- Eldre er mer tolerante

70-åringer er mindre pirkete, mer tolerante og bedre følelsesmessig tilpasset enn de var som 60-åringer, viser en undersøkelse som 84 år gamle Sol Seim har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen til Sol Seim har vakt internasjonal oppsikt. Seim har nemlig undersøkt en gruppe mennesker fra de var 13 år i 1939, og fram til de fylte 70 år i 1994.

  Tre jenteklasser og en gutteklasse med til sammen 100 personer ble med i studien i 1939. 49 av dem var med da den siste undersøkelsen ble foretatt i 1994.

  Gruppen ble også testet som 30-åringer og som 60-åringer, og Seim har brukt ulike intelligenstester og en personlighetstest som bakgrunn for sine konklusjoner.
 

Moden 70-åring

Langtidsundersøkelsen tyder på at man utvikler et mer modent følelsesliv fra 30- til 70-årsalderen.

  Det ser ut til at sykdom har en klart negativ innvirkning på intelligensen. Alder ser ikke ut til å hindre at man opprettholder sin intellektuelle kapasitet, hvis man beholder sin fysiske helse. Mange 70-åringer gjorde det til og med bedre på testene enn de gjorde som 60-åringer.

 
  Kjønnsforskjeller er størst i 30-årene, og minst i tidlig tenårsalder og sent i livet.

- Har min pensjon

Sol Seim ble pensjonert som 70-åring i 1983, men har arbeidet som forsker siden da.

  - Jeg får ikke lønn, men jeg har jo min pensjon, sa Seim til NTB i 1995.

  Selv om undersøkelsene ble gjort ferdig for tre år siden, er det først nå den endelige rapporten er ferdig fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

NTB