Eldre ektepar skilles av Oslo kommune fordi mannen er for frisk til å bo med kona

- Det blir vondt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et eldre ektepar i Oslo må leve atskilt fordi kommunen mener at ektemannen er for frisk til å bo sammen med sin kone på sykehjem. Dette til tross for at kommunen i 2011 vedtok den såkalte «samboergarantien».

Ekteparet på 87 og 82 år har nå levd atskilt i ett år etter at kona på 87 år fikk sykehjemsplass, men ikke mannen, skriver VG.

Ektemannen sier til avisen at han frykter at kona skal gå bort uten at han er der med henne.

- Det vil bli vondt, sier han.

Oslo bystyre vedtok i 2011 en samboergaranti som skulle sikre at eldre ektepar og samboere skulle få bo sammen i slike tilfeller, men kommunen har likevel avslått familiens søknad i dette tilfellet fordi ektemannen er for frisk. Også Fylkesmannen har avslått anken over kommunens beslutning.

- Han er blitt vurdert til å være for frisk til å oppfylle kriteriene som gjør at garantien slår inn, sier Tone Thorsen, avdelingsleder for helse og sosial i bydel Grünerløkka.

Hun sier at hvis ektemannen får et funksjonstap på en eller annen måte slik at hjelpebehovet øker, så vil garantien slå inn.

Helse-, sosial- og eldreombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen, mener ordningen ikke fungerer etter hensikten og har flere svakheter.

(NTB)