Ny forskning:

Eldre enn dette blir vi ikke

Mennesker kommer aldri til å kunne leve lenger enn 150 år, ifølge forskere.

VERDENS ELDSTE: Den franske kvinnen Jeanne Calment var verdens eldste person da hun døde i 1997. Hun ble 122 år gammel. Her feirer hun bursdagen sin, før hun døde samme år. Foto: Georges Gobet/ Reuters/ NTB
VERDENS ELDSTE: Den franske kvinnen Jeanne Calment var verdens eldste person da hun døde i 1997. Hun ble 122 år gammel. Her feirer hun bursdagen sin, før hun døde samme år. Foto: Georges Gobet/ Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved hjelp av en Iphone-app og en enorm mengde medisinske data fra frivillige i Storbritannia og USA, tror forskere at de har bekreftet den høyeste alderen folk kan forvente å leve til.

Det skrev forskerne i en studie publisert på tirsdag, i tidsskriftet Nature Communications.

Ifølge studien mener altså forskerne at det er umulig for et menneske å oppnå en alder over 150 år.

To hovedfaktorer

Ifølge studien er menneskets levetid først og fremst basert på to hovedfaktorer.

Biologisk alder (som er assosiert med stress, livsstil og kroniske sykdommer, og motstandskraft (hvor raskt personen går tilbake til normal etter å ha svart på en stressor), skriver New York Post.

Forskerne har gjennom studien oppdaget at menneskekroppen mister evnen til å være motstandsdyktig fra den er mellom 120-150 år gammel.

Det vil si evnen til delvis å kunne komme seg, delvis å kunne tåle ulike typer sykdommer og ytre påvirkninger, skriver den danske avisa B.T.

- Et gjennombrudd

- Når vi eldes, trengs det mer og mer tid for å komme seg etter en påvirkning. Og samtidig bruker vi som mennesker i gjennomsnitt mindre og mindre tid der vi er i en fysisk optimal tilstand, sa forskningslederen Timothy V. Pyrkov i en pressemelding, i forbindelse med publiseringen av studien.

Professor Andrei Gudkov - som jobber ved Roswell Park Comprehensive Cancer Center, som samarbeidet om studien - kommenterte videre at funnet er et «begrepsmessig gjennombrudd», skriver New York Post.

- Det bestemmer og skiller rollene til grunnleggende faktorer i menneskets levetid. Det forklarer hvorfor selv effektiv forebygging og behandling av aldersrelaterte sykdommer bare kan forbedre den gjennomsnittlige levetida, men ikke den maksimale, med mindre sanne anti-aldringsbehandlinger er utviklet, sa Gudkov.

HVALFLOKK: Cecilia Adriana Johnsen fikk fanget en hvalflokk på rundt 100 grindhval på film. VIDEO: Cecilia Adriana Johnsen REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Kunstig intelligens

Forsøkspersonene har alle hatt en app installert på sin iPhone, som deretter kontinuerlig har sendt data til forskerteamet.

Ved hjelp av kunstig intelligens har det da vært mulig å skape en tenkt situasjon der alderen til personen framstår betydelig høyere enn den egentlig er, skriver danske B.T.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer