Eldre ektepar styrtet i elva

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det eldre ekteparets van kjørte utfor veien, rullet ned en ti meter lang skråning, traff en robåt og ble liggende halvveis under vann. De kom utrolig nok nesten uskadd fra ulykka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan glede oss over at dette gikk så bra som det gikk, sier lensmannsførstebetjent Harald Kleggetveit ved Evje og Hornnes lensmannskontor i Vest-Agder til Dagbladet.

Det var trolig rask hjelp fra tilfeldig forbipasserende som reddet det eldre ekteparet fra drukningsdøden etter at de kjørte av riksvei 9 i Setesdal i går ettermiddag.

Hoppet i elva

Flere forbipasserende grep resolutt inn i den høydramatiske situasjonen. To mann hoppet rett ut i elva og berget det eldre ekteparet.

Båten varebilen traff, ble brukt som flåte av redningsmennene for å bringe det eldre ekteparet i land.

Mannen (78) og kvinnen (77), som er fra Bergens-kanten, kom kjørende nordfra på riksvei 9. Ved Moisund, ei mil sør for Evje, skar bilen over i motgående kjørefelt og ut av veibanen. Til slutt landet den i elva Otra. Bare noen centimeter av den høye bilen sto over vannet.

- Bilen lå litt over på sida i vannet. Så vidt jeg forstår, hadde kona klart å manøvrere seg slik at hun fikk hodet over vannet, sier Kleggetveit.

- De var nok borti det gamle autovernet av betongsteiner med høyre side av bilen, før de raste ned den rundt 10 meter høye skråningen, forteller lensmannsførstebetjent Kleggetveit.

Mørbanket

Ifølge Kleggetveit var begge mørbanket og sjokkerte etter luftseilasen og møtet med vannet.

- Jeg har ikke helt oversikten over hvor mange redningsmenn som var i aksjon, men det var i hvert fall en mann i 50-åra fra nabolaget og en yngre kar fra Vennesla rett nord for Kristiansand. De gjorde en kjempejobb, sier lensmannsførstebetjenten.

Kona ble kjørt til Vest-Agder sentralsykehus (VAS) i Kristiansand.

- Den eldre kvinnen er innlagt til observasjon. Mannen er ikke her hos oss. Situasjonen for kvinnen er stabil og uten dramatikk, sier vakthavende anestesilege Lars Tesse ved Vest-Agder sentralsjukehus.

Farlig strekning

Fartsgrensen på stedet er 80, veien er god og bred. Bilen var nettopp kommet ut av en slak venstresving, men ifølge Harald Kleggetveit er det ingenting på stedet som gir en åpenbar ulykkesårsak.

Lange strekninger på riksvei 9 har hjulspor i asfalten på grunn av normal slitasje som ikke er utbedret. Yrkessjåfører slår fast at når det regner kraftig, er faren stor for vannplaning på riksvei 9 - og mister du først kontakten med asfalten i en van, så er det bare å holde seg fast og håpe det beste.

På selve ulykkesstedet var det imidlertid ikke dype hjulspor, og dermed ikke stående overvann på asfalten, ifølge Kleggetveit.

- Men det gikk noen kraftige regnbyger over her i ettermiddag, sier han.

NYTTIG BÅT: Varevogna traff den lille båten før den braste i vannet. Redningsfolkene skal ha brukt båten for å frakte personene til land.