- Eldre bør miste førerkortet oftere

Eldre og uegna bilførere bør miste førerkortet oftere. Det er konklusjonen i en rapport fra Transportøkonomisk Rapport (TØI).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten fra TØI viser at norske leger for sjelden tar førerkortet fra eldre bilførere som er farlige i trafikken, melder NRK Dagsrevyen.

Bilførere over 75 år har dobbelt så høy risiko for å havne i en trafikkulykke sammenlignet med dem som er 30-40 år yngre.

Forsker Alf Glad ved TØI mener at flere eldre burde ha vært fratatt førerkortet. TØI mener norske leger ikke har nok kunnskap til å avgjøre om eldre er flinke til å kjøre.

De allmennpraktiserende legene har ofte ikke den kompetansen som er nødvendig for helt sikkert å kunne avgjøre om en person bør få lov til å kjøre eller ikke.

TØI foreslår at man kan ha en del leger rundt i landet som har spesialutdannelse på å undersøke eldre sjåfører. På slike legekontor kunne man også ha spesialutstyr og spesielle tester for disse førerne. Dermed slapp man også problemet med at legen hadde et for nært forhold til pasienten.