Eldre bor på badet

NESODDEN (Dagbladet): I helseminister Dagfinn Høybråtens hjemkommune Nesodden går det på helsa løs for de eldre. På Nesoddtunet sykehjem må eldre bo på bad og møterom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sykehusene skriver altfor tidlig ut sine pasienter. Kommunene får ansvaret for den videre oppfølgingen- og sykehjem blir mer som minisykehus. Dette har vi verken kompetanse eller kapasitet til, sier ordfører Erik Moe på Nesodden. Meldingen har klar adresse til sambygdingen helseminister Dagfinn Høybråten.

Kapasiteten på Nesoddtunet sykehjem er fullstendig sprengt. I tillegg til å benytte bad og møterom må eldre om kort tid plasseres tre og tre på tomannsrom. Lite er igjen av rikspolitikernes tidligere målsetting om å gi eldre på sykehjem enerom de siste årene av sitt liv. I 2003 skal et nytt sykehjem med 40 plasser stå klart. Fortsatt er det ikke bevilget penger til å bemanne sykehjemmet.

Elendig kommuneøkonomi er årsaken til at rådmannen må foreta kraftige kutt på alle sektorer i Høybråtens kommune. Likevel bevilget politikerne før helga halvannen million kroner i ekstrabevilgning til en flerbrukshall på Fagerstrand. En hall som koster kommunen fem millioner kroner i året å drifte.

Reagerer

Pleie- og omsorgssjefen på Nesodden, Heidi Tønsaker tror ikke politikerne er godt nok informert om forholdene ved sykehjemmet.

- Klart jeg reagerer på kommunens prioriteringer. Vi har en begrenset pott, og det kan føles urettferdig når en svak gruppe ikke får den hjelpen den trenger. Sykehjemmet har 72 plasser, 30 færre enn det kommunen har behov for, i tillegg har vi 20 på venteliste.

På møterom

Nesodden kommune har sagt opp sine fem sykehjemsplasser på Heia sykehjem i Ås. Det har spart kommunen for to millioner kroner.

- Vi beklager at vi ikke lenger kan tilby dem til våre eldre og syke, forteller Tønsager. Hun frykter sommeren fordi sykehusene de sokner til stenger sengeposter i sommerferien.

- Det betyr at vi får enda sykere pasienter på et sykehjem som allerede sliter med mangel på fagpersonell. Allerede til uka regner jeg med at noen er plassert på bad, møterom eller tremannsrom.

- Det er en helt vanvittig prioritering, uttaler lokalpolitiker Erik Adland (H).

- Kommunen har midler i systemet til å ta vare på sine eldre, selv om det skulle gå ut over en flerbrukshall.

- Vi må sørge for å skaffe penger til å bemanne det nye bygget på neste års budsjett, og en kommune har alltid flere prosjekter å prioritere, sier ordfører Erik Moe.

Dagfinn Høybråten var i går på ferie og ikke tilgjengelig for kommentar.

ROM FOR ELDRE: Pleie- og omsorgssjef Heidi Tønsager på badet som om kort tid vil bli omgjort til rom for eldre på Nesoddtunet sykehjem.