Eldre eventyrer i selvbygget båt måtte reddes av kystvakta på åpent hav

Skal ha virket desorientert og seilte uten motor eller navigasjonssystem.

SELVBYGD: Den eldre russisk-australske mannen seilte i denne selvbygde båten. Han ble hjulpet av den amerikanske kystvakten utenfor kysten av Maui. Foto: US Coastguard
SELVBYGD: Den eldre russisk-australske mannen seilte i denne selvbygde båten. Han ble hjulpet av den amerikanske kystvakten utenfor kysten av Maui. Foto: US CoastguardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russisk-australske mannen ble reddet av den amerikanske kystvakta utenfor kysten av Hawaii søndag ettermiddag, etter at hans hjemmelagede båt mistet kursen på ferden fra Panama til Australia.

Avstanden fra Panama til Australia er på rundt 8000 miles, noe som tilsvarer 12 850 kilometer.

Ifølge kystvakta hadde ikke den ni meter lange båten kommunikasjonssystem, navigasjonssinstrumenter eller motor. Båten inneholdt heller ikke noe toalett og seilene skal ha vært i dårlig stand.

Ifølge Sydney Morning Herald hadde den 62 år gamle mannen seilt i rundt 100 dager før været tvang ham i retning Hawaii hvor han måtte få hjelp av passasjerbåten Trilogy V.

DEN PLANLAGTE REISERUTA: Den russisk-australske mannen prøvde å krysse havet fra Panama til Australia.
DEN PLANLAGTE REISERUTA: Den russisk-australske mannen prøvde å krysse havet fra Panama til Australia. Vis mer

Ifølge mannskapet skal mannen ha virket desorientert og hadde problemer med å legge til havn.

Mannskapet på passasjerbåten kontaktet kystvakta som tauet mannen inn til Sugar Beach på Maui.

- Kan være dødelig

- Å være desorientert på sjøen i et fartøy uten kommunikasjonssystem kan være dødelig hvis man ikke får hjelp raskt, sier Jacob Schlereth, pensjonist og ingeniør ved havnevesenet på Maui til Sydney Morning Herald.

Mannens kjæreste, som bor i den australske byen Darwin, avdramatiserer imidlertid hendelsen. Ifølge den australske avisa skriver hun at mannen kun skal ha bedt om slep og ikke om å bli reddet.

Mener hendelsen er overdrevet

«Jeg var ikke til stede, men dette er en helt ordinær hendelse i seileverdenen. Jeg skjønner ikke hva alt dramaet handler om?», skriver hun i en melding til den australske avisa og fortsetter:

«Dette er mye styr for ingenting, tro meg. Han spurte om slep og de ringte kystvakten. Årsaken til alt styret ser ut til å handle om at båten ikke hadde motor eller teknologi».

Vil «leve for å leve»

Ifølge konas blogg hadde mannen lagt ut på sin reise i 2014 for å starte på en større reise til Sør-Afrika. På et tidspunkt i 2016 var hun også med på reisen, men reiste tilbake til hjembyen før han la ut på reisen fra Panama til Australia.

I 2014 skrev mannen på konas blogg om motivasjonen for reisen.

«Jeg fyller 60 år i år. Jeg har arbeidet for å leve de siste 40 åra og jeg er lei av å jobbe. Mennesker er de eneste dyrene som arbeider for å leve. Alle andre vesener lever for å leve. Jeg har fortsatt fem år på meg til jeg pensjoneres. Jeg har bestemt meg for å seile disse fem åra. Jeg vil leve for å leve, som andre vesener i verden».