ville de ha svar på om statsråden kunne komme kommunene i møte. Det faktum at kommunene ikke kan søke tilskudd før tidligst 2020, og kanskje må utsette byggingen de allerede har startet, blir feil, ifølge SV.

I svaret fra Michaelsen står det at kommunene står fritt til å bygge lokalkjøkken i sykehjem, eller vente på utredning av tilskudd til dette formålet.

Eldreministeren sier til Dagbladet at hun ikke opplever svaret sitt som uklart. Hun legger til at regjeringen har varslet at de vil utrede et tilskudd til lokalkjøkken på sykehjem fra og med 2020.

REFORM: Eldre- og folkehelseminister
Åse Michaelsen (FrP) fortsetter arbeidet med eldrereformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REFORM: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) fortsetter arbeidet med eldrereformen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

SVs nestleder mener det ikke er noen grunn til at det skal ta så lang tid å ta grep for de eldre. Ifølge Bergstø er det et alvorlig problem når kommunene er i en økonomisk situasjon hvor de ikke kan gjøre noe alene.

- Frp lovte at det skulle bli bedring for de eldre. Nå ser vi at det blir større avstander mellom maten og de eldre. De eldre blir ikke mett av tomme løfter fra Siv Jensen, sier Bergstø.

Eldrereformen
Løftene fra Frp kommer i forbindelse med en eldrereform kalt «Leve hele livet». Den ble presentert fra Helse- og omsorgsdepartementet i en stortingsmelding i mai. Reformen inneholder blant annet et eget kapittel om mat og vil iverksettes fra 2019. Der står det at måltidet skal gjøres til en begivenhet i hverdagen, med flere måltider gjennom døgnet. God ernæring, gode kokker og lokale kjøkken blir også lovet.

Et av problemområdene som blir belyst i «Leve hele livet» er lang avstand mellom produksjon og servering.

Da Dagbladet spurte eldre- og folkehelseministeren Åse Michaelsen (Frp) om hva hun synes om situasjonen i Sørum, svarte hun at hun ikke ville kommentere enkelte kommuner, men synes det var fint at de har fått innført flere måltider.

SV-nestlederen påpeker at distansen mellom kjøkken og sykehjem er viktig.

- Det sier seg selv at når kjøkkenet er 50 mil unna den som skal spise, så blir det å ta hensyn til dagsform og hver enkelt sine behov nesten umulig, sier Bergstø.

Opp til kommunene
Frp's eldreminister ønsker flere lokalkjøkken, men påpeker at ansvaret ligger hos kommunene. Det er lokalpolitikerne som må være bevisste på ansvaret de har med sine budsjetter, mener hun.

- Nå har jeg gitt den beste verktøykassa. Det er eldrereformen, som har masse gode eksempler på trygghet og verdighet for eldre. I «Leve hele livet» løfter vi fram og sprer gode eksempler fra kommunene. Jeg tror mange kommuner må tenke nytt og lære av hverandre, sier Michaelsen.

- For dyrt

I 2010 da Sørvald sykehjem ble bygd, ble det gjort uten produksjonskjøkken. Det samme gjaldt for Blaker bo- og omsorgssenter. Sørum sykehjem har derfor levert dagsfersk mat til de andre sykehjemmene i kommunen. Da Sørum sykehjem måtte pusses opp for å møte kravene fra Mattilsynet om et produksjonskjøkken, ble planene fort lagt på hylla.

Da kjøkkenet på Sørum trengte oppussing, antok kommunestyret at det ville koste sju millioner kroner. Det viste seg å koste 30 millioner.

- Vi har spinka og spart for å få økonomien på beina, forteller ordfører i Sørum kommune, Marianne Grimstad Hansen (Høyre).

Hun forteller at ingen i kommunestyret kom med forslag om å pusse opp sykehjemskjøkkenet, når prisen ble så høy. Matlagingen ble derfor lagt ut på anbud, og vinneren ble Matvarehuset AS i Bergen.