STORFLOM: Det ble dramatisk i går da ekteparet Bjerknes måtte heises opp fra verandaen på gården i Kirkesdalen i Indre Troms. Bjerknes-gården er det hvite huset i bakgrunnen. Foto: Heidi Bjerknes
STORFLOM: Det ble dramatisk i går da ekteparet Bjerknes måtte heises opp fra verandaen på gården i Kirkesdalen i Indre Troms. Bjerknes-gården er det hvite huset i bakgrunnen. Foto: Heidi BjerknesVis mer

Eldre ektepar evakuert fra verandaen - vannet sto oppover støvlene

Storflommen i Indre Troms ble dramatisk i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Ellen (72) og Sverre Bjerknes (80) ble evakuert fra gården i Kirkesdalen i Indre Troms midt på dagen i går, flommet vannet rundt huset og opp på verandaen, der det eldre ekteparet sto og ventet.

- Vannet nådde oss godt opp på støvlene, sier Ellen Bjerknes.

Jordras har tatt med seg veiene inn til dalen, og innbyggerne er fremdeles isolerte.

-Trasig Gården ble satt fullstendig under vann, og både hus og jorder har blitt påført store ødeleggelser. Ekteparet Bjerknes er i godt behold, men synes ødeleggelsene i dalen er et trist syn.

- Dette er trasig. Fryktelig mye er ødelagt. Men innbyggerne her har klart seg, og det er jo tross alt det viktigste, sier hun.

Ekteparet tar situasjonen med fatning, men er overrasket over ødeleggelsene. 80 år gamle Sverre Bjerknes kan ikke huske at dalen har vært rammet så stor flom før.

Vannet sto 30 centimeter oppover veggene i stua, og kjelleren er fremdeles full av vann. Heidi Bjerknes er datter av Ellen og Sverre, og tok bilder fra lufta av den oversvømte gården fra i går ettermiddag.

- Jordene her i dalen er oversvømt, og avlingene er borte, sier hun. Veier er ødelagt, og over hele dalen ligger det et ti centimeter tykt gjørmelag. Det blir litt av en opprydningsjobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatikk Det var en dramatisk lørdag for mange både i Storfjord, Bardu og Målselva og flere sideelver gikk langt over sine bredder.

- Heldigvis ser det ut til at regnværet har gitt seg og at vannstanden er på vei ned, sier vakthavende redningsleder Lars Nedrevåg ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge til Dagbladet.

På 12 timer, fra 08.00 lørdag morgen til 20.00 på kvelden, økte vannstanden i Målselva med en meter og 16 centimeter, viser tall fra NVE.

I samme periode mer enn doblet vannføringen seg, fra 286 til 686 kubikkmeter pr sekund. Økningen var totalt på 400 kubikkmeter.

12 hentet ut I løpet av siste døgn har det kommet 61 millimeter nedbør i Bardu. I alt 12 mennesker måtte hentes ut med helikopter - 10 med en Sea King fra 330-skvadronen i Banak i Finnmark og ekteparet Bjerknes med ambulansehelikopter fra Tromsø.

- Ekteparet måtte heises ut av huset sitt i Kirkesdalen fra ambulansehelikopteret. Først måtte Se King'en hente fire turgåere som ikke kom over den flomdigre Kirkedalselva. Så måtte helikopteret hente ut i alt seks personer fra to gårdsbruk, sier Nedregård.

Han peker på at de mange dramatiske situasjonene aktualiserer behovet for et rednignshelikopter som er stasjonert i Troms. Nå tar det halvannen time til flomområdet uansett om Sea King kommer fra Bodø eller Banak. Flytiden kunne vært kappet med en time med helikipterbase sentralt i Troms.

STORE ØDELEGGELSER: Flommen har påført gårdene i Kirkesdalen i Indre Troms store ødeleggelser. Foto: Heidi Bjerknes
STORE ØDELEGGELSER: Flommen har påført gårdene i Kirkesdalen i Indre Troms store ødeleggelser. Foto: Heidi Bjerknes Vis mer