Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Eldre etterlatt for å dø i Spania

Spanske soldater finner eldre forlatt og døde på sykehjem.

SOLDAT: Spanske soldater har fått i oppdrag å desinfisere sykehjem i Madrid. Foto: NTB scanpix/AP Photo/Bernat Armangue
SOLDAT: Spanske soldater har fått i oppdrag å desinfisere sykehjem i Madrid. Foto: NTB scanpix/AP Photo/Bernat Armangue Vis mer

Spania har blitt et av verdens hardest rammede land under coronakrisen. Bare Kina og Italia har høyere dødstall, og mandag passerte antall døde 2000.

Tirsdag var antall døde i Spania 2696, etter at 514 mennesker døde i løpet av et døgn.

Landet har satt i gang strenge tiltak for å bremse spredningen av viruset, men seint lørdag kveld uttalte den spanske statsministeren Pedro Sánchez at landet fortsatt har det verste foran seg.

- Den største bølgen gjenstår, advarte Sánchez.

Eldre etterlatt på sykehjem

Spanske soldater har blant annet fått i oppdrag å desinfisere sykehjem i hovedstaden Madrid. Her har de funnet eldre forlatt og døde, forteller forsvarsminister Margarita Robles til den spanske tv-kanalen Telecinco, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi kommer til å være strenge og kompromissløse når vi håndterer måten eldre mennesker behandles i disse hjemmene, sier hun.

Det er igangsatt en etterforskning ifølge statsadvokaten, skriver nyhetsbyrået videre.

VANSKELIG: Norske Marte Mellbye forteller om den uvirkelige situasjonen hun og familien befinner seg i. Video: Marte Mellbye / Bilder: Scanpix Vis mer

Helseminister Salvador Illa har under en pressekonferanse sagt at sykehjem er en absolutt prioritet for regjeringen.

Fra skøytehall til likhus

Helsestab og krisemannskap jobbet i helga for å etablere et feltsykehus med 5 500 senger i IFEMA kongressenter i Madrid. Det er ikke det eneste bygget som får ny funksjon under coronakrisen.

I hovedstaden gjøres nå en skøytehall på kjøpesenteret Palacio de Hielo om til likhus, ettersom de 14 offentlige kirkegårdene ikke lenger kan ta imot de døde grunnet mangel på smittevernsutstyr, sier en talsperson for rådhuset.

- Dette er et midlertidig og unntaksvis tiltak som tar sikte på å redusere smerten til familiemedlemmer av ofrene, samt situasjonen sykehusene i Madrid står overfor, sier vedkommende, ifølge nyhetsbyrået.

OMGJORT TIL LIKHUS: Skøytehallen i shoppingsenteret Palacio de Hielo omgjøres til likhus under coronakrisen. Foto: AFP/NTB scanpix
OMGJORT TIL LIKHUS: Skøytehallen i shoppingsenteret Palacio de Hielo omgjøres til likhus under coronakrisen. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer

Likhuset skulle tas i bruk allerede i løpet av timer, ifølge regjeringen.

Helsepersonell har blitt instruert i henhold til coronaprotokoller å etterlate døde på stedet dersom det er mistanke om viruset, fram til en lege ankommer. Den store økningen av døde gjør imidlertid at ventetida kan bli lang.

Overvåkes med helikopter

14. mars erklærte Spania krisetilstand og fulgte Italias eksempel med å stenge ned hele landet i kampen mot coronaviruset. Søndag ble unntakstilstanden utvidet til 14. april.

SPANIA: I Madrid tar de nå i bruk drastiske midler for å forhindre coronasmitte. Spania er det landet i Europa etter Italia som er hardest rammet av viruspandemien. Video: Politiet / AP Vis mer

Folk forbys å forlate hjemmene sine, med mindre det er nødvendig, men likevel er det mange som trosser forbudet.

Det nasjonale spanske politiet har derfor begynt å bruke helikopter for å overvåke hvorvidt portforbudet blir overholdt. Hvis helikoptrene oppdager en folkemengde, blir politipatruljer sendt til det aktuelle stedet for å bryte folkemengden opp, ifølge AP.

De har også tatt til sosiale medier for å konkretisere og eksemplifisere hva slags oppførsel som ikke er greit.

Hele Norges coronakart